Πόσο άλλαξαν Γαλλία και Αργεντινή από την τελευταία τους μάχη το 2018

Δημοσιεύθηκε 17.12.2022
Πόσο άλλαξαν Γαλλία και Αργεντινή από την τελευταία τους μάχη το 2018
Αργεντινή και Γαλλία θα αναμετρηθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ τέσσερα χρόνια μετά την «μονομαχία» τους στη φάση των «16» του Μουντιάλ του 2018. Πόσο έχουν αλλάξει οι δυο ομάδες από την τελευταία τους συνάντηση;

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ. Στις 18 Δεκεμβρίου στις 17:00 η Γαλλία θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας κόντρα στην «διψασμένη» Αργεντινή, η οποία έχει τον μεγάλο στόχο να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου, όπως είχε κάνει το 1986 επί ημερών του σπουδαίου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Οι δυο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για τέταρτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αυτή θα είναι η πρώτη τους σε τελικό. Τελευταία τους συνάντηση ήταν στο τουρνουά του 2018, στη Ρωσία, όπου οι μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου νίκησαν με 4-3 την Αλμπισελέστε στη φάση των «16». Πόσα έχουν αλλάξει και πόσα έχουν μείνει ίδια στους δυο «μονομάχους» μετά από τέσσερα χρόνια;

Οι μεσοαμυντικές αλλαγές της Γαλλίας

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν σε εκείνο το τουρνουά είχε μια πολύ συγκεκριμένη «συνταγή» που ακολούθησε μέχρι τέλους. Οι Γάλλοι ξεκινούσαν με έναν σχηματισμό 4-2-3-1 με τους Πογκμπά και Καντέ στο κέντρο. Αμφότεροι οι διεθνείς χαφ δεν ταξίδεψαν στο Κατάρ με τους Τσουαμενί και Ραμπιό να είναι οι αντικαταστάτες τους και τον Γκριεζμάν να έχει πάρει... μετάθεση από δεκάρι σε δεξιό εσωτερικό μέσο στο 4-3-3.

Στο τέρμα παραμένει ο αρχηγός Γιορίς, στο κέντρο της άμυνας είναι αμετακίνητος ο Βαράν, δεξιά ο Παβάρ είναι πλέον ρεζέρβα πίσω από τον Κουντέ, ο Ουμτιτί δεν είναι πια σε επίπεδο εθνικής ομάδας και στη θέση του παίζουν οι νεότεροι Ουπαμεκανό και Κονατέ, ενώ ο Λούκας Ερναντέζ ξεκίνησε βασικός στην πρεμιέρα του τουρνουά αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού.

Το έργο του Σκαλόνι

Ο Ντιντιέ Ντεσάν ανέλαβε την Γαλλία το 2012, παραμένει μέχρι σήμερα στην τεχνική ηγεσία και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ δεν θα είναι έκπληξη αν συνεχίσει μέχρι το Euro του 2024. Στην άλλη πλευρά της «σκακιέρας» στο ματς των «16» το 2018 ήταν ο Χόρχε Σαμπάολι. Ο έμπειρος Αργεντινός τεχνικός είχε αναλάβει την εθνική του για να την καθοδηγήσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας και μετά το αποκλεισμό από τους Τρικολόρ αποχώρησε. Σε 15 ματς είχε απολογισμό επτά νίκες, τέσσερις ισοπαλίας και ισάριθμες ήττες με συντελεστή τερμάτων 27-21.

Τον ιδιόρρυθμο Αργεντινό τεχνικό διαδέχθηκε ο τότε 40χρονος Λιονέλ Σκαλόνι και σε αυτή την τετραετία έχει κάνει παραπάνω από αξιόλογο έργο. Επί των ημερών του η Αργεντινή πήρε το πρώτο της τρόπαιο στην εποχή του Λιονέλ Μέσι, καθώς σήκωσε το Copa America του 2021 στον τελικό με τη Βραζιλία μέσα στο Μαρακανά (1-0). Η Αλμπισελέστε προσέθεσε στην τροπαιοθήκη της και το Finalissima κόντρα στην Ιταλία και έχτισε αήττητο σερί 36 παιχνιδιών. Με πιο απλά λόγια ο Σκαλόνι ανέλαβε ένα σύνολο με σημαντικά αγωνιστικά θέματα και δημιούργησε μια ομάδα «winner».

Η ανανέωση των ρόστερ

Φυσικά μετά από τέσσερα χρόνια είναι λογικό να υπάρχουν και αρκετές αλλαγές στα ρόστερ των δυο ομάδων. Από την τρέχουσα 26αδα της Γαλλίας μόλις δέκα παίκτες ήταν στην 23αδα του Ντεσάν που σήκωσε το τρόπαιο στη Ρωσία. Ο λόγος για την τριάδα των τερματοφυλάκων Γιορίς, Αρεολά, Μανταντά και τους Παβάρ, Βαράν, Λούκας Ερναντέζ, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Ζιρού και Μπαπέ.

Ακόμα λιγότεροι έχουν διατηρηθεί στο ρόστερ της Αργεντινής. Μαζί με τον Λιονέλ Μέσι συνεχίζουν οι Ντι Μαρία, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Αρμάνι, Ακούνια και Ντιμπάλα. Συνολικά οκτώ παίκτες βρίσκονται στην 26αδα του Σκαλόνι εκ των οποίων βασικοί είναι μόνο ο Pulga, ο Οταμέντι και ο Ακούνια.

Οι ενδεκάδες των δυο ομάδων στην τελευταία τους αναμέτρηση:

Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λ. Ερνάντεζ, Καντέ, Ματουϊντί (75' Τολισό), Πογκμπά, Γκριεζμάν (8' Φεκίρ), Ζιρού, Μπαπέ (89' Τοβέν).

Αργεντινή (Σαμπαόλι): Αρμάνι, Μερκάδο, Ρόχο (46' Φάσιο), Οταμέντι, Ταγλιαφίκο, Μασεράνο, Μπανέγα, Ντι Μαρία, Πέρεζ (66' Αγκουέρο), Παβόν (75' Μέσα), Μέσι.

gazzetta.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ