Βαθμολογία UEFA: Επιβεβαίωση κατρακύλας, «κλείδωσε» η θέση μας
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ
Δημοσιευτηκε:

Όταν τις προηγούμενες βδομάδες η Κύπρος βρέθηκε (βαθμολογικά) μια ανάσα από τη 15η θέση της UEFA (μας χώριζε μια ισοπαλία) και γινόταν λόγος για τις… ελπίδες μας να διατηρήσουμε για άλλη μια σεζόν το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο που κερδίσαμε για του χρόνου, είχαμε εξηγήσει το γιατί στην πραγματικότητα δεν είχαμε την παραμικρή πιθανότητα όχι μόνο για τη 15άδα, αλλά ακόμη και για τη 18η θέση, που είναι η τελευταία της οποίας ο πρωταθλητής (υπό προϋποθέσεις) κερδίζει γύρο.
Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώθηκε πριν καν ξεκινήσουν τα νοκ-άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς με το τέλος της φάσης των ομίλων υποχωρήσαμε στην 20ή θέση, η οποία όπως είχαμε σημειώσει είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να πάρουμε.
Η κατρακύλα μας αυτή όχι μόνο δεν προκαλεί έκπληξη αλλά ήταν κι αναμενόμενη, από τη στιγμή που οι άλλες χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμασταν είχαν όλες τους ομάδες που δεδομένα θα συνέχιζαν στην Ευρώπη (κάποιες μάλιστα δυο και τρεις), ενώ όπως αναμενόταν μας στοίχισε και το νέο μπόνους που μοιράζει η UEFA, στις ομάδες που προκρίνονται από Europa (5.000 o πρώτος, 2.000 ο δεύτερος) και Conference (2.000 και 1.000 αντίστοιχα).
Mε την Ανόρθωση λοιπόν να «αγγίζει» την υπέρβαση στο Βελιγράδι αλλά να μην παίρνει (στις λεπτομέρειες) την πρόκριση και με την Ομόνοια να είχε ήδη αποκλειστεί, η Κύπρος μένει χωρίς ομάδα στις επόμενες φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κι αυτό σημαίνει πως η βαθμολογική μας συγκομιδή για την πενταετία 2017/18 – 2021/22 «έκλεισε» (χάρη στις δύο ισοπαλίες της Πέμπτης) στους 26.375 βαθμούς και άρα δεν μπορούμε πλέον να ανέβουμε άλλο σκαλοπάτι.
Ούτε να κατέβουμε, κατ’ ακρίβειαν, καθώς ναι μεν υπάρχουν μαθηματικές πιθανότητες από τη στιγμή που η Νορβηγία και το Ισραήλ που βρίσκονται από κάτω μας έχουν ομάδα στα νοκ-άουτ (Μπόντο Γκλιμτ και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα), όμως θα είναι μεγάλη έκπληξη αν κάποια εκ των δύο χωρών καλύψει τη διαφορά που μας χωρίζει: oι Νορβηγοί απέχουν 1.375 βαθμούς (τρεις νίκες, ή δύο νίκες και δύο ισοπαλίες) και οι Ισραηλινοί 2.250 (τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία).
Και να χάναμε κι άλλη θέση, ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι, από τη στιγμή που από τη 19η μέχρι την 28η ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Είναι πλέον οριστικό κι αμετάκλητο πως τη σεζόν 2023/24 θα επανέλθουμε στην τετραπλή εκπροσώπηση, με τον πρωταθλητή μας (της σεζόν 2022/23) να ξεκινά από τον πρώτο γύρο του Champions League και τις άλλες τρεις ομάδες μας (κυπελλούχος, δεύτερος, τρίτος) να συμμετέχουν στο Conference League, από τον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζουμε πως την προσεχή ευρωπαϊκή σεζόν (2022/23) και χάρη στη 15η θέση της πενταετίας 2016/17 – 2020/21 που μας χάρισε πέμπτο εισιτήριο, ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής του τρέχοντος πρωταθλήματος θ’ αρχίσουν από τον δεύτερο γύρο του Champions League, o κυπελλούχος από τον τρίτο του Europa και ο τρίτος και ο τέταρτος από τον δεύτερο του Conference.
15 ΤΟΥΡΚΙΑ 26.900
-Η Μπεσίκτας είχε ήδη αποκλειστεί (4η) στο Champions League και δέχθηκε 6η ήττα από την Ντόρτμουντ.
-Η Φενέρμπαχτσε πήρε ισοπαλία από την Άιντραχτ, τερμάτισε Τρίτη στο Europa και πάει στα νοκ-άουτ του Conference.
-H Γαλατάσαραϊ εξήλθε ισόπαλη με τη Λάτσιο, κράτησε την κορυφή και πάει στους 16 του Europa, παίρνοντας και το «γερό» μπόνους της πρώτης θέσης.
16 ΕΛΛΑΔΑ 26.700
-Ο Ολυμπιακός έχασε από την Αντβέρπ και προκρίθηκε ως δεύτερος, χάνοντας το επιπρόσθετο μπόνους της πρωτιάς και πηγαίνοντας στα νοκ-άουτ του Europa.
-Ο ΠΑΟΚ που νίκησε τη Λίνκολν πέρασε επίσης ως δεύτερος, πήρε μπόνους και συνεχίζει στα νοκ-άουτ του Conference.
17 KΡΟΑΤΙΑ 26.650
-Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ νίκησε τη Γουεστ Χαμ και προκρίθηκε ως δεύτερη στο Europa (νοκ-άουτ φάση) ενώ πήρε και το μπόνους, δίνοντας συνολικά 1.000 βαθμούς στην Κροατία σε μια βραδιά.
18 ΔΑΝΙΑ 26.575
-Η Μπρόντμπι έχασε από τη Σπάρτα Πράγας, τερμάτισε τέταρτη στο Europa κι αποκλείστηκε.
-H Ράντερς παρά την ήττα της από την Αλκμαάρ κρατήθηκε δεύτερη και συνεχίζει στα νοκ-άουτ του Conference παίρνοντας και το μπόνους.
-Η Μίντιλαντ πήρε ισοπαλία με Λουντογκόρετς, έμεινε τρίτη και μεταφέρεται από το Europa στο Conference.
-Η Κοπεγχάγη η οποία κέρδισε τη Σλόβαν είχε ήδη περάσει ως πρώτη στους 16 του Conference.
19 TΣΕΧΙΑ 26.400
-Η Σπάρτα Πράγας νίκησε την Μπρόντμπι, πήρε την τρίτη θέση στο Europa και μεταφέρεται στο Conference.
-Η Γιάμπλονετς έχασε από την Κλουζ, τερμάτισε τρίτη στο Conference κι αποκλείστηκε.
-Η Σλάβια Πράγας πήρε ισoπαλία με Ουνιόν, πήρε τη δεύτερη θέση και το μπόνους και συνεχίζει στα νοκ-άουτ του Conference.
21 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 25.000
-Η Μπόντο Γκλιμτ έμεινε στην ισοπαλία με τη Ζόρια κι έχασε το μπόνους της πρώτης θέσης, καθώς έπεσε δεύτερη και θα παίξει στα νοκ-άουτ του Conference League.
22 ΙΣΡΑΗΛ 24.125
-H Μακάμπι Τελ Αβίβ που πήρε ισοπαλία με την Αλασκέρτ είχε ήδη κλειδωμένη τη δεύτερη θέση στο Conference.
-Η Μακάμπι Χάιφα που έχασε από τη Φέγενορντ είχε ήδη αποκλειστεί.
