Πρόταση Εισαγγελέα: Αθώος ο Μαρινάκης κι άλλοι 22, στημένο το Ολυμπιακός-Βέροια!

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 17.12.2020
Πρόταση Εισαγγελέα: Αθώος ο Μαρινάκης κι άλλοι 22, στημένο το Ολυμπιακός-Βέροια!
Ο Εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης προτείνει την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων 22 κατηγορούμενων για την υπόθεση των «28». Ένοχος ο Δημητρόπουλος για το Παναχαϊκή - Ολυμπιακός και οι Αρβανιτίδης, Λαναρής, Μπάρμπας, Παυλίδης για το Ολυμπιακός - Βέροια. 

Ύστερα από δύο μήνες διακοπής, ελέω κορονοϊού, ο Εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Λακαφώσης έκανε γνωστή την πρότασή του για τους 28 κατηγορούμενους στην υπόθεση της «Συμμορίας του Ελληνικού Ποδοσφαίρου».


Από τη διαδικασία προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός κι ο Ευάγγελος Μαρινάκης δεν εμπλέκονται σε χειραφέτηση αγώνων, καθότι δεν προκύπτει συναλλαγή του ισχυρού άντρα των ερυθρόλευκων ούτε με τον Γιώργο Σπανό για το ματς με τον Ατρόμητο ούτε και με τον Αρβανιτίδη για την αναμέτρηση με τη Βέροια.


Ωστόσο, ο Εισαγγελέας, διαπίστωσε πως έχει επιτευχθεί αλλοίωση αποτελέσματος στην αναμέτρηση της Βέροιας με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης κατ' επιλογή του Αρβανιτίδη μέσω του Λαναρή. Επίσης, ένοχος προτείνεται ο Δημητρόπουλος για το ματς Κυπέλλου Παναχαϊκή-Ολυμπιακός.


Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους για «Συμμορία» προτείνεται η απαλλαγή τους, λόγω παραγραφής, καθώς όπως ισχυρίστηκε η δράση της ατόνισε τον Δεκέμβρη του 2012, αρχές του 2013 και ως εκ τούτου έχει επέλθει παραγραφή αφού είναι πλημμέλημα. Πρόκειται εκτός από τον ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού για τους: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρο ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρο ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).


Κατά συνέπεια, ο Λακαφώσης προτείνει:Αθώοι οι κατηγορούμενοι:


Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος, Γιώργος Δούρος, Θανάσης Μπριάκος, Σπανός, Αγγελόπουλος, Σα Πίντο και οι διαιτητές: Κώστας Ιωαννίδης, Ιωάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας.Ένοχοι οι:


Δημητρόπουλος για το Παναχαϊκή - Ολυμπιακός και οι Αρβανιτίδης, Λαναρής, Μπάρμπας, Παυλίδης για το Ολυμπιακός - Βέροια.


Ο Λακαφώσης ξεκίνησε την αγόρευσή του λέγοντας:


«Οι καταθέσεις Κούγια και Αλαφούζου αποτυπώθηκαν εν πολλοίς σε κατηγορίες


Ο Κούγιας εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εν πολλοίς αναίρεσε τις καταγγελίες του, είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να προκύπτει χειραγώγηση αγώνα, ότι η αναφορά του σε στελέχη της ΕΠΟ ήταν κατά την κρίση του. Το ίδιο συνέβη και με τον Αλαφούζο που είπε ότι ότι οι καταγγείλει ήταν αποτέλεσμα δικών του κρίσεων βλέποντας τους αγώνες. Το βούλευμα στηρίζεται σε πολλούς πυλώνες ένας από τους οποίους είναι ο δανεισμός παικτών. Αναφέρει το βούλευμα αρκετές περιπτώσεις δανεισμών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός παικτών δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του Ολυμπιακού. Από μόνος του ο δανεισμός παικτών δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη πρακτική, είναι προβλεπόμενη», είπε αρχικά ο κύριος Λακαφώσης.


Για το βούλευμα που κάνει λόγο για το ότι οι «8» συνεννοήθηκαν να κάνουν παράνομες πράξεις από την 1/11 μέχρι και το Δεκέμβριο και τη συνάντηση στο Χίλτον, ο Λακαφώσης είπε:


«Δεν μπορούν να έχουν ενταχθεί σε μια ανύπαρκτη ένωση προσώπων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011. Οι Γιάχος, Δούρος και Μπριάκος ήταν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού άρα πως μπορεί να είχαν ενταχθεί στην ένωση. Τουλάχιστον τον Μάιο του 2012 τέτοια συνοχή δεν υπήρχε ανάμεσα στους τρεις και τον Μαρινάκη».


Ο κύριος Λακαφώσης στις 11.00 ζήτησε διακοπή και στη συνέχεια θα επιστρέψει για να συνεχίσει ανακοινώνοντας την πρότασή του. Κατά την επιστροφή του στην έδρα άρχισε να αναφέρεται ξεχωριστά σε ματς και κατηγορίες προς διαιτητές.


Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο ματς Αστέρας-Ολυμπιακός στην Τρίπολη, λέγοντας για το ματς όπου διαιτητής ήταν ο Ηλίας Σπάθας:


«Ο Αλαφούζος αναφέρθηκε αόριστα στον αγώνα με υποκειμενικές σκέψεις. Εγώ δεν μπόρεσα να διαπιστώσω στοιχεία χειραγωγημένου αγώνα στο συγκεκριμένο αγώνα».«Τι δουλειά είχε να ασχοληθεί με το Ολυμπιακός-Ατρόμητος ο Φύσσας»


Για το ματς με τον Ατρόμητο και το ότι καταλογίζεται πως ο Μαρινάκης είχε συμφωνήσει με τον Σπανό να μην χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι παίκτες, ο Λακαφώσης... αδειάζει τον Φύσσα, τονίζοντας πως: 


«Ενας από τους παίκτες που ο Φύσσας λέει ότι δεν έπαιξαν, μπήκε αλλαγή. Κατέθεσε ότι Ναπολεόνι δεν έπαιξε ενώ έπαιξε. Τα οσα εξέθεσε ο μάρτυρας είναι αβάσιμα και περιέργως αβάσιμα. Έχει τετοιο επαγγελματικό προφίλ που δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Απ' όλα αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ατρόμητος στον συγκεκριμένο αγώνα αποδυναμώθηκε σκοπίμως. Δε περιγράφεται πως αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος, ούτε συγκεκριμένες φάσεις. Τι δουλειά έχει ο Φύσσας με την εμπειρία που έχει να ασχοληθεί ότι αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος. Η διαδικασία μας έδειξε ότι δεν προέκυψε προσυνεννόηση των συγκεκριμένων αγώνων που προανέφερα όπως επίσης και στους Μαρινάκη, Σπανό, Αγγελόπουλο, για τον τελευταίο αγώνα».


Για τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-Αστέρας το χέρι του Μανιάτη: 


«Πράγματι το πέναλτι του Μανιάτη αλησμόνητο. Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για τον συγκεκριμένο αγώνα ήταν για το πλημμέλημα της χειραγώγησης. (Σ.σ. αναφέρεται στο "ντου" στα αποδυτήρια των διαιτητών για το οποίο ο Μαρινάκης  απαλλάχθηκε και σε δύο βαθμούς, το ίδιο και ο Θεοδωρίδης). Το δικαστήριο είπε ότι κακώς είπατε αυτά που είπατε αλλά δεν επηρέασαν τους διαιτητές», είπε αρχικά ο Λακαφώσης και συνέχισε:


«Η κατηγορία έγινε μετά την κατάθεση Αλαφούζου, με τον γνωστό τρόπο, για όποιον αγώνα θυμόμαστε λέμε. Αν υπήρχαν στοιχεία ότι οι 8 είχαν προσυμφωνήσει με τον Γιάχο να διαιτητεύσει με τον τρόπο που είχε υποσχεθεί, θα του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τότε. Υπάρχουν συνομιλίες τον Μάϊο του 2012 που προκύπτει ότι ο Μαρινάκης δεν είχε καμία εκτίμηση στον Γιάχο. Αν ήταν ο Γιάχος συμφωνημένος το 2012, δεν θα επιχειρούνταν στη συνέχεια η αποδόμηση του. Δεν τύχαινε της εκτίμησης του Ολυμπιακού ο Γιάχος, είχαν στραφεί δημοσιογράφοι εις βάρος του κατά προτροπή Μαρινάκη και Θεοδωρίδη».«Το Ολυμπιακός-Βέροια αλλοιώθηκε κατ' επιλογή Αρβανιτίδη, δεν ήρθε σε συναλλαγή με Μαρινάκη»


Για το Ολυμπιακός - Βέροια το 2013: «Πλην των κατηγορουμένων, καταθέσεις μαρτύρων δεν υπάρχουν, ούτε στοιχεία ότι έγινε συναλλαγή, κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο Μαρινάκης ήρθε σε συναλλαγή με Αρβανιτίδη και Λαναρή για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.


Ανεξάρτητα αν έγινε για στοιχηματικούς λόγους, είναι προφανής ότι έγινε. Οι καταθέσεις Καλαϊτζίδη, Γεωργέα, το βίντεο, η επιβεβαίωση των καταθέσεων από έναν κατηγορούμενο, όλα αυτά, ο αγώνας αυτός κατ' επιλογή Αρβανιτίδη και μέσω Λαναρή, ο αγώνας αυτός αλλοιώθηκε, επιτεύχθηκε η αλλοίωση αποτελέσματος και είναι κακούργημα».


Κλείνοντας είπε: «Οι περιπτώσεις Γαζώρου - Τύρναβου και Κωνσταντινέα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Υπήρξε μια εξακολουθητική χρησιμοποίηση της δομής της ΕΠΟ και αθέμιτες παρεμβάσεις από τον Γενάρη του 2012, όμως φαίνεται ότι μετά τον Νοέμβριο του 2012 άρχισε αυτή η δραστηριότητα να ατονεί και στη συνέχεια διακόπηκε. Υπήρχε μια ευρύτατη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση, πράξη που να συνδέεται μετά από τον Δεκέμβρη του 2012, δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια εν όψει ότι όλη η δραστηριότητα έγινε από Γενάρη 2012, τα πλημμελήματα του 2015 έχουν παραγραφεί».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ