2020, χρονιά νέων κινήτρων!

Από τις 4 Μαΐου ξεκίνησε η επιστροφή στις προπονήσεις των αθλητών της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας, μετά από περίπου δύο μήνες περιοριστικών μέτρων. Η λίστα αθλητών που στάλθηκε από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή προς τους κυβερνητικούς φορείς την περίοδο της καραντίνας και οι αθλητές του σχεδιασμού υψηλής επίδοσης του ΚΟΑ μπόρεσαν από τις αρχές Μαΐου, τηρώντας τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, να επανέλθουν στα γήπεδα.

Η ακύρωση ή αναβολή όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων, με αποκορύφωμα την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» για έναν χρόνο, αλλάζει παντελώς την εικόνα της προετοιμασίας των αθλητών της ολυμπιακής μας ομάδας, αφού είναι υποχρεωμένοι πλέον να ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης, θέτοντας ταυτόχρονα νέα κίνητρα για το προσεχές διάστημα. Για το πώς τους βρίσκει η επιστροφή στις προπονήσεις και για τους νέους στόχους τους για το 2020, αθλητές της ολυμπιακής ομάδας μίλησαν στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕ.

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 23 Ιουλίου 2021 και 8 Αυγούστου 2021 στην Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί έντεκα Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες σε γυμναστική, στίβο, σκοποβολή, ποδηλασία και ιστιοπλοΐα, ενώ δύο κάρτες θα πάρει η χώρα μας στην κολύμβηση. Από εκεί και πέρα, και άλλοι διεκδικούν πρόκριση, με την ελπίδα η ολυμπιακή ομάδα να φτάσει τους 15, που ήταν οι εκπρόσωποί μας στο Ρίο το 2016.

Η επιστροφή στη θάλασσα
Στη θάλασσα της Λεμεσού επέστρεψαν από τις 4 Μαΐου οι δύο ιστιοπλόοι μας, που βρίσκονται στην Κύπρο, Ανδρέας Καριόλου (RS:X) και Μαριλένα Μακρή (Laser). «Κάνουμε σχεδόν κανονική προπόνηση. Με λιγότερη όμως ένταση, διότι αν και προπονούμασταν σπίτι, στη θάλασσα είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που επιβαρύνεται το σώμα», λέει ο Καριόλου, και συμπληρώνει: «Δεν τη γλύτωσα είναι η αλήθεια, αφού έχω ένα θέμα με τη μέση μου τώρα και το δουλεύω. Γυμναστήριο δεν μπορούμε ακόμη. Ο επόμενός μας αγώνας είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Αθήνα». Ο ιστιοπλόος μας στο Τόκιο θα γίνει ο πρώτος Κύπριος με πέντε ολυμπιακές συμμετοχές.

Η Μαριλένα Μακρή, η οποία προκρίθηκε πέρσι στους Ολυμπιακούς στην ηλικία των 16 ετών, σημειώνει: «Πάμε κάθε μέρα στη θάλασσα και κάνω και γυμναστική στο πάρκο, σε ανοιχτό χώρο. Νιώθω δυνατή και η προετοιμασία πάει καλά. Η θάλασσα μου έλειψε. Έκανα 37 μέρες μακριά και νιώθω πολύ χαρούμενη που επέστρεψα. Η αναβολή θα με βοηθήσει στο τέλος, αφού θα είμαι πιο έμπειρη το 2021 και πιο δυνατή σωματικά και ψυχολογικά».

Ο Παύλος Κοντίδης (Laser), από το Σπλιτ της Κροατίας, μας είπε: «Επέστρεψα εδώ και μερικές εβδομάδες στη θάλασσα και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζομαι κάτι άλλο. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα εδώ, σε σχέση με την Κύπρο, αφού δεν υπήρχαν τόσο αυστηροί περιορισμοί. Τώρα, είναι λες και επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Άνοιξαν γυμναστήρια, κομμωτήρια και καταστήματα».

Ο αργυρός ολυμπιονίκης του 2012 μίλησε και για την επιστροφή του στην Κύπρο: «Πεθύμησα την οικογένεια και τους φίλους μου. Δεν ήθελα όμως να έρθω τώρα με την κατάσταση όπως είναι. Προτίμησα να αποφύγω τα αεροδρόμια. Περιμένω να ανοίξουν και να μην είναι υποχρεωτική η 14ήμερη καραντίνα, ελπίζω τον Ιούνιο».

Όσο για την επιστροφή του στο Νο1 του κόσμου στα Laser και αν αυτό λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του προσδίδει πίεση ή ώθηση: «Δεν θα πω ότι μου φέρνει πίεση, αφού υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αθλητές που μπορούν να πετύχουν κάτι υψηλό. Η παγκόσμια κατάταξη είναι απλώς όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο χρόνων σε έναν πίνακα. Κανένας δεν θα θυμάται ποιος ήταν πρώτος, αλλά ποιος πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»!

Γυμναστική και ποδηλασία
Ο γυμναστής Μάριος Γεωργίου προπονείται καθημερινά στο «Σπύρος Κυπριανού». «Αν και άργησα λίγο να επιστρέψω στις προπονήσεις, πλέον νιώθω τέλεια! Εντάξει, όχι σωματικά, αφού είμαι ακόμη πίσω σε φυσική κατάσταση, αλλά ψυχολογικά είμαι πολύ καλά! Έβαλα προσωπικούς στόχους. Θέλω να ξεπεράσω το σημείο όπου βρισκόμουν και να βελτιωθώ. Του χρόνου στους Ολυμπιακούς θα είμαι πολύ πιο έτοιμος».

Όλη την Κύπρο «οργώνει» από τις 4 Μαΐου η ποδηλάτισσα Άντρη Χριστοφόρου: «Την πρώτη μέρα που επιτράπηκε η προπόνηση, από τη χαρά μου έκανα έξι ώρες ποδήλατο! Από τότε έχουμε πάει σε όλα τα μέρη που πεθύμησα, όπως τον Μαχαιρά στο βουνό και παραλιακά στο Ζύγι, όπου μου αρέσει να βλέπω τη θάλασσα. Τις πρώτες εβδομάδες ήταν πιο ελεύθερο το πρόγραμμα, τώρα όμως βάζουμε πιο στοχευμένα ώρες, κάτι σαν επανεκκίνηση», λέει η Άντρη, η οποία προκρίθηκε στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου του «Τόκιο 2020».

Πλέον, περιμένει την επιστροφή στους αγώνες: «Ευτυχώς φαίνεται θα έχουμε γεμάτη χρονιά. Η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε το καλεντάρι και είναι γεμάτο από 1η Αυγούστου με παγκόσμια κύπελλα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελβετία. Έτσι, αλλάξαμε για φέτος τον μεγάλο στόχο, που αντί να είναι οι Ολυμπιακοί, είναι τώρα το Παγκόσμιο. Θα ήταν δύσκολο να έβγαινα στις 6:30 το πρωί για ποδήλατο αν δεν είχα συγκεκριμένο στόχο».

Κενά σε στίβο και σκοποβολή
Στο εθνικό στάδιο στίβου στη Λευκωσία προπονούνται τις τελευταίες μέρες η Ελένη Αρτυματά, ο Μίλαν Τράικοβιτς και ο Απόστολος Παρέλλης, οι οποίοι σε αντίθεση με την ιστιοπλοΐα και την ποδηλασία, δεν έχουν αγώνες φέτος, κάτι που τους δυσκολεύει στο θέμα των κινήτρων. «Επιστρέψαμε με την πρώτη άρση των μέτρων. Προσπαθήσαμε στο σπίτι να κρατηθούμε σε φόρμα, αλλά είναι διαφορετικά στο γήπεδο. Με καλό προγραμματισμό θα επανέλθουμε σιγά-σιγά εκεί που ήμασταν και αν βρούμε αγώνες το καλοκαίρι θα μας βοηθήσει», λέει η Αρτυματά, η οποία στο Τόκιο θα γίνει η πρώτη Κύπρια με τέσσερις ολυμπιακές συμμετοχές, πρώτη της όμως εμφάνιση στο αγώνισμα των 400 μέτρων. «Είναι περίεργη η κατάσταση, λίγο άνοστη και άχρωμη. Και χωρίς στόχους είναι δύσκολο. Θα βάλω προσωπικά κίνητρα, θέλω να βελτιώσω την ταχύτητά μου».

Δεν θα αγωνιστεί φέτος ο Παρέλλης, όπως αποκάλυψε: «Ξεκίνησα λίγο πιο μετά από τους άλλους, αλλά δεν πάω κάθε μέρα γήπεδο, αφού έχουμε τα μωρά στο σπίτι και είναι δύσκολο. Δεν θα κάνω αγώνα φέτος, αλλά θα κάνω συντήρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη, όταν θα ξεκινήσω για τη νέα χρονιά», λέει ο 8ος ολυμπιονίκης του Ρίο. «Θέλω να παραμείνω υγιής και μακριά από τραυματισμούς και να κάνω το 2021 μια πολύ καλή χρονιά, όπως έκανα και το 2019, με αποκορύφωμα την παρουσία στο Παγκόσμιο στην Ντόχα (σ.σ. 5η θέση)».

Στη σκοποβολή τα δεδομένα είναι παρόμοια με του στίβου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγώνες στο προσεχές διάστημα και οι αθλητές βρίσκονται σε περίοδο συντήρησης. Η Άντρη Ελευθερίου λέει: «Άργησα μία εβδομάδα να επιστρέψω, διότι δεν είχε ανοίξει ακόμη το Σκοπευτήριο Λεμεσού. Τώρα πάω 2-3 φορές την εβδομάδα για προπόνηση, όμως χωρίς κίνητρο, το παίρνω πιο χαλαρά. Προσέχω την υγεία μου και με τους αγώνες πια το 2021 θα αξιοποιήσω τον χρόνο για περισσότερη ξεκούραση, σωματικά και ψυχολογικά».

Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου προπονείται στην Πάφο. «Προσωπικά επέστρεψα καλύτερος, αφού ξεκουράστηκα και τώρα έχω παραπάνω όρεξη. Προπονούμαι τρεις φορές την εβδομάδα και όταν ξεκινήσει το παγκύπριο πρωτάθλημα θα αυξήσω τις προπονήσεις. Θα εκμεταλλευτώ την περίοδο αυτή για να δοκιμάσω νέα πράγματα, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω στην ολυμπιακή χρονιά. Θα κάνω κάποιες μικρές αλλαγές, όπως στην τεχνική και στο όπλο, όπου μπόρεσα τώρα και άλλαξα το κοντάκι μου», λέει ο σκοπευτής μας.

Τέλος, στα Σκοπευτήρια Λάρνακας και Λευκωσίας προπονείται 4-5 φορές την εβδομάδα ο Ανδρέας Μακρής. «Επέστρεψα με βάση το πρόγραμμα του προπονητή μου στις 5 Μαΐου. Έφυγε ένα βάρος, ξεκινήσαμε με τον ίδιο ζήλο και δύναμη. Ξεκουραστήκαμε αρκετά, η προπόνηση είναι η ξεκούρασή μας! Χωρίς αγώνες είναι πιο δύσκολο να έχεις την απαιτούμενη συγκέντρωση. Έτσι κάνουμε λίγο πιο χαλαρή την προπόνηση, με παιχνίδι και μικρούς αγώνες μεταξύ μας, για να κρατάμε το ενδιαφέρον».