Η «κατάρα» της 2ης θέσης 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.5.2024
Η «κατάρα» της 2ης θέσης 

Πριν από εννέα χρόνια, με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2014-15, η ΑΕΚ ανέβαινε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, για πρώτη φορά μετά την ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού το 1994. Παλαιότερα, ο Πεζοπορικός συνολικά οκτώ φορές αναδείχθηκε δευτεραθλητής (την τελευταία φορά το 1982) και η ΕΠΑ πέντε φορές (την τελευταία φορά το 1972). Τον Μάιο του 2015, λοιπόν, η ΑΕΚ ανέβηκε για πρώτη φορά στην 21ετή, τότε, ιστορία της στο δεύτερο σκαλοπάτι του κυπριακού πρωταθλήματος και θεωρήθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία (πάντοτε για το πρωτάθλημα) για το ενοποιημένο σωματείο της Λάρνακας. Μέχρι τότε η υψηλότερη θέση που κατέκτησε ήταν η 4η. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις χρονιές (σύνολο πέντε) που η ΑΕΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία, τις περιόδους 2015-16, 2016-17, 2018-19 και 2021-22. Είναι δε ενδεικτικό ότι στις τέσσερις από τις συνολικά πέντε περιόδους που αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια, το πρωτάθλημα κατέκτησε ο ΑΠΟΕΛ, η ομάδα με την οποία θα κοντραριστεί ξανά στο «ραντεβού τίτλου» της 11ης Μαΐου, στο ΓΣΠ.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2014-15 ο ΑΠΟΕΛ συγκέντρωσε 62 βαθμούς και η ΑΕΚ 59, τη σεζόν 2015-16 ο ΑΠΟΕΛ μάζεψε 83 βαθμούς και η ΑΕΚ 75, ενώ την περίοδο 2016-17 η ομάδα της Λευκωσίας συγκέντρωσε 80 βαθμούς και η ομάδα της Λάρνακας 76. Το ίδιο σκηνικό μεταξύ ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ εκτυλίχθηκε και την αγωνιστική περίοδο 2018-19, με τους γαλαζοκίτρινους να συγκεντρώνουν 70 βαθμούς και τους κιτρινοπράσινους 62. Η μοναδική φορά που η ΑΕΚ κατετάγη δεύτερη στη βαθμολογία χωρίς ο ΑΠΟΕΛ να είναι πρωταθλητής ήταν τη σεζόν 2021-22, όταν ο Απόλλωνας έκοψε πρώτος το νήμα με 58 βαθμούς, έναντι 54 της ΑΕΚ.

Το μεθεπόμενο Σάββατο (11/5) η ΑΕΚ καλείται να σπάσει… την «κατάρα» της δεύτερης θέσης, να κερδίσει τον ΑΠΟΕΛ μέσα στην καυτή του έδρα (το συγκρότημα του Ραν Μπεν Σιμόν απέδειξε φέτος ότι «δεν μασάει» από καυτές έδρες), να πετύχει το απόλυτο των νικών εκτός έδρας στα πλέι οφ (5Χ3) και να φέρει για πρώτη φορά, από τον καιρό της ενοποίησης, το πρωτάθλημα στη Λάρνακα. Και για όσους αρέσκονται σε ιστορικά στοιχεία, μόνο ο ΑΠΟΕΛ, από το 1976 μέχρι το 1985, δηλαδή σε διάστημα 10 αγωνιστικών περιόδων, κατετάγη δεύτερος συνολικά έξι φορές. Εφόσον η ΑΕΚ δεν τα καταφέρει την 11η Μαΐου, τότε θα ισοφαρίσει το «ρεκόρ» που κατέχει μέχρι σήμερα ο ΑΠΟΕΛ, δηλαδή έξι φορές δευτεραθλητής μέσα σε μια δεκαετία…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ