Αυτή είναι η Ρίο Άβε του Μαρινάκη - Ποιος ο ρόλος του Μέντες

Δημοσιεύθηκε 21.11.2023
Αυτή είναι η Ρίο Άβε του Μαρινάκη - Ποιος ο ρόλος του Μέντες

Το προφίλ της άσημης Ρίο Άβε, η οποία αναμένεται να καταστεί η τρίτη ομάδα ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο επιτελικός ρόλος του μεγαλομάνατζερ Ζόρζε Μέντες.

Μετά τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ ο Βαγγέλης Μαρινάκης «μπαίνει» στα διοικητικά και τρίτης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας. Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε στα Media η πληροφορία πως ο Έλληνας επιχειρηματίας «ψαχνόταν» να επενδύσει σε νέο κλαμπ και είχε «συνδεθεί» με συλλόγους της Serie A, όμως εν τέλει το τρίτο του ποδοσφαιρικο «παιδί» θα είναι στην Πορτογαλία. Ο λόγος για τη Ρίο Άβε.

Στη Γενική Συνέλευση του κλαμπ, στις 20 Νοεμβρίου, η Ρίο Άβε μπήκε ουσιαστικά στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη. Από τα 600 μέλη του συλλόγου τα 555 ψήφισαν υπέρ της επένδυσης του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, ο οποίος θα πάρει το 80% των μετοχών της ομάδας και θα δώσει 20.5 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2024.

Όταν ο πρόεδρος των Πειραιωτών αγόρασε τη Νότιγχαμ Φόρεστ δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ομάδα που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα Αγγλίας και είναι δις πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ρίο Άβε από την άλλη είναι... διαφορετικό ποδοσφαιρικό μέγεθος.

Δείτε το προφίλ των άσημων Vilacondenses που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει βάλει στόχο να τη... γιγαντώσει!

Η Βίλα ντο Κόντε, η γέννηση της Ρίο Άβε και το γήπεδο

Η Rio Ave Futebol Clube ιδρύθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1939 και στις 10 Μαΐου του ίδιου έτους έδωσε το πρώτο της παιχνίδι. Οι εμπνευστές του συλλόγου ήταν επτά φίλοι από την περιοχή Βίλα ντο Κόντε, οι οποίοι σκέφτηκαν πως μέσω του ποδοσφαίρου η περιοχή τους θα γίνει γνωστή σε όλη την Πορτογαλία.

Πρόκειται για έναν από τους παλιότερους οικισμούς στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον ποταμό Άβε (στα νότια του). Ο δήμος περιλαμβάνει παραλίες 18 χιλιομέτρων, χωράφια και κτήματα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 στη Βίλα ντο Κόντε κατοικούν 80.921 άνθρωποι. Η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, τη ναυπηγία, την αλιεία και το εμπόριο.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την τοπική ομάδα, χωρίς εκείνη να έχει φέρει κάποιον μεγάλο τίτλο στην περιοχή. Στο φτωχικό παλμαρέ της Ρίο Άβε υπάρχουν τρία πρωταθλήματα δεύτερης κατηγορίας (1995-96, 2002-03, 2020-21).

Το γήπεδο Estádio do Rio Ave FC ή αλλιώς Estádio dos Arcos εγκαινιάστηκε το 1944. Αρχικά είχε χωρητικότητα 20.000 ατόμων, αλλά με την τοποθέτηση καθισμάτων μειώθηκε στους 9.000 θεατές. Το 2020 η ανατολική κερκίδα κατεδαφίστηκε, λόγω προβλημάτων στατικότητας και η χωρητικότητα μειώθηκε στους 5.300 θεατές.

4698350597016623 image

O πατέρας του Μουρίνιο και το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη κατηγορία

Τη σεζόν 1976-77 η Βίλα ντο Κόντε πανηγύρισε την πρώτη επιτυχία της Ρίο Άβε, καθώς η ομάδα της πόλης πήρε την πρώτη της άνοδο από την Γ' στην Β' Κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσσφαίρου. Δυο χρόνα αργότερα, το 1979, η ομάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση και ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

Η σεζόν 1979-80 ήταν ιστορική για το κλαμπ λόγω της παρθενικής εμφάνισης της Ρίο Άβε στην Primeira Liga, όμως η ομάδα δεν ήταν αγωνιστικά έτοιμη για αυτό το επίπεδο. Οι Vilacondenses τερμάτισαν στην τελευταία θέση (16η) και επέστρεψαν στη δεύτερη κατηγορία.

Η Ρίο Άβε την επόμενη σεζόν εξασφάλισε άμεσα την επάνοδο της και μάλιστα ως πρωταθλήτρια της Β' Εθνικής Κατηγορίας της Πορτογαλίας. Την αγωνιστική περίοδο 1981-82, με τον πατέρα του Ζοσέ Μουρίνιο, Φέλιξ, στην τεχνική ηγεσία η ομάδα έκανε εξαιρετική χρονιά και κατατάχθηκε 5η, που είναι και η υψηλότερη θέση της ιστορίας της. Ο πατέρας του Special One έφυγε για μια σεζόν, το καλοκαίρι του 1983 επέστρεψε και οδήγησε την ομάδα στον πρώτο της τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας, στον οποίο ηττήθηκε από την Πόρτο με 4-1.

Οι εξαιρετικές χρονιές με Νούνο Εσπίριτο, Μαρτίνς και Καρντόσο

To 2012 o Nούνο Εσπίριτο Σάντο ανέλαβε τη Ρίο Άβε, στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής. Την επόμενη χρονιά ο μετέπειτα τεχνικός των Πόρτο, Γουλβς και Τότεναμ οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς του League Cup και του Κυπέλλου, στους οποίους ηττήθηκε από την Μπενφίκα, η οποία εκείνη τη χρονιά έκανε το εγχώριο τρεμπλ. Ως φιναλίστ του Taça de Portugal οι Rioavistas εξασφάλισαν την παρθενική τους έξοδο στην Ευρώπη.

Στο τέλος της σεζόν ο καταξιωμένος τεχνικός αποχώρησε με προορισμό τη Βαλένθια και τον διαδέχτηκε ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού έγραψε ιστορία στη Ρίο Άβε, καθώς την οδήγησε στην πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική παρουσία τους σε ευρωπαϊκό όμιλο.

4698350700511958 image

Η ομάδα του τρεις φορές πρωταθλητή Ελλάδος ξεπέρασε δυο... σουηδικά εμπόδια για να προκριθεί στην τελική φάση του Europa League. Η Ρίο Άβε απέκλεισε στον τρίτο προκριματικό γύρο τη Γκέτεμποργκ και στα play-offs άφησε εκτός την Έλφσμποργκ. Στον όμιλο ήταν με Ντιναμό Κιέβου, Στεάουα Βουκουρεστίου, Άαλμποργκ και τερμάτισε στην τελευταία θέση με απολογισμό τέσσερις βαθμούς. Στην αρχή της σεζόν η Ρίο Άβε αντιμετώπισε την Μπενφίκα σε ακόμα έναν τελικό, αυτή τη φορά για το Super Cup, στον οποίο ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

To 2017 ακόμα ένα γνώριμος του ελληνικού πρωταθλήματος κάθισε στον πάγκο της Ρίο Άβε. Ο λόγος για τον Μιγκέλ Καρντόσο. Εκείνη τη σεζόν οι Vilacondenses έπαιξαν φανταστικό «total football», κάνοντας μια σεζόν που ήταν το εισιτήριο του Πορτογάλου τεχνικού για να πάει στη Nαντ της Ligue 1, τη Θέλτα της La Liga και την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2019. Εκείνη τη χρονιά οι Rioavistas τερμάτισαν πάλι στην πέμπτη θέση, κάτι που κατάφεραν και το 2020 υπό τις οδηγίες του πρώην κόουτς του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ, στη χρονιά που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς της στο πρωτάθλημα (55).

Η επιστροφή - καταστροφή του Καρντόσο

Το 2020 μετά τη φανταστική πορεία με Καρβαλιάλ, η Ρίο Άβε επέστρεψε στα προκριματικά της Ευρώπης, στην Covid-season, όταν οι αγώνες ήταν μονοί. Οι Πορτογάλοι απέκλεισαν την βοσνιακή Μπάνια Λούκα και την Μπεσίκτας, όμως στα play-offs αποκλείστηκαν από τη Μίλαν στη διαδικασία των πέναλτι (9-8).

Μια σεζόν που άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, κατέληξε καταστροφικά! Τον Ιανουάριο του 2019 ο Μιγκέλ Καρντόσο ανέλαβε τη Ρίο Άβε, ενώ ήταν σε δύσκολη θέση, μετά από αποχή δυο χρόνων από τους πάγκους, όμως δεν κατάφερε να κάνει πάλι... μαγικά.

4698350787033852 image

Ο πρώην κόουτς της ΑΕΚ κατέγραψε μόλις 4 νίκες στα 20 ματς που κάθισε στον πάγκο της Ρίο Άβε στη δεύτερη θητεία του και στα play-offs παραμονής η ομάδα υποβιβάστηκε, καθώς έχασε και στα δυο ματς με την Αρούκα.

Η αρχή των οικονομικών προβλημάτων

Το 2021 η Ρίο Άβε έπεσε από την Liga Portugal για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και αυτή ήταν η αρχή των οικονομικών προβλημάτων. Άπαντες στο κλαμπ αιφνιδιάστηκαν από τον υποβιβασμό.

Κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ στην προσπάθεια της άμεσης επανόδου. Ήταν σαν να έχουν ομάδα με απαιτήσεις πρώτης κατηγορίας στη Β' Εθνική. Μπορεί αγωνιστικά να δούλεψε αυτό το μοντέλο, όμως άφησε σημαντική «πληγή», καθώς δεν πούλησε ποδοσφαιριστές που θα έφερναν σημαντικά έσοδα στα ταμεία της, με σημαντικά μικρότερο μπάτζετ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ρίο Άβε «μπλέχτηκε» σε μια περίεργη ιστορία. Απέκτησε τον Καμερουνέζο εξτρέμ Φαμπρίς Ολίνγκα, όμως βρέθηκε σε δικαστική διαμάχη με τη Ράζα Καζαμπλάνγκα, η οποία ισχυριζόταν πως ο ποδοσφαιριστής δεν είχε λύσει το συμβόλαιο του. Η FIFA δικαίωσε τους Μαροκινούς και επέβαλε τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών για τρεις μεταγραφικές περιόδους στη Ρίο Αβε!

Συνεπώς η ομάδα δεν μπορούσε να πουλήσει τους ποδοσφαιριστές της, καθώς θα αποδυνάμωνε αισθητά το ρόστερ της. Η απουσία εσόδων ήταν και ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε την ομάδα στην αναζήτηση επενδυτή και τελικά στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο «χρυσοδάκτυλος» Μέντες

Όπως προκύπτει από πληροφορίες από την Πορτογαλία υπήρχε ένας άνθρωπος - κλειδί στο deal του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη διοίκηση της Ρίο Άβε. Ο λόγος για τον Ζόρζε Μέντες.

4698350852668971 image

Ο Πορτογάλος μεγαλοατζέντης διατηρεί εδώ και χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ολυμπιακό. Στο πελατολόγιο του βρίσκονται οι Ζοσέ Σα, Ζιλ Ντίας, Αχμέντ Χασάν, Χάμες Ροντρίγκες και φυσικά ο Ντάνιελ Ποντένσε.

Ο «χρυσοδάκτυλος» μάνατζερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο deal της Ρίο Αβε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις της προέδρου του κλαμπ, Αλεξαντρίνα Κρούζ: «Οι επαφές που κάναμε τον τελευταίο καιρό ήταν για να επαναφέρουμε και συνεργασίες του παρελθόντος. Οι συνεργασίες είναι για μένα πολύ σημαντικές. Ήταν συνεργασίες που μας είχαν εξελίξει πολύ ως ομάδα αλλά με κάποιον τρόπο είχαν σταματήσει. Ευτυχώς καταφέραμε να τις κάνουμε ξανά πράξη. Μιλάω για τη Gestifute και τον Ζόρζε Μέντες».

Oι... απεριόριστοι Βραζιλιάνοι παίκτες και ο Ολυμπιακός

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι παίκτες που έχουν κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς - Νότιγχαμ ή και αντιστρόφως. Πλέον, με τη Ρίο Αβε παρούσα στο γκρτουπ των ομάδων που θα ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ποδοσφαιρικό τρίγωνο. Η παρουσία των Πορτογάλων είναι σημαντική για τον παράγοντα... Βραζιλία!

Η χώρα του καφέ είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ποδοσφαιρικού ταλέντου και μια αγορά που θέλει πάρα πολύ ψάξιμο. Στη Liga Portugal οι Βραζιλιάνοι θεωρούνται κοινοτικοί και συνεπώς δεν υπάρχει περιορισμός, όπως στη Superleague και την Premier League.

Με πιο απλά λόγια πολλοί Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές μπορούν να περνούν το «δοκιμαστικό» τους στη Ρίο Άβε, να παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και στη συνέχεια να παίρνουν... φύλλο πορείας για τη Φόρεσρτ ή τον Ολυμπιακό. Ακόμα, όμως, είναι νωρίς για όλα αυτά. Προς το παρόν περιμένουμε την οριστικοποίηση ενός deal όχι τόσο «λαμπερού» όσο εκείνο με την ιστορική Νότιγχαμ, ίσως όμως πιο επωφελές για τον Ολυμπιακό!

gazzetta.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ