Νίκησε την Ελλάδα, ανέκτησε ελπίδες κι έγραψε ιστορία απ' την πρώτη η Κύπρος του Κετσπάγια!

Δημοσιεύθηκε 24.9.2022
Νίκησε την Ελλάδα, ανέκτησε ελπίδες κι έγραψε ιστορία απ

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η εποχή «Τιμούρ Κετσπάγια» στην Εθνική Κύπρου!

Xάρη σε γκολ του Τζιωνή (έπειτα από έξοχη ασίστ του Κάστανου) στο 18ο λεπτό, η ομάδα μας επικράτησε με 1-0 της Ελλάδας στο «ΑΕΚ Αρένα» για την 5η αγωνιστική του Nations League κι ενόψει του φινάλε παρέμεινε ζωντανή στην προσπάθειά της να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου.

Παράλληλα, στο ντεμπούτο του Γεωργιανού ομοσπονδιακού μας προπονητή γράφτηκε ιστορία καθώς αυτή είναι η πρώτη νίκη της εθνικής μας απέναντι στην Ελλάδα σε επίσημο παιχνίδι, μετά τις ήττες μας και στα πέντε προηγούμενα.

Πλέον, η Κύπρος ανέκτησε ελπίδες για να αποφύγει την τέταρτη θέση η οποία οδηγεί σε μπαράζ για την παραμονή στην τρίτη κατηγορία. Νωρίτερα, η νίκη της Βορείου Ιρλανδίας επί του Κοσόβου (2-1) μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση και μας υποχρέωσε να ψάχνουμε για τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς στα δύο μας τελευταία παιχνίδια. Κόντρα στην Ελλάδα ήρθε το τρίποντο και όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική, με την Κύπρο να φιλοξενείται την Τρίτη (27/9) από το Κόσοβο.

Για να τερματίσει η Κύπρος στην τρίτη θέση και να αποφύγει τα μπαράζ θα χρειαστεί είτε να κερδίσει το Κόσοβο, είτε να πάρει ισοπαλία και η Βόρεια Ιρλανδία να ηττηθεί στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση νίκης μας και μη νίκης των Βορειοϊρλανδών η εθνική μας θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Η βαθμολογία

1. Ελλάδα 12 (7-1)

2. Κόσοβο 6 (6-7)

3. Βόρεια Ιρλανδία 5 (6-7)

4. Κύπρος 5 (3-7)

Ο αγώνας

Δεν μπήκε καλά στο ματς η εθνική μας, η οποία αδυνατούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και στο ξεκίνημα δέχθηκε πίεση από την Ελλάδα. Στο 4' παραλίγο να βρεθούμε πίσω στο σκορ όταν ο Δουβίκας με κοντινή κεφαλιά αστόχησε, ενώ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν και με σουτ του Μπακασέτα στο 16'. Σ' εκείνο το σημείο, εντούτοις, η εικόνα του αγώνα άλλαξε εξ ολοκλήρου. Στο 17' η Κύπρος έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί όταν μετά από κάθετη του Σωτηρίου ο Λοΐζου με πλασέ έστειλε την μπάλα έξω, όμως στο επόμενο λεπτό ήρθε το προβάδισμα για την εθνική μας, με πλασέ του Τζιωνή, ο οποίος πρόλαβε στην έξοδο τον Βλαχοδήμο, μετά από τρομερή κάθετη του Κάστανου. Στο 24', μάλιστα, από νέα εξαιρετική κάθετη του άσου της Σαλερνιτάνα, ο Σωτηρίου «άγγιξε» το 2-0 (απόκρουση Βλαχοδήμου). Στο δεύτερο μισό του ημιχρόνου η Ελλάδα είχε την κατοχή όμως η Κύπρος ήλεγχε την κατάσταση, δεν κινδύνεψε καθόλου και πήγε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα.

Αντίστροφο ήταν το ξεκίνημα στο β' ημίχρονο, με την εθνική μας να μπαίνει καλύτερα και την Ελλάδα να γίνεται ακολούθως πιο επικίνδυνη. Δύο προσπάθειες του Κάστανου (46', 49') δεν έφεραν αποτέλεσμα για την Κύπρο, η οποία έδειχνε διάθεση να ψάξει δεύτερο γκολ, όμως μετά το 60' ξεκίνησε να υποχωρεί και να απειλείται από τους φιλοξενούμενους. Στο 63' ο Ρομπέρζ έκοψε σωτήρια το γύρισμα του Μασούρα στον Φούντα που ετοιμαζόταν να σκοράρει ενώ ο τελευταίος, μετά την εκτέλεση του κόρνερ, «άγγιξε» την ισοφάριση, όμως του τη στέρησαν ο Παναγή και το δοκάρι! Ο πορτιέρο της Ομόνοιας βγήκε νικητής και στο σουτ του Ιωαννίδη στο 72' ενώ η Ελλάδα δεν κατάφερε να απειλήσει ξανά σοβαρά την εθνική μας, με εξαίρεση το ακυρωθέν της γκολ στο 87' με υπόδειξη οφσάιντ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Τέλος αγώνα

-Όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του γηπέδου έχουν διατεθεί 4.548 εισιτήρια.

-Έξι λεπτά οι καθυστερήσεις.

88' Κίτρινη κάρτα στον Φούντα.

87' Ακυρώνεται γκολ της Ελλάδας με υπόδειξη οφσάιντ.

77' Αλλαγές για την Ελλάδα, Αλεξανδρόπουλος και Χατζηγιοβάνης στις θέσεις των Κουρμπέλη και Πέλκα.

75' Τριπλή αλλαγή για την Κύπρο. Γκόγκιτς αντί Κάστανου, Κακουλλής αντί Σωτηρίου, Αντωνιάδης αντί Ιωάννου.

72' Ευκαιρία για την Ελλάδα μετά από λάθος του Κάστανου, ο Παναγή αποκρούει το σουτ του Ιωαννίδη.

64' Αλλαγή για την Κύπρο, ο Καρώ αντικαθιστά τον Τζιωνή.

63' Νέα σπουδαία φάση για την Ελλάδα μετά την εκτέλεση του κόρνερ με σουτ του Φούντα, απέκρουσε ο Παναγή κι η μπάλα κτύπησε ακολούθως στο δοκάρι.

63' Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ο Ρομπέρζ με σωτήριο τάκλιν διώχνει πριν ο Φούντας σκοράρει μετά από γύρισμα του Μασούρα.

59' Αλλαγή για την Κύπρο, ο Χαραλάμπους στη θέση του Λοΐζου.

58' Αναγκαστική αλλαγή για την Ελλάδα, ο Μπακασέτας δίνει τη θέση του στον Ιωαννίδη.

50' Ζητάνε πέναλτι για χέρι του Μαυροπάνου οι διεθνείς μας, δεν σφυρίζει ο Λευκορώσος, σωστά.

49' Σουτ του Κάστανου, έβαλε την κόντρα ο Μαυροπάνος.

46' Σουτάρει ο Κάστανος, αποκρούει ο Βλαχοδήμος, ο Σωτηρίου στέλνει την μπάλα στα δίχτυα αλλά είχε προηγηθεί σφύριγμα, για κοντρόλ του Κάστανου με το χέρι.

46' Αλλαγές για την Ελλάδα. Mπουχαλάκης αντί Σιώπη, Φούντας αντί Δουβίκα.

Δεύτερο ημίχρονο

-Δύο λεπτά οι καθυστερήσεις.

43' Κεφαλιά του Πέλκα, αδύναμη, μαζεύει εύκολα ο Παναγή.

-Κρατάει περισσότερο την μπάλα η Ελλάδα όμως δεν έχει απειλήσει την Κύπρο στο τελευταίο δεκάλεπτο.

24' Σπουδαία φάση για την Κύπρο με τον Κάστανο να δίνει νέα εξαιρετική κάθετη, αυτή τη φορά στον Σωτηρίου, που μπήκε από πλάγια στην περιοχή και πλάσαρε, ο Βλαχοδήμος όμως απέκρουσε!

21' Ευκαιρία για την Ελλάδα με τον Πέλκα, ο Παναγή διώχνει σωτήρια!

18' ΓΚΟΛ, 1-0 η Κύπρος με τον Τζιωνή! Ο Κάστανος με πανέξυπνη κάθετη πάσα έβγαλε τον Τζιωνή τετ-α-τετ κι αυτός πλάσαρε εύστοχα τον εξερχόμενο Βλαχοδήμο δίνοντας προβάδισμα στην εθνική μας.

17' Πρώτη και τρομερή ευκαιρία για την Κύπρο! Ο Σωτηρίου υποδέχθηκε με πλάτη την μπάλα στην περιοχή, έδωσε εξαιρετική κάθετη στον Λοΐζου ο οποίος συνέκλινε από πλάγια και πλάσαρε μόλις έξω!

16' Σουτ του Μπακασέτα από το ύψος της περιοχής, έξω. Δεύτερη καλή φάση για την Ελλάδα.

8' Κίτρινη κάρτα στον Σιώπη.

6' Εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα, πολύ άστοχη.

4' Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα! Σέντρα Τσιμίκα στο δεύτερο δοκάρι, κεφαλιά-γύρισμα του Μασούρα στην καρδιά της περιοχής, ο Δουβίκας από πολύ κοντά με νέα κεφαλιά έστειλε την μπάλα έξω.

-Ξεκίνησε η αναμέτρηση. Καλή επιτυχία στην εθνική μας!

ΚΥΠΡΟΣ: Παναγή, Ανδρέου, Ρομπέρζ, Κατελάρης, Ιωάννου (75' Αντωνιάδης), Αρτυματάς, Χάμπος, Κάστανος (75' Γκόγκιτς), Λοΐζου (59' Χαραλάμπους), Τζιωνής (64' Καρώ), Σωτηρίου (75' Κακουλλής)

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Σιώπης (46' Μπουχαλάκης), Κουρμπέλης (77' Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας (58' Ιωαννίδης), Πέλκας (77' Χατζηγιοβάνης), Μασούρας, Δουβίκας (46' Φούντας)

ΣΚΟΡΕΡ: 18' Τζιωνής / -

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: - / 8' Σιώπης, 88' Φούντας

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλεξέι Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)

VAR: Μπαρτόζ Φρανκόφσκι (Πολωνία)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Παίδων Κ-17

Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Παίδων Κ-17

Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Παίδων Κ-17