Αν μιλήσουν τα νούμερα…

Η Ανόρθωση κατά τη λήξασα σεζόν είχε ως βασικό της μειονέκτημα τη δυσκολία στη δημιουργία φάσεων, αλλά και στο σκοράρισμα γενικότερα. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή περίοδο οι κυανόλευκοι πέτυχαν συνολικά 44 τέρματα, ένας αριθμός που θεωρείται «προβληματικός» για τα δεδομένα μιας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστεί, τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι περίπου τα μισά τέρματα πέτυχαν οι αποχωρήσαντες Γκιόρκι Κβιλιτάια και Τορνίκε Οκριασβίλι. Ο πρώτος, όντας κεντρικός επιθετικός, πέτυχε δεκατέσσερα γκολ και έδωσε δύο ασίστ, ενώ ο δεύτερος που αγωνίζεται ως εξτρέμ σημείωσε εννέα τέρματα και έδωσε μία ασίστ. Με βάση τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία, οι δύο προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές πέτυχαν περίπου τα μισά γκολ της Ανόρθωσης. Με την αποχώρησή τους λοιπόν η «Κυρία» έπρεπε να βρει άμεσα λύση και να ψάξει για έναν γκολτζή.

Το καταλληλότερο πρόσωπο για την κάλυψη του κενού είναι η απόκτηση του Κάιλ Λάφερτι, στον οποίο οι ιθύνοντες του προγραμματισμού στηρίζουν πολλά πάνω του σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα, ο Τιμούρ Κετσπάγια βασίζεται στην εμπειρία που έχει ο 33χρονος φορ, αλλά και στο χαρακτηριστικό στοιχείο του που έχει να κάνει με το εύκολο γκολ. Κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου ο Βορειοϊρλανδός πέτυχε συνολικά δεκατέσσερα γκολ σε Ρετζίνα Ιταλίας και Κιλμάρνοκ Σκωτίας, ενώ έδωσε μία και τρεις ασίστ αντίστοιχα. Συνολικά και στις δύο ομάδες αγωνίστηκε 24 φορές, άρα στην ουσία σκόραρε στα μισά και πλέον παιχνίδια.

Οι πιο πάνω αριθμοί μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κατά την περσινή χρονιά ο Λάφερτι ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Κβιλιτάια, αφού παρότι πέτυχαν ίδιο αριθμό τερμάτων, ο πρώτος είχε μόλις 24 συμμετοχές, ενώ ο δεύτερος 31. Εν κατακλείδι, επειδή στο ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε αριθμούς, αυτό που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τα λεγόμενά μας είναι η δράση…η οποία βρίσκεται προ των πυλών.