Από τα στημένα διαβατήρια μέχρι τους στημένους αγώνες

Καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος οι θέσεις ότι τα ρεπορτάζ του Al Jazeera που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχαν στόχο να πλήξουν την Κύπρο. Ακόμη όμως και στόχο να είχαν να πλήξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σημασία έχει η πραγματικότητα, αν υπάρχει ή όχι πολιτική διαφθορά.

Τα δημοσιεύματα από μόνα τους, βέβαια, χωρίς στοιχεία, δεν αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου, αλλά όσα προβλήθηκαν στο βίντεο ντροπής. Ο παραλληλισμός των πιο πάνω με το κυπριακό ποδόσφαιρο για εμάς είναι αναπόφευκτος. Τις ίδιες θέσεις που προβάλλονταν περί «σκοπιμότητας» των ρεπορτάζ του Al Jazeera, τις ακούγαμε και τον Σεπτέμβριο του 2016 από υψηλόβαθμους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Αφορμή στάθηκε ρεπορτάζ της Guardian με αντικείμενο τη διαφθορά του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, φιλοξενούνταν δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Federbet, που λειτουργεί ως παρατηρητήριο στημένων αγώνων, Φρανσέσκο Μπαράνκα, ο οποίος ανέφερε: «Θεωρούμε το κυπριακό πρωτάθλημα ένα από τα πιο βρόμικα στον κόσμο, και την Κύπρο ‘σχολείο’ στημένων αγώνων». Η επιβεβαίωση των όσων είπε ο Μπαράνκα ήλθε λίγο καιρό αργότερα όταν η Κύπρος… ανακηρύχθηκε και επισήμως το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα (βάσει των φακέλων της UEFA).

Τα επιχειρήματα του τύπου «είναι δημοσιεύματα που στόχο έχουν να μας πλήξουν» εμφανίστηκαν και στις δύο περιπτώσεις και, μεταξύ άλλων, αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν στον πολίτη καχυποψία για τα γραφόμενα και να τον πείσουν ότι οι ξένοι προσπαθούν να μας κάνουν κακό. Άρα πρέπει να προστατευτούμε! Οι υποψίες για διαπλοκή και διαφθορά στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο με αφορμή το ρεπορτάζ του Al Jazeera έχω την εντύπωση ότι μπορούν να συνδεθούν και πάλι με το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η «El Confidencial», φιλοξένησε δηλώσεις από συγκεκριμένη πηγή, η οποία έκανε λόγο για «θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο», στην οποία εμπλέκονται «επίσημοι φορείς». Τότε, διαβάζαμε ρεπορτάζ στον κυπριακό Τύπο ότι υπάρχουν ενδείξεις για «πολιτικές παρεμβάσεις» και «προσπάθεια συγκάλυψης» ύποπτων αγώνων.

Ανατρέχοντας πιο πίσω θα θυμηθούμε τα όσα είπε τον Φεβρουάριο του 2017 ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος έκανε λόγο για ευυπόληπτους παράγοντες του ποδοσφαίρου που έχουν νοικιασμένα σπίτια στην Ασία και στήνουν παιχνίδια. Τι είναι λοιπόν αυτό που πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς; Δεν είναι τα σκάνδαλα αυτά καθ’ αυτά. Σκάνδαλα υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Αυτό που πλήττει την εικόνα της χώρας μας είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα σκάνδαλα κρύβονται κάτω από το χαλί και ότι είναι πιθανό αυτά να μην ξεσκεπάζονται λόγω της μεγάλης διαπλοκής και του κατεστημένου που στηρίζεται σε ισχυρές ομάδες αλλησυμφερόντων.

Αυτό το κατεστημένο, σύμφωνα και με τις πιο πάνω αναφορές, δεν μπορεί να μην έχει ρίζες στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Απλώς, απουσιάζει το βίντεο που θα επιβεβαιώσει τη φαντασία μας…