Δύσκολο, όμως υπάρχει ελπίδα! 

Δημοσιεύθηκε 17.12.2023
Δύσκολο, όμως υπάρχει ελπίδα! 
UEFA EURO 2024 Soccer, Cyprus National flag with a soccer ball in net, 3D work and 3D image. Yerevan, Armenia - 2023 April 03

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗΝ 22η «ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ» ΘΕΣΗ

ΘΕΜΑ: Ευτύχιος Γιαξής

Ο αποκλεισμός του Άρη από την Ευρώπη, αλλά και το γεγονός πως δεν πήρε ούτε κέρδος στον αγώνα με τη Σπάρτα δεχόμενος την ήττα στη Λεμεσό, ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες της Κύπρου να διατηρηθεί πάνω από την Ουγγαρία και να κρατήσει την 22η θέση στην κατάταξη της UEFA για την πενταετία 2019/20 – 2023/24. Ένας στόχος ο οποίος εφόσον επιτευχθεί, θα έχει όφελος για τον πρωταθλητή μας της σεζόν 2024/25, ο οποίος θα κερδίσει γύρο στο Champions League (θα εκκινήσει από τον δεύτερο αντί τον πρώτο) και θα χρειάζεται μόλις μία πρόκριση για είσοδο σε όμιλο, έχοντας τρεις ευκαιρίες για να την πάρει. Ωστόσο, είμαστε ακόμη ζωντανοί, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Αυτό θα ήταν εάν η Φερεντσβάρος νικούσε τη Φιορεντίνα κι εξασφάλιζε την πρώτη θέση του ομίλου της στο Conference League, καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο η Ουγγαρία θα μας ξεπερνούσε ήδη και η χώρα μας θα έχανε οριστικά την 22η θέση.

Μας έσωσε το γκολ του Λούκα Ρανιέρι στο 73ο λεπτό του αγώνα στη Βουδαπέστη (1-1), το οποίο στέρησε 500 βαθμούς από την Ουγγαρία. Η Φερεντσβάρος με την ισοπαλία της έδωσε εν τέλει στη χώρα της 250 βαθμούς (αντί 500 που θα ήταν η νίκη) και άλλους 250 βαθμούς για τη δεύτερη θέση του ομίλου (αντί 500 που θα έπιαναν οι Ούγγροι με πρωτιά). Με αποτέλεσμα, να βρεθεί μεν η Ουγγαρία σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο, αλλά να αποτύχει να μας προσπεράσει και να χρειάζεται αποτέλεσμα στα νοκ - άουτ για να τα καταφέρει. Το κακό για την Κύπρο είναι ότι με τη διαφορά να βρίσκεται πλέον στους μόλις 225 βαθμούς, δεν χρειάζεται καν να προκριθεί στη φάση των «16» καθώς της αρκεί να πάρει έστω μια ισοπαλία (250β.) για να μας προσπεράσει. Με άλλα λόγια, η Κύπρος θα κρατήσει την 22η θέση μόνο εάν η Φερεντσβάρος αποκλειστεί με δύο ήττες. Σενάριο το οποίο αφενός δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφετέρου όμως δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει, καθώς στη λίστα των πιθανών αντιπάλων της υπάρχουν αρκετές ομάδες με τις οποίες, όχι μόνο μπορεί να πάρει τουλάχιστον ισοπαλία, αλλά ακόμη και την πρόκριση. Η ουγγρική ομάδα, όπως και όσες τερμάτισαν δεύτερες στο Conference League, θα παίξει με μία από τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες στο Europa League, δηλαδή τις εξής: Ολυμπιακό Πειραιώς, Άγιαξ, Μπέτις, Στουρμ Γκρατς, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Μακάμπι Χάιφα, Σερβέτ και Μόλντε. H κλήρωση θα γίνει αύριο Δευτέρα (18/12, 15:00) και οι αγώνες της νοκ - άουτ φάσης, οι οποίοι θα κρίνουν οριστικά αν η Κύπρος θα κρατήσει ή όχι την 22η θέση, θα διεξαχθούν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου.

4720534998540149 ΠΙΝΑΚΑΣ1710 (002)

Σε αρκετά χρόνια και εάν...

Σε ό,τι αφορά τον στόχο που είχε τα προηγούμενα χρόνια η Κύπρος, δηλαδή τη 15η θέση η οποία προσφέρει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια και δεύτερο στο Champions League, ήταν δεδομένο πως εκτός από φέτος, ούτε για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια είχαμε ελπίδες και χρειαζόμασταν να είχαμε φέτος μια εξαιρετική χρονιά ώστε να μειώσουμε τις διαφορές και να αποκτήσουμε πιθανότητες για επιστροφή μας στη 15άδα γύρω στο 2026-2027.

Αντιθέτως, όμως, η φετινή σεζόν, με τελική συγκομιδή 3.750 βαθμών, ήταν η χειρότερή μας τα τελευταία οκτώ χρόνια (από το 2014/15), με αποτέλεσμα να μην έχουμε ελπίδες για τη 15η θέση ούτε καν για το 2027. Είναι ενδεικτικό πως στην κατάταξη της πενταετίας 2020/21-2024/25, η οποία θα καθορίσει τα εισιτήρια της σεζόν 2026/27, είμαστε (με σχεδόν τέσσερις από τις πέντε σεζόν συμπληρωμένες) στην 23η θέση με 16.975 βαθμούς και απέχουμε 9.000 βαθμούς από τη 15άδα, ενώ για την πενταετία 2021/22-2025/26, η οποία καθορίζει τα εισιτήρια για την περίοδο 2027/28, είμαστε (με σχεδόν τρεις από τις πέντε σεζόν συμπληρωμένες) 26οι με διαφορά περίπου 6.500 βαθμών από τη 15η χώρα.

Έτσι, ακόμη κι αν την επόμενη διετία κάνουμε εξαιρετικές χρονιές, το σενάριο να ξεπεράσουμε 11 χώρες είναι εκτός πραγματικότητας. Η λογική λέει πως το συντομότερο που μπορούμε να έχουμε ελπίδες για τη 15η θέση και τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι τη σεζόν 2028/29, με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο να κάνουμε τρεις διαδοχικές πολύ καλές σεζόν, όχι μόνο με δυο-τρεις ομάδες σε όμιλο κάθε χρόνο, αλλά και με καλή πορεία από όλες...

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ