Φεύγουν για Νότια Αφρική και οι Παρέλλης, Πουρσανίδης, Κεσίδης

Δημοσιεύθηκε 2.12.2022
Φεύγουν για Νότια Αφρική και οι Παρέλλης, Πουρσανίδης, Κεσίδης

Ο Δεκέμβριος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μήνες για τους αθλητές του στίβου, καθώς αυτήν την περίοδο -ως συνήθως- κάνουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, ενόψει της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Ιδιαίτερα για τους ρίπτες, πλην της σφαιροβολίας, είναι ένας μήνας στον οποίο φορτώνουν πολλές βολές, αφού οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις αρχίζουν ουσιαστικά την άνοιξη, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν αγώνες κλειστού στίβου για δισκοβολία, σφυροβολία και ακοντισμό. Τα δικά μας παιδιά έχουν ήδη κάνει αρκετή δουλειά τους τελευταίους μήνες, δουλεύοντας πάρα πολύ στην ενδυνάμωση του σώματός τους, κυρίως με βάρη και προπόνηση στο γήπεδο. Τώρα, έφτασε η στιγμή για να μπούνε στις βολές και στη βελτίωση της τεχνικής τους, δουλεύοντας ταυτόχρονα και στη δύναμη του σώματος.

Τη δουλειά αυτή τρεις από τους πρωταθλητές μας θα την κάνουν στη Νότια Αφρική, από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ στο δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλα παιδιά. Για το Πότσεφστρουμ θα αναχωρήσουν την Κυριακή οι Απόστολος Παρέλλης και Αλέξανδρος Πουρσανίδης με τον ομοσπονδιακό μας προπονητή Κωνσταντίνο Σταθελάκο, ενώ θα ζήσει για πρώτη φορά αυτήν τη σημαντική εμπειρία ο νεαρός Ιωσήφ Κεσίδης, μαζί με τον προπονητή του Πανίκο Χαραλάμπους. Η έως τώρα προετοιμασία στην Κύπρο, παρά τα προβλήματα με τους αγωνιστικούς χώρους, πήγε αρκετά καλά και οι πρωταθλητές μας ανυπομονούν να μπουν στο εικοσαήμερο της αποκλειστικής προσήλωσης στην προετοιμασία τους, καθώς αναμένεται απαιτητική χρονιά, στην οποία όλοι έχουν τους προσωπικούς στόχους διάκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις.

«Μέχρι στιγμής η προετοιμασία πηγαίνει αρκετά καλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στην Κύπρο. Στη Νότια Αφρική πάμε με στόχο να ρίξουμε πολλές, πάρα πολλές βολές, που θα μας βοηθήσουν να δούμε πού βρισκόμαστε και να βελτιώνουμε καθημερινά την τεχνική μας. Ουσιαστικά, τώρα αρχίζει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας μας και εκεί θα δούμε τι δουλειά έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τι χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω. Για τρεις εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην προπόνηση, κάτι πολύ σημαντικό, αφού υπάρχουν στόχοι μπροστά μας που πρέπει να υλοποιήσουμε στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου», μας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Κωνσταντίνος Σταθελάκος.

Για τον κορυφαίο ρίπτη στην ιστορία του κυπριακού στίβου, τον Απόστολο Παρέλλη, η χρονιά απαιτεί μεγάλες βολές και επιτυχίες σε διάφορα μίτινγκ υψηλής βαθμολογικής αξίας, αφού βασικός του στόχος είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Και από τη στιγμή που τα αποτελέσματα που μετράνε είναι μόνο αυτά που σημειώθηκαν σε διοργανώσεις που διεξήχθησαν από την 31η Ιουλίου 2022 και μετά, σημαίνει ότι ο πρωταθλητής μας κουβαλά μόνο την 7η θέση στους Κοινοπολιτειακούς του Μπέρμιγχαμ (62,08μ., 1099 βαθμοί) και την 8η στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου (63,32μ., 1121 βαθμοί), «χάνοντας» την κορυφαία βαθμολογία του, που ήταν 1126 βαθμοί, από το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του Οράν. Άρα, χρειάζεται τουλάχιστον τρία μεγάλα αποτελέσματα για να μπει ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, αφού το όριο που έθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στη δισκοβολία φαντάζει πολύ ψηλό (67μ.). Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα το δει στην πορεία, αφού αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε ακόμα μία περίοδο προετοιμασίας και αισιοδοξεί ότι στη Νότια Αφρική θα βάλει τις σημαντικότατες βάσεις για εξαιρετικό 2023.

Ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης έκλεισε υπέροχα το αγωνιστικό 2022, με αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς και χάλκινο στους Κοινοπολιτειακούς, ενώ κατέγραψε την πολύ σημαντική πρώτη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αυτές του οι παρουσίες άλλαξαν και την ψυχολογία του πρωταθλητή μας, ο οποίος μπήκε με αρκετή όρεξη στη φετινή προετοιμασία, στοχεύοντας να μην χάσει άλλο μεγάλο ραντεβού, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και για να το πετύχει απαιτείται σκληρή δουλειά, με βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους δουλεύει αρκετά με τον Κωνσταντίνο Σταθελάκο, ο οποίος έθεσε ως στόχο για τον Πουρσανίδη στο 2023, να «σπάσει» το δικό του ρεκόρ (σ.σ. του Σταθελάκου) στη σφυροβολία, που είναι 75,32μ. Στη Νότια Αφρική θέλουν να μπουν οι ιδανικές προϋποθέσεις για να το πετύχει. Όπως για τον Παρέλλη, έτσι και για τον Πουρσανίδη, απαιτείται συμμετοχή και επιτυχίες σε υψηλά αξιολογημένα μίτινγκ, για την εξασφάλιση των σημαντικών βαθμών, που θα του δώσουν θέση στους πρώτους 36 της σφυροβολίας έως τις 30 Ιουλίου 2023, για πρόκριση στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Πρώτη εμπειρία για Κεσίδη

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα μας στις ρίψεις είναι ο Ιωσήφ Κεσίδης, ο κορυφαίος σφυροβόλος του κόσμου στην ηλικία κάτω των 18 ετών. Μαθητής της Γ΄ Λυκείου στο αθλητικό σχολείο της Πάφου, ο Κεσίδης μπαίνει από φέτος σε μια σημαντική μεταβατική χρονιά, έχοντας ως στόχο να κάνει περισσότερες επίσημες βολές με την αντρική σφύρα (βάρος 7,26κ.), Ταυτόχρονα, θα έχει τις συμμετοχές του στις εφηβικές διοργανώσεις, με την εξάκιλη σφύρα, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στα Ιεροσόλυμα και εκεί θέλει να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Θυμίζουμε ότι, στο 2022 ο 17χρονος πρωταθλητής μας κέρδισε την Παγκόσμια Γυμνασιάδα, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 18 ετών, ενώ πανηγύρισε το εξαιρετικό χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κάτω των 20 ετών! Έπειτα από μία τόσο σπουδαία χρονιά, ο Ιωσήφ Κεσίδης θα κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του προετοιμασία στη Νότια Αφρική, έχοντας ως στόχο να αξιοποιήσει πλήρως αυτήν την ευκαιρία και να βάλει την ιδανική προπόνηση στο σώμα του για τη νέα χρονιά.

Και για τον προπονητή του, Πανίκο Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν και ο πρώτος προπονητής του Αλέξανδρου Πουρσανίδη, θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουλέψει απερίσπαστα με τον αθλητή του τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη Νότια Αφρική. «Η προετοιμασία μέχρι στιγμής πηγαίνει πολύ καλά, με βάρη και αρκετές βολές, με βαριές σφύρες, ούτως ώστε να δουλέψουμε στην ενδυνάμωση του σώματος. Στην Αφρική θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά αυτής της περιόδου, με αρκετές βολές και έμφαση στην τεχνική. Για τον Ιωσήφ θα είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά θα πάει σε τέτοια προετοιμασία και εκτός του ότι θα είναι αφοσιωμένος στην προπόνηση, θα βρει και κάποιες ώρες ξεκούρασης, κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην Κύπρο με το σχολείο», μας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος αισιοδοξεί στη βελτίωση τη φετινή χρονιά του αθλητή του.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Μπόλικη η δράση για τους αθλητές/τριες από την Κύπρο στην Αμερική

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Χωρίς τη λαμπερή Ρόχας η Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Νέο φανταστικό παγκύπριο ρεκόρ Κ20 και Κ18 η Μαρίνα Χατζηκώστα

Νέο φανταστικό παγκύπριο ρεκόρ Κ20 και Κ18 η Μαρίνα Χατζηκώστα

Νέο φανταστικό παγκύπριο ρεκόρ Κ20 και Κ18 η Μαρίνα Χατζηκώστα