Ανησυχητική οπισθοδρόμηση

Τα νέα δεδομένα στη βαθμολογία της UEFA και η επόμενη μέρα

Aκόμη πιο δύσκολη έγινε μετά τους αγώνες του β΄ προκριματικού γύρου των διοργανώσεων της UEFA η προσπάθεια της Κύπρου να διατηρήσει το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (που κέρδισε για τη σεζόν 2022/23) και για τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο (2023/24).

Η χώρα μας, που ξεκίνησε τη χρονιά από τη 14η θέση, βγήκε, μετά τους αγώνες του δεύτερου γύρου, εκτός της προνομιούχας 15άδας, καθώς Κροατία και Ελβετία μας προσπέρασαν, ρίχνοντάς μας στη 16η θέση.

Ο φτωχός απολογισμός των δύο νικών και μίας ισοπαλίας σε έξι αγώνες είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να μαζέψει μόλις 625 βαθμούς, τους λιγότερους, δηλαδή, από τις επτά χώρες που διεκδικούν τις δύο «ανοιχτές» θέσεις της 15άδας. Είναι ενδεικτικό πως οι Κροάτες μάζεψαν ήδη 2.125 (!) βαθμούς, οι Ελβετοί 1.125, ενώ μέχρι και η Νορβηγία, που ήταν αρκετά πίσω μας, πήρε ήδη 1.500 βαθμούς, πλησίασε και μπαίνει δειλά-δειλά κι αυτή στη μάχη για το πέμπτο εισιτήριο.

Επιπροσθέτως, ο αποκλεισμός του Απόλλωνα, που μας αφήνει από τώρα με τρεις εκπροσώπους στην Ευρώπη, είναι σημαντικό πλήγμα για την Κύπρο, παρότι  σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι διεκδικητές (πλην της Τουρκίας) έχασαν επίσης μία ομάδα (η Ελλάδα δύο).

Προβλέψεις πριν από τη φάση των ομίλων πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν, καθώς η έκβαση της μάχης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα βάλει κάθε χώρα σε ομίλους, και βεβαίως από την εκεί πορεία τους. Είναι, εντούτοις, ασφαλές να αναφέρουμε πως αν η χώρα μας δεν βάλει δύο ομάδες στη φάση των ομίλων, δεν θα συγκεντρώνει πιθανότητες να επιστρέψει στη 15άδα και να διατηρήσει το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο -που πήραμε για του χρόνου- για δεύτερη σερί σεζόν.

Υπενθυμίζουμε πως στον γ΄ γύρο του Europa League η Ομόνοια θα αντιμετωπίσει τη Φλόρα Ταλίν και η Ανόρθωση τη Ραπίντ Βιέννης, έχοντας την ευκαιρία με πρόκριση να εξασφαλίσουν θέση στους ομίλους τουλάχιστον του Conference League, για τον γ΄ γύρο του οποίου η ΑΕΛ αντιμετωπίζει την Καραμπάχ.