Αν οι σφυρίχτρες δεν σφυρίζουν σωστά…

Σε τελική ανάλυση όμως ο πρόεδρος της ΚΟΠ θα κριθεί από τα αποτελέσματα των προσπαθειών του...

Η αναδόμηση της Επιτροπής Διαιτησίας που προγραμματίζει ο Γιώργος Κούμας είναι ακόμη μια απόδειξη των προσπαθειών που κάνει για να βελτιώσει την εικόνα της διαιτησίας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ΚΟΠ, ο οποίος έχει μεγάλη ευθύνη για τον κατήφορο που πήραμε εδώ και χρόνια. Η δημιουργία ακαδημίας διαιτητών, η πρόσφατη συνεργασία με διεθνούς κύρους παρατηρητές, οι οποίοι θα αξιολογούν τους διαιτητές και θα βοηθούν στην ανέλιξη νέων ρέφερι, έχουν επίσης στόχο να γυρίσει σελίδα το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα της προκατάληψης, ο πρόεδρος της ΚΟΠ αποφάσισε πέρσι να καλέσει στην Κύπρο ξένους διαιτητές. Η κριτική, όμως, που ασκήθηκε ή που ενδεχομένως να ασκηθεί στο μέλλον στον Γιώργο Κούμα όσον αφορά το κεφάλαιο διαιτησία είναι αναμενόμενη. Και αναγκαία. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος από την πρώτη μέρα των καθηκόντων του έβαλε ψηλά τον πήχη δηλώνοντας πως «δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις», ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ακαδημίας Διαιτητών και την εισαγωγή του θεσμού του ημιεπαγγελματισμού (27/3/2018).

Κάποιους μήνες αργότερα απευθυνόμενος στους διαιτητές έστειλε μήνυμα ότι «θα φθάσουμε μέχρι τα άκρα για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας» (10/8/2018). Το πόση σημασία δίνει στη διαιτησία το έδειξε και μέσα από τις δηλώσεις του τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (11/9/2018): «Αν τα σφυριά δεν σφυρίζουν σωστά, όλα τα άλλα περνούν απαρατήρητα. Η τελευταία εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η διαιτησία».

Σε τελική ανάλυση όμως ο πρόεδρος της ΚΟΠ θα κριθεί από τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Μέχρι τώρα δεν είδαμε νέους διαιτητές να επανδρώνουν επαρκώς το τμήμα διαιτησίας, ενώ οι έμπειροι ρέφερι έβγαλαν την ψυχή του κόσμου με τις ακατανόητες και προκλητικές τους αποφάσεις.

Όμως, πρέπει να δοθεί ακόμη λίγη πίστωση χρόνου στον Κούμα με την ελπίδα να σπάσει το απόστημα που ταλαιπωρεί το κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια. Και πρέπει να γίνει. Διότι, όπως γνωρίζει και ο ίδιος, «αν τα σφυριά δεν σφυρίζουν σωστά, όλα τα άλλα περνούν απαρατήρητα».