Για υπέρβαση… απαραίτητα με δεξί

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 18.7.2022
Για υπέρβαση… απαραίτητα με δεξί
Η Κύπρος μπαίνει στη σεζόν 2022-23 από την 21η θέση, απέχοντας 3.800 από τη 15άδα

Η πρώτη «εβδομάδα Ευρώπης» για το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται προ των πυλών. Από αύριο μέχρι την Πέμπτη, ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ και Άρης κατά σειρά θα δώσουν τους πρώτους τους αγώνες για τις διοργανώσεις της UEFA και καλούνται να μπουν… με το δεξί στις υποχρεώσεις τους. Όχι μόνο για το δικό τους όφελος, αλλά και γι’ αυτό της χώρας μας στη βαθμολογία της UEFA και την προσπάθειά μας να επανέλθουμε, το 2024/25, στην πενταπλή εκπροσώπηση (το 2023/24 επιστρέφουμε στις τέσσερις ομάδες).

Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά οι πιθανότητες της Κύπρου να τερματίσει στη 15η θέση της κατάταξης (πλέον για την πενταετία 2018/19 - 2022/23), είναι πραγματικά ελάχιστες. Θα χρειαστεί υπέρβαση για να τα καταφέρουμε, καθώς οι τελευταίες δύο σεζόν, που βαθμολογικά ήταν κακές (οι χειρότερες των προηγούμενων έξι ετών), προκάλεσαν την… κατρακύλα μας. Η Κύπρος μπαίνει στη σεζόν 2022/23 από την 21η θέση (βάσει της βαθμολογίας των προηγούμενων τεσσάρων σεζόν της πενταετίας) και, το χειρότερο, απέχοντας 3.800 βαθμούς από τη 15άδα. Η διαφορά είναι τεράστια, αν κρίνουμε ότι πέρσι, με δύο ομάδες στους ομίλους, μαζέψαμε μόλις 4.125 βαθμούς.

Ο λόγος που -παρά την πασιφανή δυσκολία της προσπάθειας- διατηρούμε κάποιες ελπίδες να κάνουμε τόσο καλή σεζόν, ώστε να αρκέσει για να προσπεράσουμε έξι χώρες καλύπτοντας μεγάλες διαφορές, είναι το ότι δύο ομάδες μας, ο πρωταθλητής Απόλλωνας και η κυπελλούχος Ομόνοια, έχουν εξασφαλισμένη θέση σε φάση ομίλων πριν καν μπουν στον «χορό», αλλά και το ότι η δευτεραθλήτρια ΑΕΚ έχει… τριπλή ευκαιρία για να κάνει τρεις τις συμμετοχές μας στους ομίλους, καθώς της αρκεί μία πρόκριση σε τρεις προσπάθειες.

Όμως, ας μην γελιόμαστε. Ακόμη κι αν οι κιτρινοπράσινοι τα καταφέρουν, αυτό δεν θα αρκεί για να πετύχουμε τον στόχο μας. Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, που θα χρειαστεί είτε οι τρεις αυτές ομάδες να κάνουν… πράγματα και θαύματα στους ομίλους, «γεμίζοντας» το σακούλι με πολλούς βαθμούς και παίρνοντας (έστω κάποιες εξ αυτών) προκρίσεις για τα νοκ-άουτ, είτε να έχουμε ακόμη περισσότερες ομάδες στους ομίλους, δηλαδή να προκριθεί και ο ΑΠΟΕΛ ή ο Άρης, ή -ακόμη καλύτερα- αμφότεροι. Ούτως ή άλλως, ρεαλιστικά ομιλούντες, με τρεις ομάδες στους ομίλους, οι πιθανότητές μας θα είναι απειροελάχιστες, γι’ αυτό και φαίνεται πως θα χρειαστούμε (τουλάχιστον) τέσσερις. Εξάλλου, το ότι φέτος εκπροσωπούμαστε από πέντε ομάδες, ναι μεν αυξάνει τις πιθανότητες για περισσότερες νίκες/προκρίσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα μειώνονται οι βαθμοί που παίρνει η χώρα μας για κάθε θετικό αποτέλεσμα. Οι βαθμοί των ομάδων δίδονται στη χώρα διαιρούμενοι με τον αριθμό των εκπροσώπων της στην Ευρώπη, έτσι, για παράδειγμα, κάθε νίκη στους ομίλους (2.000) θα μας δίνει 400 βαθμούς αντί 500 και κάθε ισοπαλία (1.000) 200 βαθμούς αντί 250.

Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί πως από τις χώρες που κυνηγούν τη 15η θέση, δεν είμαστε η μοναδική που έχει ομάδες με εξασφαλισμένη θέση σε όμιλο –το ίδιο ισχύει με την Ουκρανία, τη Δανία και την Τουρκία, που επίσης μετρούν ήδη δύο παρουσίες. Βάσει αυτού, μάλιστα, οι Ουκρανοί, που είναι στη 13η θέση κι απέχουν 5.225 βαθμούς από την Κύπρο, είναι… άπιαστοι και οι πιθανότητές μας να τους φτάσουμε μηδαμινές. Ωστόσο, δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για τη 12η Ρωσία, η οποία ναι μεν πήρε «δώρο» κάποιους βαθμούς από την UEFA με βάση αναλογία των επιδόσεών της στα προηγούμενα χρόνια, όμως με τις ομάδες της αποκλεισμένες, δεν μπορεί να αυξήσει τη συγκομιδή της. Έτσι, παρότι απέχει 6.840 βαθμούς από την Κύπρο, η χώρα μας έχει ελπίδες να την προσπεράσει, νοουμένου πάντα πως θα έχουμε τρεις-τέσσερις ομάδες στους ομίλους, κάτι που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Εάν, λοιπόν, προσπεράσουμε τη 12η Ρωσία, θα χρειαστεί να αφήσουμε από κάτω μας άλλες πέντε χώρες από τις επτά που βρίσκονται στις θέσεις 14-20. Και με τις πλείστες (πέραν της Τουρκίας) να απέχουν περισσότερο από 2.500 βαθμούς από την Κύπρο, γίνεται αντιληπτό πόσο… ζόρικα είναι τα πράγματα για τη χώρα μας. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να πάρουμε περισσότερους από 7.000 βαθμούς για να έχουμε ελπίδες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούμε ακόμη και 9.000, κάτι που θα εξαρτηθεί βεβαίως από την πορεία που θα έχουν οι ομάδες των χωρών τις οποίες ανταγωνιζόμαστε.

Για να μείνουμε βεβαίως… ζωντανοί, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπούμε με το δεξί. Η ΑΕΚ, την Τρίτη με τη Μίντιλαντ στη Δανία, ο ΑΠΟΕΛ, την Τετάρτη με την Μπότεφ στη Βουλγαρία και ο Άρης, την Πέμπτη με τη Νέφτσι στο «ΑΕΚ Αρένα», καλούνται να πάρουν θετικά αποτελέσματα που θα τους καταστήσουν φαβορί για την πρόκριση. Αφενός για να έρθουν οι πρώτοι βαθμοί, αφετέρου για να αυξηθούν οι πιθανότητές τους να πλαισιώσουν Απόλλωνα και Ομόνοια στη φάση των ομίλων και, επομένως, αυτής της Κύπρου για την υπέρβαση.

4273268689535490 βαθμολοογια

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σαν τον Μιλίσεβιτς κι άλλοι...

Σαν τον Μιλίσεβιτς κι άλλοι...

Σαν τον Μιλίσεβιτς κι άλλοι...

Η απόδραση της ΑΕΚ είχε πέντε... συστατικά

Η απόδραση της ΑΕΚ είχε πέντε... συστατικά

Η απόδραση της ΑΕΚ είχε πέντε... συστατικά

Γκολ τίτλου;

Γκολ τίτλου;

Γκολ τίτλου;

9η - 10η αγωνιστική: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

9η - 10η αγωνιστική: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

9η - 10η αγωνιστική: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα