Bαθμολογία UEFA: «Μάτια» σε Χάκεν και Φερεντσβάρος

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 3.9.2023
Bαθμολογία UEFA: «Μάτια» σε Χάκεν και Φερεντσβάρος

Η μάχη της Κύπρου στη βαθμολογία της UEFA και τα νέα δεδομένα μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών

Η ιστορική πρώτη παρουσία του Άρη σε ευρωπαϊκό όμιλο θα είναι εν τέλει η μοναδική της Κύπρου για την τρέχουσα σεζόν, καθώς μετά την Ομόνοια και την ΑΕΚ (στον γ’ γύρο), αποκλείστηκε και ο ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι, μετά τη δεύτερη ήττα που δέχθηκαν από τη Γάνδη, μένουν για τέταρτη διαδοχική σεζόν εκτός ομίλων και αφήνουν τους πρωταθλητές μας, οι οποίοι έδωσαν… παράσταση με την εξάρα επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας, να παλεύουν μόνοι στη φάση ομίλων. Το πιο πάνω σημαίνει πως ο στόχος μας να κάνουμε μια πολύ καλή σεζόν, με την οποία, ναι μεν δεν θα ανεβαίναμε στη 15η θέση που προσφέρει πέμπτο εισιτήριο δεν επετεύχθη (εξαρχής δεν είχαμε πιθανότητες), αλλά τουλάχιστον θα καλύπταμε μέρος της διαφοράς ώστε να έχουμε ελπίδες τις επόμενες χρονιές.

Εδώ και καιρό ήταν δεδομένο πως ο μοναδικός ρεαλιστικός στόχος για την Κύπρο αυτή τη σεζόν, η οποία θα καθορίσει την κατάταξη της πενταετίας 2019/20 – 2023/24 και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια του 2025, ήταν η 22η θέση, με τον οποία ο πρωταθλητής μας κερδίζει γύρο και εκκινεί από τον δεύτερο του Champions League (από την 23η και κάτω ξεκινούν από τον πρώτο). Μετά το 4/4 των ομάδων μας στον β΄ προκριματικό φάνηκε να έχουμε καλές πιθανότητες, όμως το… ζουμί ήταν πόσες ομάδες θα βάζαμε στους ομίλους -όπου θα κριθεί η μάχη- και το γεγονός πως καμία εκ των Ομόνοιας, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ δεν ακολούθησε τον Άρη στη φάση ομίλων, καθιστά τη μάχη δύσκολη.

Πάντως, παρότι η Κύπρος έχει πέσει στην 24η θέση και πρέπει να προσπεράσει δύο χώρες για να πετύχει τον εν λόγω στόχο, πιθανότητες υπάρχουν και δεν είναι λίγες. Ο Λόγος, αφενός το ότι η 23η Ρουμανία, από την οποία απέχουμε μόλις 25 βαθμούς, έχει μείνει χωρίς ομάδα στους ομίλους μετά τον αποκλεισμό των Φαρούλ-Σέπσι και μας αρκεί να κάνει ο Άρης μία ισοπαλία στον όμιλό του για να την ξεπεράσουμε, ενώ αφετέρου, το ότι η 22η Σουηδία που είναι στο +150 έχει στους ομίλους μόνο τη Χάκεν, η οποία -όπως και οι πρωταθλητές μας- θα παίξει στο Εuropa League, και μπορούμε να προσπεράσουμε τους Σκανδιναβούς εάν ο Άρης κάνει μία ισοπαλία περισσότερη από τη δική τους ομάδα.

Την ίδια ώρα, μάτια έχουμε και… πίσω μας, καθώς ακόμη κι αν ξεπεράσουμε τους Σουηδούς, θα χρειαστεί και να αφήσουμε πίσω μας την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται μία θέση και 1.725 βαθμούς πιο κάτω. Το καλό, πέραν της καλούτσικης διαφοράς που έχουμε, είναι ότι οι Ούγγροι έχουν επίσης μόνο μία ομάδα στους ομίλους, τη Φερεντσβάρος. Το… κακό είναι ότι θα συμμετάσχει στο Conference League, όπου είναι αρκετά πιο εύκολο να κάνει καλή πορεία και να δώσει πολλούς βαθμούς στη χώρα της. Για να μας ξεπεράσει η Ουγγαρία, θα χρειαστεί η πρωταθλήτριά της να πάρει τρεις νίκες και μία ισοπαλία περισσότερες από τον απολογισμό του Άρη (ή δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες), κάτι που δεν είναι ανέφικτο, ιδίως αν προκριθεί στα νοκ-άουτ.

Χάκεν και Φερεντσβάρος, λοιπόν, θα είναι με λίγα λόγια οι… αντίπαλοι της Κύπρου στη φάση των ομίλων, καθώς τα αποτελέσματά τους, σε συνάρτηση με αυτά του Άρη, θα καθορίσουν το εάν η χώρα μας θα πετύχει ή όχι τον στόχο να τερματίσει στη 22η θέση.

Aξίζει να σημειωθεί πως «μαθηματικά» μπορούμε να κυνηγήσουμε και την 21η Πολωνία, όμως το ότι έχει δύο ομάδες στους ομίλους (Ράκοφ στο Europa, Λέγκια στο Conference) καθιστά μη ρεαλιστικό το σενάριο να καλύψουμε τη διαφορά 1.025 βαθμών που μας χωρίζει, καθώς θα πρέπει ο Άρης, μόνος του, να πάρει δύο νίκες και μία ισοπαλία περισσότερες από όσες θα πάρουν αθροιστικά οι δύο πολωνικές ομάδες.

Θυμίζουμε πως από τη φάση των ομίλων κι έπειτα οι βαθμοί διπλασιάζονται καθώς οι νίκες θα προσφέρουν (τόσο στην Κύπρο, όσο και στους ανταγωνιστές μας οι οποίοι ξεκίνησαν όλοι με τέσσερις ομάδες) 500 βαθμούς και οι ισοπαλίες 250 (έναντι 250 και 125 αντίστοιχα που παίρναμε στα προκριματικά).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ