Αποδυναμωθήκαμε εμείς ή δυνάμωσαν οι άλλοι;

Είτε αποδυναμώθηκαν οι ομάδες μας, είτε δυνάμωσαν οι αντίπαλοι…

Έπειτα από τρεις αγωνιστικές στο Conference League, οι δύο ομάδες που αντιπροσωπεύουν το κυπριακό ποδόσφαιρο, η Ομόνοια και η Ανόρθωση, βρίσκονται στην τελευταία θέση των ομίλων τους, έχοντας μαζέψει μόλις έναν βαθμό. Τυχαίο;

Και να πει κανείς πως έχουν μεγαθήρια να αντιμετωπίσουν… Είναι ομάδες που λίγο – πολύ φαντάζουν στα μέτρα τους ή που τουλάχιστον δεν προκαλούν φόβο ως αντίπαλοι. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, οι ομάδες μας δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής στις ευρωπαικές τους υποχρεώσεις και όπως όλα δείχνουν θ’ αποκλειστούν από την επόμενη φάση.

Ειδικά η τελευταία ισοπαλία της Ανόρθωσης με αντίπαλο τη Φλόρα Εσθονίας στο ΓΣΠ, με την εξέλιξη που είχε το σκορ, αποτελεί παταγώδη αποτυχία.

Μετά και τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης, η Κύπρος άρχισε να κατρακυλά στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα για τις ομάδες μας τα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν κάποια ευρωπαϊκή διάκριση και να μαζέψουν «ζεστό» χρήμα.

Πάντως, οι τελευταίες αποτυχίες των ομάδων μας στην Ευρώπη χρήζουν σοβαρής ανάλυσης, αφού τα προηγούμενα χρόνια είναι γεγονός πως είχαν γίνει πολλά βήματα προόδου σε σωματειακό επίπεδο (βλέπε επιτυχίες ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα, ΑΕΚ, ΑΕΛ, αλλά και τις περσινές επιτυχίες της Ομόνοιας). Φέτος, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ανέμενε κανείς.

Ποιες οι αιτίες, είναι θέμα των ιθυνόντων των ομάδων να τις εντοπίσουν. Το βέβαιο είναι πως έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον μεταγραφικό σχεδιασμό των δύο ομάδων μας που αγωνίζονται σ’ ευρωπαικούς ομίλους, λάθη που αντικατοπτρίζονται και στην πορεία που έχουν μέχρι σήμερα και στο εγχώριο πρωτάθλημα.