Οι χούλιγκαν έπιασαν ξανά αδιάβαστη την Αστυνομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 24.1.2023
Οι χούλιγκαν έπιασαν ξανά αδιάβαστη την Αστυνομία

Πολύ μεγάλες είναι οι προεκτάσεις των όλων όσων συνέβησαν την Κυριακή στο 49ο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα στη Λεμεσό. Οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών με θεωρητικά τις ίδιες πολιτικές καταβολές ήταν κάτι που μάλλον δεν περίμενε κανείς, καθώς παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν, δεν αξιολογήθηκαν όπως έπρεπε. Ουσιαστικά, η Αστυνομία πιάστηκε για ακόμα μία φορά «αδιάβαστη», αφού κυριολεκτικά από αλλού το περίμενε και από αλλού της ήρθαν τα επεισόδια. Παρ' όλη την αυξημένη επαγρύπνηση και κινητοποίηση 80 και πλέον αστυνομικών, μετά και τις προειδοποιήσεις για επεισόδια, οι χούλιγκαν του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ κατάφεραν να κάνουν τα δικά τους και «έκαναν κουμάντο» στο μνημόσυνο.

Για σχεδόν δύο ώρες συγκρούονταν μεταξύ τους, με την Αστυνομία όχι απλά να μην μπορεί να προχωρήσει σε συλλήψεις, αλλά να παρακολουθεί τους ανεγκέφαλους να κτυπούν μέλη της, χωρίς να προβεί σε ούτε μία σύλληψη στον χώρο των επεισοδίων. Μάλιστα, για να λήξουν τα επεισόδια χρειάστηκε η παρέμβαση μελών του ΤΑΕ και ΟΠΕ οι οποίοι ήταν εκτός υπηρεσίας και προσήλθαν στον χώρο έπειτα από ανάκληση προσωπικού, φορώντας πολιτική περιβολή, προσπαθώντας να τα βάλουν με τους χούλιγκαν.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, αφορμή για τα επεισόδια ήταν ουσιαστικά η διαμάχη των οργανωμένων οπαδών Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ για το ποιος κάνει κουμάντο στο μνημόσυνο του Γρίβα. Οι μεν Απολλωνίστες δεν ήθελαν την παρουσία των οπαδών του ΑΠΟΕΛ στον χώρο, με τους δεύτερους να έρχονται οργανωμένα από τη Λευκωσία για να επιβάλουν την παρουσία τους. Αμφότεροι φάνηκαν έτοιμοι για επεισόδια αφού είχαν μαζί τους ρόπαλα, ξύλα, κροτίδες και πέτρες.

Μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, είχαν αναγνωριστεί οκτώ πρόσωπα τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια. Επτά από αυτούς έχουν συλληφθεί, με τους πέντε να τελούν υπό κράτηση για δύο ημέρες έπειτα από αίτημα της Αστυνομίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Επιπλέον, για περισσότερα από δέκα πρόσωπα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και γίνεται προσπάθεια για ταυτοποίησή τους. Να σημειωθεί πως κατά τη διαδικασία προσωποκράτησης των πέντε, το αρχικό αίτημα της Αστυνομίας ήταν για κράτηση περιόδου έξι ημερών, το οποίο τελικά και μειώθηκε στις δύο, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους των υπόπτων. Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είναι το πρόσωπο που κλώτσησε και τραυμάτισε μοτοσυκλετιστή αστυνομικό. Η πλευρά της Αστυνομίας συναίνεσε στην κράτηση για μόλις δύο ημέρες, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο οι δικηγόροι των υπόπτων να φέρουν ένσταση ως προς την κράτηση λόγω μη επαρκούς μαρτυρίας.

Απέτυχε η Αστυνομία

Θέμα συζήτησης έχουν γίνει για ακόμα μία φορά οι χειρισμοί της Αστυνομίας σχετικά με τα επεισόδια. Αν και όπως έχει ήδη αναφερθεί υπήρχαν πληροφορίες, το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία. Ο τραυματισμός έξι μελών της δύναμης από τη μία και η μη πραγματοποίηση οποιασδήποτε σύλληψης επί τόπου, φανερώνουν του λόγου το αληθές. Οι εκ των υστέρων συλλήψεις που έχουν γίνει, σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, δεν σχετίζονται άμεσα με τις συμπλοκές. Όπως πληροφορείται ο «Π», τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί, καθώς και αυτά που καταζητούνται, έχουν προκύψει από τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη των επεισοδίων, drone της Αστυνομίας παρακολουθούσε την αποχώρηση των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, δίνοντας ζωντανή εικόνα στο κέντρο χειρισμού κρίσεως, όπου και δόθηκε οδηγία σε άλλα μέλη της δύναμης να καταγράψουν τους αριθμούς εγγραφής των αυτοκινήτων. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα για τη λειτουργία του drone νωρίτερα, τόσο πριν την άφιξη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, όπου μπορούσαν να προληφθούν και τα χειρότερα, αλλά και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών. Για την ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ έχει συγκεντρωθεί στο ΤΑΕ Λεμεσού πολύ μεγάλος όγκος μαρτυρικού υλικού το οποίο και ελέγχεται. Από τη σκηνή έχουν ληφθεί πλάνα από περισσότερα από δέκα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και δεκάδες άλλα βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Φωνάζουν οι συντεχνίες

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς συντεχνιών του Κλάδου Αστυνομικών, με τόσο τις Συντεχνίες Ισότητα αλλά και ΑΣΔΥΚ να προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, επικρίνοντας τους χειρισμούς της ίδιας της Αστυνομίας. Πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για το ότι στάλθηκαν στο πεδίο των συγκρούσεων αστυνομικοί με μόλις δύο μήνες στην υπηρεσία, οι οποίοι δεν εκπαιδεύτηκαν μάλιστα κατάλληλα για τέτοια περιστατικά. Παράλληλα, η ΑΣΔΥΚ στην ανακοίνωσή της εισηγείται τη «δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με συνάδελφους οι οποίοι θα έχουν τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους», αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές ότι οι υπάρχουσες αντιοχλαγωγικές ομάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς. Στο ίδιο μήκος κύματος, η συντεχνία «Ισότητα» χαρακτηρίζει τους αστυνομικούς «εξιλαστήρια θύματα όλων αυτών των αντιοχλαγωγικών επιχειρήσεων».

«Καθοδηγούνται από ουσίες», λέει ο Πρόεδρος

Θέση για όσα έλαβαν χώρα στο μνημόσυνο Γρίβα στη Λεμεσό πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τους ταραξίες «αναρχικά στοιχεία», τις πράξεις των οποίων απέδωσε σε ουσίες, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι, κατά τον ίδιο, οι εμπλεκόμενοι στα διάφορα επεισόδια, τόσο σε εκδηλώσεις αλλά και στα γήπεδα, είναι χρήστες είτε ναρκωτικών είτε άλλων ουσιών. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών τις Αστυνομίας, σχολιάζοντας ότι «υπήρχε επαρκής αστυνομική παρουσία».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα χουλιγκανισμού από κάποιους παντελώς ανεύθυνους, για τους οποίους η πολιτεία πρέπει να πάρει ακόμη αυστηρότερα μέτρα από όσα έχουμε μέχρι στιγμής πάρει», σχολίασε αρχικά ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ή να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε και πιστεύω και η επόμενη κυβέρνηση, σε μια αναρχία κάποιων κουκουλοφόρων που αμαυρώνουν τον αθλητισμό, αμαυρώνουν τελετές, αμαυρώνουν οτιδήποτε». Ο Πρόεδρος απέδωσε τα επεισόδια σε «ουσίες» τις οποίες λαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν θέση αναρχικά στοιχεία που καθοδηγούνται από ουσίες, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Ο Πρόεδρος απέρριψε και οποιαδήποτε ευθύνη της πολιτείας. «Δεν είναι, είπε, φαινόμενα της Κύπρου και να μην εστιάζουμε την προσοχή μας στο ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, γιατί υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί πολλών και διαφόρων ομάδων, ανεξαρτήτως χρώματος ή προτίμησης». Τέλος, ανέφερε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τον αρχηγό Αστυνομίας, δίνοντας οδηγίες με σκοπό να δημιουργηθεί «ένα κλίμα μέχρι την τελευταία ημέρα της παρουσίας μου στην κυβέρνηση, που να είναι αποτρεπτικό».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ορισμοί διαιτητών: Ξένοι σε ΑΡΕΝΑ και ΓΣΠ, Κύπριοι στη Πάφο

Ορισμοί διαιτητών: Ξένοι σε ΑΡΕΝΑ και ΓΣΠ, Κύπριοι στη Πάφο

Ορισμοί διαιτητών: Ξένοι σε ΑΡΕΝΑ και ΓΣΠ, Κύπριοι στη Πάφο

Αλήθεια ποιος δεν θα τον ήθελε...

Αλήθεια ποιος δεν θα τον ήθελε...

Αλήθεια ποιος δεν θα τον ήθελε...

Υποκλίνεται στον κόσμο του με βίντεο ο Απόλλωνας: «Καταρρίψατε κάθε ρεκόρ»

Υποκλίνεται στον κόσμο του με βίντεο ο Απόλλωνας: «Καταρρίψατε κάθε ρεκόρ»

Υποκλίνεται στον κόσμο του με βίντεο ο Απόλλωνας: «Καταρρίψατε κάθε ρεκόρ»

Η ανάρτηση του Λέουβενμπεργκ για τον αποκλεισμό του Απόλλωνα

Η ανάρτηση του Λέουβενμπεργκ για τον αποκλεισμό του Απόλλωνα

Η ανάρτηση του Λέουβενμπεργκ για τον αποκλεισμό του Απόλλωνα