Αντίδραση ΠΑΣΠ με αφορμή το ΑΕΛ-Ολυμπιακός

Με αφορμή το χθεσινό (15/7) φιλικό ανάμεσα σε ΑΕΛ και Ολυμπιακό, που ξεκίνησε στις 17:30, ο ΠΑΣΠ καλεί τα μέλη του να μην συμμετέχουν σε αγώνες πριν από τις 18:00 λόγω του κινδύνου θερμοπληξίας, θυμίζοντας πως πέρσι υπήρξαν οκτώ επεισόδια.

Παράλληλα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών αναφέρει ότι διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στην ΚΟΠ η οποία είχε συμφωνήσει να μην ορίζονται αγώνες πριν από τις 18:00 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΠ:

Ο ΠΑ.Σ.Π. καλεί τα μέλη του, ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, να μη συμμετέχουν σε οποιοδήποτε αγώνα έχει ορισθεί να ξεκινήσει πριν τις 18:00 ή εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών μέχρι και τον Σεπτέμβριο, για προστασία της ίδιας τους της ζωής.

Αυτή την περίοδο λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για θερμοπληξία η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. Θυμίζουμε τα περσινά οκτώ επεισόδια θερμοπληξίας ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιρίστριας και διαιτητή.

Ο ΠΑ.Σ.Π. είχε ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί με σχετική επιστολή την ΚΟΠ, για την ώρα διεξαγωγής του χθεσινού φιλικού αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Ολυμπιακό, αφού έχει συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία τουλάχιστον να μην ορίζονται αγώνες πριν τις 18:00 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, μετά από ενέργειες του ΠΑ.Σ.Π., το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κάλεσε σε συνάντηση τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ, την Μετεωρολογική Υπηρεσία και τον ΠΑ.Σ.Π., στην οποία συμφωνήθηκε και αναμένεται τις επόμενες μέρες, η δημιουργία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου Θερμικής Καταπόνησης Αθλητών από τον ΚΟΑ για να καλύπτει όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας ώστε πέραν από τους επαγγελματίες να καλύπτει και τους ερασιτέχνες.

Παρόλα αυτά τονίζουμε ότι η έκθεση ειδικά των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, κατά τη διάρκεια των αγώνων ή των προπονήσεων τους, σε ακατάλληλες θερμοκρασίες σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης Εργαζομένων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και η ευθύνη σε περίπτωση καταγγελίας ή – ο μη γένοιτο – επεισοδίου θερμοπληξίας βαραίνει τον εργοδότη και/ή την διοργανώτρια αρχή.