Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον παιδεραστή προπονητή στίβου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 25.4.2024
Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον παιδεραστή προπονητή στίβου
Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά με την αποφυλάκισή του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων στον παιδεραστή προπονητή στίβου από τη Λάρνακα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και καταδικάστηκε σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Oι ποινικά κολάσιμες πράξεις που του καταλογίζονται εμπίπτουν στον ορισμό του νόμου ως σεξουαλικές πράξεις και οι περιστάσεις υπό τις οποίες διενεργήθηκαν, σύμφωνα με τα ευρήματα του δικαστηρίου, τις καθιστούν σεξουαλικές.

Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε 10 κατηγορίες. Αφορούν σεξουαλικά αδικήματα που του αποδίδονται ότι διέπραξε την περίοδο 2003 – 2015 κατά τεσσάρων αθλητριών του σε διαφορετικούς χρόνους.

Το κατηγορητήριο

Ειδικότερα, ο προπονητής στίβου αντιμετώπιζε το ακόλουθο κατηγορητήριο στο οποίο κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες:

1. Σε σχέση με την πρώτη αθλήτρια, η οποία κατά τον επίδικο χρόνο ήταν ηλικίας 17 χρονών, ο προπονητής της επιτέθηκε άσεμνα μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Αυγούστου του 2003, βάζοντας το χέρι του μέσα από το παντελόνι της αγγίζοντας τα γεννητικά της όργανα κατά παράβαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα. Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες του αδικήματος, κρίθηκε ένοχος και για τη σεξουαλική εκμετάλλευση της αθλήτριάς του κατά παράβαση των άρθρων 2, 3(1)(γ) και 3(2)(β) του περί Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και περί Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Ανηλίκων Νόμου του 2000.

2. Η δεύτερη αθλήτρια, κατά τον επίδικο χρόνο, ήταν ηλικίας 15 χρονών. Ο προπονητής την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2007, κάνοντας μασάζ στο στήθος της και βάζοντας το χέρι μέσα στο εσώρουχό της κατά παράβαση των άρθρων 2 και 10 του περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου Ν.87. Με βάση τα ίδια γεγονότα, κρίθηκε ένοχος και στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης.

3. Κατά τον επίδικο χρόνο, η τρίτη αθλήτρια ήταν ηλικίας 14 χρονών. Ο προπονητής καταδικάστηκε για το αδίκημα της απόπειρας σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 4 και 10, Ν.87(Ι)/2007 και των άρθρων 366 και 368 του ΠΚ. Συγκεκριμένα, σε άγνωστη ημερομηνία του έτους 2011, εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά την παραπονούμενη προσπαθώντας να αγγίξει με τα χέρια του το στήθος της. Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες, κρίθηκε ένοχος και για απόπειρα άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση των άρθρων 151, 366 και 367 του ΠΚ. Καταδικάστηκε, επίσης, ότι σε άγνωστη ημερομηνία του Απριλίου του 2014, στην Ελλάδα, άγγιξε με το δάχτυλο του χεριού του τα γεννητικά όργανα της 14χρονης αθλήτριάς του και ότι της έκανε μασάζ στα οπίσθια κατά παράβαση των άρθρων 2 και 10 του Ν.87(Ι)/2007 και των άρθρων 5(1)(δ) και 6 του ΠΚ. Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες, κρίθηκε ένοχος και στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση των άρθρων 151, 5(1)(δ) και 6 του ΠΚ.

4. Αναφορικά με την τέταρτη αθλήτρια, αναφέρεται ότι, κατά τον επίμαχο χρόνο, ήταν ηλικίας 17 χρονών. Ο κατηγορούμενος, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε σε σχέση με αυτή, συμμετείχε σε σεξουαλική πράξη μαζί της αγγίζοντας με τα χέρια του στο στήθος της και με τα δάχτυλα του χεριού του τα γεννητικά της όργανα, κατά παράβαση των άρθρων 2, 6(4)(α) και 19 του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, Ν.90(Ι)/2014. Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες, καταδικάστηκε και για άσεμνη επίθεση εναντίον της, κατά παράβαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 («ΠΚ»).

Η κατηγορούσα αρχή (Νομική Υπηρεσία) στήριξε την υπόθεση, κυρίως, στη μαρτυρία των τεσσάρων παραπονούμενων. Μεγάλο μέρος της μαρτυρίας που παρουσίασε η ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Χρίστια Κυθραιώτου, αφορούσε και παρεμφερή ζητήματα προς ανατροπή των ισχυρισμών της υπεράσπισης του κατηγορούμενου για σκευωρία.

Απαγόρευση εργασίας σε χώρους με παιδιά

Παράλληλα με την ποινή, το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει στον προπονητή, με την αποφυλάκιση του να εργαστεί σε χώρους που χρησιμοποιούνται από παιδιά.

Στην Αρχή Εποπτείας των παιδεραστών

Πρόσθετα, το δικαστήριο παρέπεμψε τον παιδεραστή προπονητή στην Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων.

Στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, είτε με απόφαση του Δικαστηρίου σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας ή κατά την επιβολή της ποινής, είτε με την έκδοση διατάγματος εποπτείας από το Δικαστήριο κατόπιν αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα. Η Αρχή Εποπτείας, αφού λάβει υπόψη τα γεγονότα της υπόθεσης, τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αποφασίζει τα κατάλληλα μέτρα για την εποπτεία των παιδεραστών που παραπέμπονται ενώπιον της και που είναι είτε ψυχολογική στήριξη είτε θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, αξιολογεί την ανταπόκριση των παιδεραστών και ανάλογα αποφασίζει τη συνέχιση των μέτρων ή την αναθεώρησή τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συγχαρητήρια Μάριε, Μαριλένα, Αλέξανδρε!

Συγχαρητήρια Μάριε, Μαριλένα, Αλέξανδρε!

Συγχαρητήρια Μάριε, Μαριλένα, Αλέξανδρε!