ΑΕΚ-Απόλλων: Τα νεότερα για το πόρισμα και η διαδικασία

Για την υπόθεση με τα δείγματα των δύο παικτών της ΑΕΚ (Ροσάλες και Ακοράν) μίλησε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, στον ΣΠΟΡ FM 95.0, σημειώνοντας ανάμεσα σε πολλά άλλα πως τα αποτελέσματα από την εξέτασή τους από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής αναμένονται στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα. Θα ακολουθήσει προετοιμασία πορίσματος και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μέσω του πορίσματος μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Δεν μπορεί να λεχθεί από τώρα ακριβής ημερομηνία. Πιθανόν Πέμπτη ή Παρασκευή να προκύψουν αποτελέσματα και στη συνέχεια θα ετοιμαστεί το πόρισμα».

Ακολούθως τόνισε τα εξής όσον αφορά στη διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες: «Όσον αφορά στην έρευνα στα χημεία και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία των δειγμάτων από το Ινστιτούτο αναφοράς του Υπουργείου Υγείας που είναι το Νευρολογίας και Γενετικής. Χρειάζεται μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες. Ας επιδείξουμε υπομονή γιατί χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποια παραβίαση υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είναι σε εξέλιξη οι έρευνες μετά από τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και της επεξεργασίας δειγμάτων και της πλατφόρμας όπου γίνεται η καταχώρηση στοιχείων».

Αν είναι σωστό κάποιοι να υποβάλλονται σε αναλύσεις από άλλα χημεία ή ιατρικά κέντρα όταν «θετικοποιηθούν», απάντησε: «Δεν επιτρέπεται κάποιος που εντοπίστηκε θετικός να κυκλοφορεί και να εξετάζεται σε άλλα χημεία ή ιατρικά κέντρα, αλλά άμα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα δίνεται οδηγία για επαλήθευση ή επιβεβαίωση του αποτελέσματος μέσω περαιτέρω αναλύσεων».

Αν υπήρχε παρέμβαση και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία, είπε: «Δεν γνωρίζω κάτι αν υπήρχε παρέμβαση του ΠτΔ. Το Υπουργείο Υγείας θέλει να υπάρξει εγκαίρως αποτέλεσμα. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες».

Αν θα γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο, κάτι που έχει γίνει με τους επαγγελματίες υγείας και αν θα ισχύσει και για την ευρύτερη κοινωνία: «Το πρωτόκολλο είναι σε ισχύ. Οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις χρειάζεται να γίνουν, ανέδειξε η Κυβέρνηση ότι προχωρά σε δέουσες ενέργειες. Υπάρχουν στοχευμένα μέτρα. Ήδη απασχόλησε διαφοροποίηση στο πρωτόκολλο για το υπόλοιπο σύνολο της κοινωνίας, όμως τα αποτελέσματα και η τωρινή υγειονομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ο λόγος που έγινε στους επαγγελματίες υγείας είναι γιατί έπρεπε. Έγινε για να επιστρέφουν νωρίτερα στο λειτούργημά τους και νοουμένου ότι εξετάζονται και “αρνητικοποιούνται”, μέσω των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται αφότου νοσήσουν και βγουν από πενθήμερη καραντίνα».

Για τη χρήση μάσκας στα γήπεδα: «Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γήπεδα. Δόθηκε εντολή και στην ΚΟΠ για να ενημερώσει ότι δεν υπήρχε εισήγηση για αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά μέσω επιστολής του ο Υπουργός Υγείας ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να προσέρχονται με μάσκα στο γήπεδο, ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού».