Ανόρθωση: Ναυάγιο με Ρώσους αλλά είναι «ευπρόσδεκτοι» 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.9.2024
Ανόρθωση: Ναυάγιο με Ρώσους αλλά είναι «ευπρόσδεκτοι» 
Απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές

Στο ψάξιμο για επενδυτές συνεχίζει να βρίσκεται η Ανόρθωση μετά το ναυάγιο της συζήτησης μεταξύ της προσφυγικής ομάδας και Ρώσων επενδυτών που είχαν εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην ομάδα της Αμμοχώστου.

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των Ρώσων υποψήφιων επενδυτών και της Ανόρθωσης είχε αναλάβει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υφυπουργός παρά τω Προέδρω επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Πέτρος Δημητρίου.

Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις του Πέτρου Δημητρίου, οι οποίες έγιναν μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Ανόρθωσης, ο ίδιος είχε προ μηνών μια επικοινωνία μέσω ενός φίλου «που μου μετέφερε την πρόθεση που είχαν πελάτες του να μιλήσουν με την Ανόρθωση». Οι εν λόγω πελάτες (Ρώσοι επενδυτές) «προσπάθησαν και στο παρελθόν, αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν. Επειδή ωστόσο η Ανόρθωση περνά δύσκολες ώρες, κρίθηκε σκόπιμο με προσοχή να αναλάβουμε να μεσολαβήσουμε», είπε ο Πέτρος Δημητρίου.

Οικονομικά

Οι Ρώσοι επενδυτές, σύμφωνα με τον Πέτρο Δημητρίου, είχαν γνωστοποιήσει επίσημα το ενδιαφέρον τους στην Ανόρθωση από τα τέλη (27) Ιουλίου, αλλά το ενδιαφέρον ατόνησε αρχές Αυγούστου. «Ο λόγος ήταν γιατί το χρέος ανέβαινε και κατέβαινε. Υπήρχε μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία», είπε ο Πέτρος Δημητρίου μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM», και διερωτήθηκε αν «είναι επαγγελματικό να ενημερώνουμε ότι το χρέος είναι 7,5 εκατομμύρια, να πηγαίνω στους επενδυτές και να έχω γραπτώς ότι το χρέος είναι στα 10 εκατομμύρια, μετά στη διάσκεψη έλεγαν 11 και μετά να τους μεταφέρνω πως το χρέος είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ;»

Το προφίλ των επενδυτών

Ποιοι είναι, όμως, οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για την Ανόρθωση, δίνοντας μία διέξοδο στο τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει; Σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

Ρώσοι υπήκοοι που διαμένουν στην Κύπρο

Δεν είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων

Δεν περιλαμβάνονται σε κάποια λίστα κυρώσεων

Δεν διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο

Είναι γνωστοί στους οικονομικούς κύκλους της Μόσχας

«Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά»

Σχολιάζοντας την παραίτηση του δ.σ. της ομάδας, ο Πέτρος Δημητρίου, μιλώντας στον «Π», έκανε λόγο για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά συγκεκριμένων καταστάσεων εντός της Ανόρθωσης. «Δεν πρέπει να σου λεν ότι η πρότασή σου υιοθετήθηκε ομόφωνα, να σε καλούν τη Δευτέρα και την Τρίτη να παραιτούνται», είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι η παραίτηση προέκυψε μετά που ο ίδιος ζήτησε να δει τον προϋπολογισμό της ομάδας για το 2024-2024, ο οποίος δεν υπάρχει. Ζήτησε επίσης να γίνει έρευνα από ανεξάρτητο οίκο για να διαφανεί η πραγματική οικονομική κατάσταση της ομάδας. «Μετά τα αιτήματά μου, το δ.σ. παραιτήθηκε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η δική του εμπλοκή προέκυψε έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του δ.σ., «ο οποίος θεωρούσε ότι μετά την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών για πληθώρα κακώς εχόντων στην Ανόρθωση, η εμπλοκή η δική μου θα ήταν καταλυτική προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και να επηρεαστεί η όποια πιθανότητα για συμφωνία με τους επενδυτές».

Δύο πυλώνες

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανωμένοι οπαδοί παρουσίασαν μια πρόταση η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες, και που θα αναλάμβανε να υλοποιήσει ο Πέτρος Δημητρίου.

Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε τη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση της ομάδας

Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε τους επενδυτές, τη δημοσιοποίηση του χρέους, την εξεύρεση κεφαλαίου, αλλά και τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τα οικονομικά της ομάδας, με τη συμβολή ανεξάρτητου οίκου, «κάτι που ποτέ δεν έγινε», σύμφωνα με τον Πέτρο Δημητρίου.

Αδιέξοδο

Των τοποθετήσεων του Πέτρου Δημητρίου ακολούθησε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του δικηγόρου που εκπροσωπεί τους υποψηφίους επενδυτές εκ Ρωσίας, Θεόδουλου Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το δικηγορικό του γραφείο εκπροσωπεί επίσημα τους εν λόγω επενδυτές από τη Ρωσία «με τους οποίους προσωπικά με συνδέουν στενοί οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί». Ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου βάζει την ίδια ώρα στην εξίσωση και τον πρώην υφυπουργό παρά τω Προέδρω, αναφέροντας ότι «μαζί με τον φίλο Πέτρο Δημητρίου, ο οποίος ορίστηκε από τους επενδυτές να μεσολαβήσει για τις διαπραγματεύσεις με την Ανόρθωση, προσπαθήσαμε να πραγματώσουμε την επιθυμία των επενδυτών, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Μάλιστα, ο δικηγόρος των Ρώσων επενδυτών ξεκαθαρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για την όποια επένδυση ή συμμετοχή των επενδυτών στην Ανόρθωση.

Διαφορετική ανάγνωση

Πάντως, από πλευράς Ανόρθωσης γίνεται μια διαφορετική ανάγνωση, με πηγή από την ομάδα της Αμμοχώστου να λέει στον «Π» ότι η πρώτη επαφή με τους Ρώσους υποψήφιους επενδυτές έγινε τον περασμένο Μάρτιο πριν από τις διοικητικές ανακατατάξεις στον προσφυγική ομάδα.

Μάλιστα, οι πρώτες επαφές του Μάρτη έγιναν μέσω άλλου ατόμου και όχι μέσω του Πέτρου Δημητρίου. Αρμόδια πηγή είπε στον «Π» ότι τη μεσολάβηση είχε αναλάβει τότε «πρώην σημαίνων διοικητικό στέλεχος της ομάδας» και οι συζητήσεις είχαν γίνει «σε καλό κλίμα».

Οι υποψήφιοι επενδυτές επανήλθαν το καλοκαίρι με μεσολαβητή τον Πέτρο Δημητρίου, επαναβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους. Πηγή από την Ανόρθωση εξέφρασε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη θέση ότι η διαδικασία «κόλλησε» στην υπογραφή, μεταξύ των δύο πλευρών, «συμφωνίας εμπιστευτικότητας», προκειμένου να γίνει κατορθωτή η ανταλλαγή εγγράφων που αφορούν στα οικονομικά της ομάδας. «Όταν γίνονται επαφές για αγοραπωλησίες, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Πρέπει να εκφραστεί εγγράφως το ενδιαφέρον του υποψήφιου επενδυτή με σχετική επιστολή και να υπογραφεί διμερής συμφωνία εμπιστευτικότητας ώστε να μην δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε μέχρι την έκβαση της συζήτησης», ανέφερε πηγή από την Ανόρθωση, προσθέτοντας ότι «δεν φτάσαμε ποτέ στη συμφωνία αυτή». Η ίδια πηγή εξέφρασε, την ίδια ώρα, άγνοια σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν τους Ρώσους υποψήφιους επενδυτές να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε επίσημη επικοινωνία από πλευράς των Ρώσων προς την Ανόρθωση για να μας ενημερώσουν για την απόσυρση του ενδιαφέροντός τους».

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Πέτρος Δημητρίου, μιλώντας στον «Π», διαψεύδει ότι δεν έγινε γνωστοποίηση ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών, λέγοντας μάλιστα ότι έχει στην κατοχή του την εν λόγω επιστολή.

«Ευπρόσδεκτοι»

Σε αυτή τη φάση η Ανόρθωση εξετάζει τα επόμενά της βήματα «σε όλα τα κεφάλαια και όχι μόνο στο θέμα των επενδυτών», είπε στον «Π» πηγή προσκείμενη στην ομάδα και ξεκαθάρισε ότι η «Μεγάλη Κυρία» συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών και «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αξιόπιστο και φερέγγυο υποψήφιο επενδυτή». Μάλιστα, η ίδια πηγή διαμήνυσε ότι οι Ρώσοι επενδυτές «είναι ευπρόσδεκτοι ακόμα και σήμερα». Πλέον αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Ανόρθωσης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεδομένου ότι η ομάδα χρειάζεται τους εν λόγω επενδυτές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανόρθωση: «Αποφάσεις βάσει καταστατικού»

Ανόρθωση: «Αποφάσεις βάσει καταστατικού»

Ανόρθωση: «Αποφάσεις βάσει καταστατικού»

Δακτυλοδείχνει την ΚΟΠ ο Πρ. Χριστοδουλίδης: «Η ηγεσία της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρός της να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Δακτυλοδείχνει την ΚΟΠ ο Πρ. Χριστοδουλίδης: «Η ηγεσία της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρός της να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Δακτυλοδείχνει την ΚΟΠ ο Πρ. Χριστοδουλίδης: «Η ηγεσία της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρός της να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Καμία υποψηφιότητα για την Γ/Σ της Ανόρθωσης - Ανακοίνωση «Μαχητών»

Καμία υποψηφιότητα για την Γ/Σ της Ανόρθωσης - Ανακοίνωση «Μαχητών»

Καμία υποψηφιότητα για την Γ/Σ της Ανόρθωσης - Ανακοίνωση «Μαχητών»

Πρέπει να βρει τον τρόπο

Πρέπει να βρει τον τρόπο

Πρέπει να βρει τον τρόπο