Εθνική Κύπρου: Ο δεκάλογος της ντροπής

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 19.11.2023
Εθνική Κύπρου: Ο δεκάλογος της ντροπής

Με έναν σωρό αρνητικά ρεκόρ και επιδόσεις ολοκλήρωσε η εθνική μας ομάδα την παρουσία της στα προκριματικά του Euro 2024. Ήταν εφιαλτικό το ταξίδι μας στον όμιλο, καθώς ναι μεν είχαμε ισχυρούς αντιπάλους σε αυτόν και, νοουμένου πως ήταν πενταμελής, δεν υπήρχε η «έκτη» ομάδα η οποία θα ήταν επιπέδου Σαν Μαρίνο/Λίχτενσταϊν και θα μας έδινε τη δυνατότητα για εύκολες (;) νίκες, όμως τίποτα από τα πιο πάνω δεν δικαιολογεί τον τραγικό απολογισμό (με ορισμένες τραγικές εμφανίσεις) για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια, η οποία γράφτηκε στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες που είχαμε ποτέ. Απόδειξη, ο πιο κάτω… δεκάλογος της ντροπής.

Μηδενικό 32 ετών

Δεν θα μπορούσαμε να μην αρχίσουμε με το κυριότερο αρνητικό ρεκόρ έστω και αν πλέον είναι καλά γνωστό. Η εθνική μας ολοκλήρωσε προκριματικό όμιλο μεγάλης διοργάνωσης χωρίς βαθμό για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια και το 1991 (προκριματικά Euro 1992). Εκείνη ήταν και η μοναδική προηγούμενη φορά που πήραμε... μηδέν σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (σε σύνολο 15 διοργανώσεων), ενώ περισσότερες (πέντε) είχαμε σε προκριματικά Μουντιάλ με τελευταία φορά το 1986, αν και σε μόλις μία περίπτωση δώσαμε οκτώ αγώνες (στις άλλες ήταν μόνο τέσσερα ή έξι ματς).

Τα περισσότερα γκολ από ποτέ!

Τα 28 γκολ που δέχθηκε η εθνική μας αποτελούν αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών καθώς είναι τα περισσότερα που δέχθηκε ποτέ σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Προηγούμενη χειρότερη επίδοση ήταν τα 26 του 1972, ενώ δύο φορές δεχθήκαμε 25 (1968, 1992). Ούτε στις τέσσερις περιπτώσεις που δώσαμε περισσότερους από οκτώ αγώνες (τρεις φορές ήταν δέκα ματς, μία ήταν δώδεκα) δεν πληγώθηκε τόσες φορές η κυπριακή εστία...

Ο χειρότερος συντελεστής

Αρνητική επίδοση η οποία προέκυψε με τη... βοήθεια της προηγούμενης: ο συντελεστής τερμάτων -25 (τρία υπέρ, 28 κατά) είναι ο χειρότερός μας σε προκριματικά Euro. Μέχρι φέτος, το μεγαλύτερο... πλην το είχαμε στη διοργάνωση του 1972 με -24 (δύο γκολ υπέρ, 26 κατά).

Τα λιγότερα γκολ από το 1992

Φάγαμε πολλά, σκοράραμε λίγα, αλλά τουλάχιστον η επίδοσή μας στο σκοράρισμα, όσο κι αν είναι τραγική με μόλις τρία γκολ, δεν είναι η χειρότερη όλων των εποχών, αλλά η χειρότερη μετά τη διοργάνωση του 1992, στην οποία σκοράραμε μόλις δύο φορές. Αρνητικό ρεκόρ αποτελούν τα... μηδέν γκολ του 1976 (σε έξι αγώνες).

Αρνητικό ρεκόρ στα 3+

Στην τελευταία ήττα από την Ισπανία μπορεί να γλυτώσαμε τη συντριβή (3-1) όμως ήταν το έκτο διαδοχικό παιχνίδι στο οποίο χάνουμε έχοντας δεχθεί τουλάχιστον τρία γκολ (τα προηγούμενα πέντε ήταν 3-1, 3-0, 6-0, 4-0, 4-0). Κι αυτή είναι η μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία (γενικότερα, όχι σε προκριματικά Euro) που φτάνουμε σε τέτοιο... σερί με βαριές ήττες. Μάλιστα, η προηγούμενη ήταν όταν η εθνική μας έκανε τα πρώτα της βήματα. Το σερί είχε ξεκινήσει από τον δεύτερό μας αγώνα (1960) και συνεχίστηκε πέντε χρόνια αργότερα, με την Κύπρο να χάνει σε αυτό το διάστημα 6-1 από το Ισραήλ, 5-0 και 0-6 από τη Γερμανία, 3-0 και 0-5 από τη Σουηδία και 1-5 από τη Ρουμανία.

Αρνητικό ρεκόρ και στα 4+…

Οι τρεις διαδοχικοί διασυρμοί που μετρούσε η εθνική μας πριν το τελευταίο ματς με την Ισπανία (6-0 από τους Ίβηρες, 4-0 από Νορβηγία και Γεωργία) έφεραν την ισοφάριση ακόμα ενός αρνητικού σερί. Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία που η Κύπρος έχασε με διαφορά τεσσάρων ή περισσότερων γκολ σε τρία σερί παιχνίδια. Κάτι που είχε ξαναγίνει το μακρινό 1965 με τις διαδοχικές ήττες από Σουηδία με 5-0, Γερμανία με 6-0 και Ρουμανία με 5-1.

Ντουζίνα χωρίς προηγούμενο

Μπορεί οι σερί αγώνες στους οποίους δεχθήκαμε 3+ γκολ να είναι έξι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως στα προηγούμενα ματς είχαμε… clean sheets. Κάθε άλλο. Η εστία της εθνικής μας παραβιάστηκε και στα 12 τελευταία παιχνίδια της, ενώ σε κανένα από αυτά δεν δέχθηκε μόνο ένα γκολ, μετρώντας έτσι μια ντουζίνα διαδοχικούς αγώνες με τουλάχιστον δύο γκολ παθητικό, κάτι που αποτελεί το αρνητικό μας ρεκόρ όλων των εποχών. Το προηγούμενο μεγαλύτερο σερί με διαδοχικά ματς στα οποία δεχθήκαμε 2+ τέρματα ήταν τα 11 της περιόδου 1968-1972.

Σερί επίσημων ηττών

Εάν υπολογιστεί και η ήττα από το Κόσοβο στον τελευταίο αγώνα του προηγούμενου Nations League, η εθνική μας έχει φτάσει τις εννέα διαδοχικές ήττες σε επίσημα παιχνίδια. Η επίδοση αυτή είναι η χειρότερή μας από το διάστημα μεταξύ 1988-1991, στο οποίο καταγράψαμε 15 σερί ήττες σε επίσημα ματς.

Σερί ηττών σε Euro

Μαζί με τις ήττες των τριών τελευταίων αγώνων των προκριματικών του Euro 2020 η Κύπρος έφτασε τις 11 διαδοχικές ήττες σε αγώνες της συγκεκριμένης διοργάνωσης, «αγγίζοντας» το αρνητικό της ρεκόρ. Η χειρότερη επίδοση της εθνικής μας σε σερί ήττες προκριματικών Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι οι 12 μεταξύ 1987 και 1994 (τρεις τελευταίοι αγώνες Euro 1988, οι οκτώ αγώνες του Euro 1992 και ο πρώτος αγώνας του Euro 1996).

Σερί εντός έδρας ηττών σε Euro

Σε ό,τι αφορά τα εντός έδρας παιχνίδια της σε προκριματικά Euro, η εθνική μας έφτασε τις έξι διαδοχικές ήττες (και τα οκτώ σερί παιχνίδια χωρίς νίκη). Περισσότερες σερί εντός έδρας ήττες στη διοργάνωση έχει να κάνει από το διάστημα 1983-1994 όταν δέχθηκε δέκα διαδοχικές.

  • Παίξε κι εσύ μπάλα στο ΓΗΠΕΔΟ μας ακολουθώντας μας σε FACEBOOK και X/TWITTER
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ