Κιπτσόγκε: «Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη»!

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Κιπτσόγκε: «Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη»!

«Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη! Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για όλη την υποστήριξη που έλαβα από όλο τον κόσμο». Λόγια προς τους δημοσιογράφους από τον Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο οποίος πριν από τον αγώνα «Ineos 1:59 Challenge» συνέκρινε το επίτευγμα με την...προσγείωση του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.

«Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη! Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για όλη την υποστήριξη που έλαβα από όλο τον κόσμο». Λόγια προς τους δημοσιογράφους από τον Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο οποίος πριν από τον αγώνα «Ineos 1:59 Challenge» συνέκρινε το επίτευγμα με την...προσγείωση του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.


Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έγινε σήμερα στο Prater Park της Βιέννης ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να τρέξει τα 42.195 της διαδρομής του μαραθωνίου, σε λιγότερο από δύο ώρες!


O 34χρονος Κενυάτης, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου με 2:01.39, από μαραθώνιο του Βερολίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή στις 09:15 ώρα Ελλάδας και κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:159:40, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες. Ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ από την IAAF, καθώς αφού χρησιμοποίησε «λαγούς» σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ενώ επίσης δεν ήταν επίσημη διοργάνωση.


Καθώς οι αθλητές που έτρεχαν δίπλα του (41 συνολικά και εναλλάσσονταν στην διάρκεια της διαδρομής για να μένουν επτά), προκειμένου να κρατάνε ρυθμό και να τον προστατεύουν από το άνεμο, έφυγαν στο τελευταίο χιλιόμετρο, ο Κιπτσόγκε επιτάχυνε στις τελευταίες ευθείες, χαμογελώντας στο πλήθος, που τον αποθέωνε.


«Από το πρώτο χιλιόμετρο, ήμουν πραγματικά άνετα», είπε μετά έχοντας γύρω του όλους τους κορυφαίους αθλητές που έτρεξαν δίπλα του. «Έχω κάνει προπόνηση για τέσσερις και μισό μήνα, έχω εκπαιδεύσει την καρδιά μου για να τρέξω κάτω από δύο ώρες για έναν μαραθώνιο και να γράψω ιστορία. Αισθάνομαι καλά, μετά τον Ρότζερ Μπανιστερ χρειάστηκαν άλλα 65 χρόνια για να γραφτεί ιστορία», είπε ο 34χρονος Κενυάτης σημειώνοντας ότι το επίτευγμά του αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο του αθλητισμού από τότε που ο Ρότζερ Μπάνιστερ, φοιτητής ιατρικές τότε, έσπασε το φράγμα τεσσάρων λεπτών στο μίλι (1609 μέτρα) το 1954, με χρόνο 3 λεπτά και 59,4 δευτερόλεπτα στην Οξφόρδη.


«Την ιστορία την γράψαμε όλοι μαζί. Τώρα έχω κάνει χρόνο λιγότερο από δύο ώρες για να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους και να δείξω στον κόσμο ότι κανείς δεν έχει όρια», πρόσθεσε. Είναι κάτι που σημαίνει πολλά για την Κένυα. Ήμουν πραγματικά ήρεμος και έψαχνα για ειρήνη. Όλοι μπορούν να βγουν από την πόρτα τους και να σκεφτούν θετικά».


Το ανεπανάληπτο κατόρθωμά του πανηγυρίστηκε έξαλλα στην χώρα του, όπου στις μεγάλες πόλεις χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους . «Δεν έχουμε λόγια για να το εξηγήσουμε, είναι μια τόσο υπερήφανη στιγμή. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Κένυατες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Ο Κιπτσόγκε έτρεξε σταθερά σε όλη την διάρκεια της απόστασης , μεταξύ 2,48 και 2,52 λεπτών ανά χιλιόμετρο και ήταν σταθερά γύρω στα 10 δευτερόλεπτα κάτω από τον στόχο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες