ΑΠΟΕΛ: Το λέει η… προϊστορία του ότι προκρίνεται!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 25.7.2022
ΑΠΟΕΛ: Το λέει η… προϊστορία του ότι προκρίνεται!
Το παρελθόν των γαλαζοκιτρίνων... «σύμμαχος» ενόψει του επαναληπτικού τους με τους Βούλγαρους και της προσπάθειας για πρόκριση στον γ' προκριματικό του Conference League.

Ο ΑΠΟΕΛ, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή προϊστορία του, θα πάρει την πρόκριση την ερχόμενη Πέμπτη (28/07, 20:00), εύκολα ή δύσκολα, απέναντι στην Μπότεφ Πλόβντιφ στο ΓΣΠ. Όσες φορές στο παρελθόν είχε 0-0 στο πρώτο παιχνίδι, όταν αυτό έγινε εκτός έδρας, στη ρεβάνς στην Κύπρο πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης.

Για την πρώτη φορά γυρίζουμε τον χρόνο πίσω στη σεζόν 1976-77, όταν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντιμετώπισε τον Ηρακλή. Μετά το 0-0 στο «Καυταντζόγλειο», στη ρεβάνς του Μακαρείου ο Μάρκος Μάρκου με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο έδωσε τη νίκη-πρόκριση με 2-0.

Από τότε, πέρασαν 26 χρόνια για το επόμενο 0-0 εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι και ήρθε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League 2002-03 απέναντι στη Φλόρα Ταλίν. Στο δεύτερο ματς, στο ΓΣΠ, η λύση ήρθε στο 51' με τον Σταύρο Γεωργίου να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Έπειτα, τη σεζόν 2008-09 για το Κύπελλο UEFA, στον πρώτο προκριματικό γύρο αντίπαλος ήταν η Πέλιστερ, με την πρόκριση να κρίνεται στη ρεβάνς του ΓΣΠ. Ο στόχος επιτεύχθηκε στο 82' με τον Χρύση Μιχαήλ να κάνει το 1-0 μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Το τέταρτο εκτός έδρας 0-0, στο πρώτο σκέλος των αναμετρήσεων, ήρθε στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League 2016-17 με τη Δε Νιου Σάιντς. Μετά το 0-0 στην Ουαλία οι γαλαζοκίτρινοι πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης στην Κύπρο με 3-0 από τέρματα των Αλεξάνδρου (54’), Σωτηρίου (73’) και Ντε Βινσέντι (90'+5' πέν.)

Τα εντός έδρας 0-0

Από εκεί και πέρα, υπήρξαν πέντε φορές που ο ΑΠΟΕΛ έφερε πρώτα 0-0 στην έδρα του. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις πέτυχε την πρόκριση στη ρεβάνς. Τα κατάφερε απέναντι στη Σλόβαν (0-2) και τη Βαρντάρ (1-1) στα προκριματικά του Champions League τις σεζόν 2011-12 (3ο γύρο) και 2015-16 (2ο γύρο). Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1995-96 μετά το 0-0 της Λευκωσίας απέναντι στη Λα Κορούνια ηττήθηκε με 8-0 στη ρεβάνς από την ισπανική ομάδα. Ακολούθως, δεν μπόρεσε να κάνει το «μπαμ» απέναντι στη Λέφσκι και τον Άγιαξ, χάνοντας από αμφότερες εκτός με 2-0, στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA 1999-2000 και στα πλέι οφ του Champions League 2019-20 (σ.σ. σε αυτήν τη σεζόν συμμετείχε στη συνέχεια στους ομίλους του Europa) αντίστοιχα.

Άλλες επτά στείρες ισοπαλίες

Το 0-0 παρουσιάστηκε σε άλλα επτά ευρωπαϊκά του ΑΠΟΕΛ. Σε προκριματικά, ήταν στον δεύτερο αγώνα του προκριματικού γύρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1995-96 απέναντι στη Νέφτσι (σ.σ. οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν εντός 3-0 στο πρώτο), στον τρίτο προκριματικό του Champions League 2013-14 στη ρεβάνς της Σλοβενίας κόντρα στη Μάριμπορ (σ.σ. 1-1 η πρώτη αναμέτρηση) και στα πλέι οφ του Champions League 2017-18 όταν ο δεύτερος αγώνας στην Τσεχία με τη Σλάβια Πράγας δεν είχε γκολ (2-0 ο ΑΠΟΕΛ το πρώτο ματς). Από εκεί και πέρα, οι γαλαζοκίτρινοι έφεραν 0-0 στην έναρξη των ομίλων του Champions League 2009-10 με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη, με τη Ζενίτ στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης το 2011-12 και δύο χρόνια αργότερα (2013-14) στους δύο αγώνες με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους ομίλους του Europa League.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πίτσι ο 17ος για φέτος

Πίτσι ο 17ος για φέτος

Πίτσι ο 17ος για φέτος

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Το λίφτινγκ στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ, τα... τρεχάματα και το ερώτημα που θα απαντήσει ο χρόνος

Το λίφτινγκ στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ, τα... τρεχάματα και το ερώτημα που θα απαντήσει ο χρόνος

Το λίφτινγκ στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ, τα... τρεχάματα και το ερώτημα που θα απαντήσει ο χρόνος

«Έκοψε» τον Σατσιά ο Τιμούρ

«Έκοψε» τον Σατσιά ο Τιμούρ

«Έκοψε» τον Σατσιά ο Τιμούρ