84η από 93 χώρες η Κύπρος – H πρωτιά της Πάφου και το απόλυτο «0» του Ολυμπιακού

Δεν χρειαζόμασταν καμία έρευνα για να αντιληφθούμε πως το ποδόσφαιρό μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις συμμετοχές νεαρών ποδοσφαιριστών, όμως μια έκθεση του CIES επιβεβαιώνει πως το κυπριακό πρωτάθλημα είναι από τα τελευταία παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.

Η Νο294 εβδομαδιαία έκθεση του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών παρουσιάζει συγκεκριμένα το ποσοστό λεπτών που κατέγραψαν επί του συνόλου οι ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών σε 93 διαφορετικά πρωταθλήματα και η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα, κατέχοντας την 84η θέση.

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη της φετινής σεζόν (2019/20) μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, μόλις το 6% του αγωνιστικού χρόνου των ομάδων του Πρωταθλήματος CYTA καταγράφηκε από παίκτες Κ21.

Την πρωτιά κατέχει το πρωτάθλημα Σλοβακίας με το τρομερό 29% και ακολουθούν Νέα Ζηλανδία και Ιρλανδία με 28.8%, Εσθονία και Λετονία με 28.6% και η Ολλανδία με 27.9%, ενώ στις τελευταίες θέσεις συναντάμε Τουρκία και Σαουδική Αραβία με 3.7%.

Από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, πρώτη και μάλιστα με σημαντική διαφορά είναι η γαλλική Ligue 1 με 15%, ενώ ακολουθούν με αρκετά χαμηλά ποσοστά οι Bundesliga με 9.8%, Premier League με 8.5%, Serie A με 7.7% και La Liga με 7.0%.

Ξεχωρίζει η Πάφος, μηδέν ο Ολυμπιακός

Στα της Κύπρου, στη χρησιμοποίηση παικτών Κ21 ξεχωρίζει η Πάφος, που τους έδωσε το 14.2% του συνολικού χρόνου συμμετοχής. Οι άλλες έντεκα ομάδες του πρωταθλήματός μας έχουν ποσοστό κάτω του 10%, με την Ένωση και την ΑΕΛ να ακολουθούν με 9.8% και 9.4% αντίστοιχα. Η Ανόρθωση με 2.2% έχει το χαμηλότερο ποσοστό από τις μεγάλες ομάδες ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το 0% του Ολυμπιακού.

Πρωτιές για Ουέλιγκτον και Λιλ, τέσσερις με 0%

Εκ των 1.292 ομάδων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το ρεκόρ κατέχει η Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας που παίζει… σχεδόν μόνο με μικρούς, καθώς κατέγραψε το απίθανο ποσοστό 93.3%. Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το ψηλότερο ποσοστό έχει η Λιλ με 32.1%, ενώ από την άλλη υπάρχουν τέσσερις ομάδες που δεν έδωσαν χρόνο σε κανέναν παίκτη Κ21 και μετρούν 0%, οι Λεβάντε, Κρίσταλ Πάλας, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ουνιόν Βερολίνου.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 75η θέση από τις 93 χώρες με ποσοστό 7.7%. Ξεχωρίζει με διαφορά ο Πανιώνιος με 25.6%, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 13.5%, ενώ τελευταίες με ποσοστό κάτω από 1% είναι η Λάρισα, η Ξάνθη και ο ΟΦΗ.

Δείτε πιο κάτω τους πίνακες για τα Big5 πρωταθλήματα και την Ελλάδα:

PREMIER LEAGUE

LA LIGA

SERIE A

BUNDESLIGA

LIGUE 1

SUPER LEAGUE