Λεμεσός; Αγώνας δρόμου για το Eurobasket του 2025

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 24.7.2024
Λεμεσός; Αγώνας δρόμου για το Eurobasket του 2025
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2025. Απομένουν 13 μήνες για το πρώτο τζάμπολ και τα έργα ανακαίνισης του σταδίου, που είναι απαραίτητα, χρειάζονται 11 μήνες για να ολοκληρωθούν

Τρέχουν να προλάβουν οι άνθρωποι της ΚΟΚ και της οργανωτικής επιτροπής έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Eurobasket του 2025. Σχεδόν έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου αγώνα, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, με πιο βασικό την έναρξη και ολοκλήρωση της ανακαίνισης του κλειστού σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, το οποίο θα φιλοξενήσει τον όμιλο του Eurobasket που ανέλαβε η Κύπρος. 

Η τελευταία εξέλιξη, που σχετίζεται με την ανακαίνιση του κλειστού σταδίου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αρμόδιο Τμήμα Δημοσίων Έργων αποφάσισε όπως κατακυρώσει τη μοναδική προσφορά που έλαβε για την ανακαίνιση του γηπέδου στην εταιρεία «Α κ΄ Α ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ». Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί άλλος διαγωνισμός ο οποίος τελικά και ακυρώθηκε αφού οι δύο τότε προσφορές που έλαβαν τα Δημόσια Έργα ήταν πολύ πιο πάνω από το εκτιμώμενο κόστος. Ο διαγωνισμός τροποποιήθηκε με κάποιες αλλαγές και «έτρεξε» εκ νέου. Η προσφορά δόθηκε στην «Α κ΄ Α ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ» για €14.496.732. Το αρχικό εκτιμώμενο κόστος του έργου ήταν στα €12.200.000. Τα συμβόλαια ετοιμάζονται αυτές τις μέρες και είναι ζήτημα ημερών η εταιρεία να αρχίσει τις εργασίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για τις εργασίες απατούνται 11 μήνες προκειμένου να αποπερατωθούν όλα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και δεν θα υπάρξουν τυχόν προβλήματα που θα θέσουν εν αμφιβολία ακόμα και την ίδια τη διοργάνωση. 


Λίφτινγκ στο στάδιο

Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες που αναμένεται ότι θα γίνουν σχετίζεται με την αύξηση της χωρητικότητας του κλειστού σταδίου, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει διοργάνωση όπως το Eurobasket. Σήμερα η χωρητικότητα ανέρχεται στις 5.517 θέσεις, με τον σχεδιασμό να προγραμματίζει την αύξηση σε περίπου 8.000, ενώ θα τοποθετηθούν και πτυσσόμενες κερκίδες για ακόμα περισσότερες θέσεις. Ο ακριβής αριθμός αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην πορεία του έργου, ανάλογα και με τον διαθέσιμο χώρο που θα προκύψει μέσα από άλλες διαρρυθμίσεις στο γήπεδο. 

Μεταξύ άλλων ο εργολάβος του έργου θα προχωρήσει σε αλλαγές στο παρκέ προκειμένου να γίνει αντικατάσταση με βάση τις πρόνοιες της FIBA. Θα αλλαχθούν τα καλάθια και οι μηχανισμοί τους, θα τοποθετηθούν δύο νέες μεγάλες οθόνες, όπως και καινούργιοι πίνακες για το σκορ αλλά και για το χρονόμετρο αγώνα, όπως επίσης και ετοιμασία των κατάλληλων υποδομών για νέες διαφημιστικές πινακίδες περιμετρικά του γηπέδου.

Αλλαγές απαιτούνται και στους χώρους VIP για την ασφάλεια των ομάδων και των προσελκυσμένων, τόσο στο υπόγειο όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Λόγω της αύξησης της χωρητικότητας χρειάζεται να αυξηθούν και οι χώροι υγιεινής, ενώ παρεμβάσεις για «φρεσκάρισμα» θα γίνουν και σε άλλους χώρους του σταδίου, συμπεριλαμβανομένης και της οροφής του. 


Εν αναμονή του Γιάννη

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης, η κάθε διοργανώτρια χώρα έχει το δικαίωμα να διαλέξει άλλη μία χώρα μαζί της στον όμιλο των συνολικά έξι ομάδων. Η Κύπρος είναι στο περίμενε για την πρόκριση της Ελλάδας, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα «σφραγίσει» το εισιτήριο της τον Μάρτιο μετά τα προκριματικά.

Οι υπόλοιπες τέσσερις Εθνικές που θα αγωνιστούν στην Κύπρο θα γίνουν γνωστές επίσης το ίδιο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν τα προκριματικά και γίνει η κλήρωση. Το πρώτο τζάμπολ στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου, με τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες των αγώνων να είναι στις 30 και 31 Αυγούστου και 2 και 4 Σεπτεμβρίου 2025.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ