Κετσπάγια: «Γιατί όχι να πετύχουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει»

Δημοσιεύθηκε 7.9.2022
Κετσπάγια: «Γιατί όχι να πετύχουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει»

Τους στόχους και τη φιλοσοφία του για την εθνική μας ομάδα ανέλυσε ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο νέος ομοσπονδιακός μας προπονητής παρουσιάστηκε από την ΚΟΠ σε συνέντευξη Τύπου κι απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Αναλυτικά όσα λέχθηκαν...

Γιώργος Κούμας: «Δεν χρειάζεται να κάνω συστάσεις για τον Κετσπάγια, η προσωπικότητα του, η καριέρα του, οι ομάδες που δούλεψε σε Κύπρο και εξωτερικό, οι παίκτες που ανέδειξε μιλούν από μόνα τους. Γνωρίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι. Στις ομάδες που εργάστηκε δεν δίστασε να εμπιστευτεί Κύπριους και να κάνουν καριέρα και να μπουν στην εθνική. Η πενταετής θητεία του στην εθνική Γεωργίας αποτελεί επιπρόσθετο προσόν, είναι διαφορετικό από τον σύλλογο. Οι εμπειρίες που αποκόμισε μειώσουν στον ελάχιστο τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται. Τον εμπιστευτήκαμε γιατί πιστεύω μπορεί να βελτιώσει την ομάδα σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στη νοοτροπία. Δεν μειώνουμε το έργο τω προηγούμενων, αντίθετα τους ευχαριστούμε. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δε ήταν αναμενόμενα χωρίς να είναι αποκλειστική ευθύνη των προπονητών. Βλέπουμε μπροστά, είμαστε πεπεισμένοι για καλύτερες μέρες. Θα είμαστε δίπλα σου, ό,τι χρειαστείς».

Τιμούρ Κετσπάγια: «Ευχαριστώ την ΚΟΠ και τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη. Δεν είναι τίποτα καινούριο για μένα, δούλεψα πέντε χρόνια αλλά ζω για 30 χρόνια στην Κύπρο, ξέρω το κυπριακό ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές κι ένας από τους λόγους που δέχθηκα την πρόταση είναι ότι πιστεύω στην ομάδα και τους Κύπριους. Υπάρχει καλό υλικό από έμπειρους και νέους παίκτες, πιστεύω μπορεί η ομάδα να πάει πολύ καλύτερα από τα τελευταία χρόνια. Ξέρω ότι απαίτηση του κόσμου είναι να βλέπει την εθνική να κερδίσει και γιατί όχι να διεκδικεί κάτι να πετύχουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τώρα. Έχω πίστη και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που είναι γύρω, είδα πώς δουλεύει η εθνική, έχω βοήθεια σε ό,τι χρειαστώ. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί, τους θέλουμε όλους, τους φιλάθλους να στηρίξουν την ομάδα. Ξέρω ότι πρώτα θέλουν το αποτέλεσμα αλλά για να το έχουμε θέλουμε στήριξη.

Τι πρέπει να αλλάξει: «Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις πολλά πράγματα, ξέρουμε πολύ καλά πως οι συμμετοχές των Κυπρίων στις ομάδες είναι ελάχιστες αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε τους Κύπριους να έχουν περισσότερες συμμετοχές. Δεν σημαίνει πως επειδή είναι Κύπριοι πρέπει να παίξουν, πρέπει να προσπαθήσουν πολύ να διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα, έχουμε αρκετούς που παίζουν στην εθνική και παίζουν στις ομάδες τους πολύ καλά. Ήμουν στο Βέλγιο, έχουμε τρεις παίκτες κι έπαιξαν όλοι βασικοί ως το τέλος με πολύ καλή παρουσία. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, έχει σημασία να σταθούμε δίπλα στον Κύπριο παίκτη να τον εμπιστευτούμε περισσότερο. Είναι σημαντικό να αλλάξουμε τη νοοτροπία, όταν δέχεσαι το κάλεσμα να μην έρθεις να περάσει η ώρα αλλά να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Όταν αλλάξει η νοοτροπία κι έχουμε περισσότερους παίκτες που παίζουν θα είναι καλύτερα».

«Μέχρι τώρα η παρουσία μου σαν παίκτης και προπονητής, δεν μου αρέσει να λέω για μένα αλλά έχουμε πετύχει όπου έχουμε δουλέψει. Να πετύχω αλλά να πετύχουμε όλοι μαζί, ένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε».

«Υπάρχουν επιλογές, όπως είπα υπάρχουν αρκετοί έμπειροι αλλά και νέα παιδιά, κάποιοι έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν. Προβλήματα υπάρχουν, όχι μόνο στη δική μας εθνική. Θα προσπαθήσουμε πρώτα να δημιουργήσουμε έναν κορμό, δεν σημαίνει πως ένας παίκτης που παίζει 90λεπτα πρέπει να καλεστεί. Όσοι περισσότεροι παίζουν είναι καλύτερα για εμάς για να διαλέγουμε παίκτες, αυτό είναι η εθνική, να διαλέγεις τους καλύτερους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια γιατί πάμε βλέπουμε παιχνίδια κι είναι ελάχιστοι που παίζουν.

Κούμας

«Ο έρωτας μεταξύ Τιμούρ-ομοσπονδίας δεν είναι τώρα, υπήρξε από το παρελθόν. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η θέληση του Τιμούρ να αναλάβει την ομάδα και η χρονική διάρκεια, δείχνει πόσο πιστεύει στην εθνική και πόσο θέλει να δουλέψει για να φτάσουμε στον στόχο που αντιλαμβάνεστε χρειάζεται ο προπονητής χρόνο να δημιουργήσει τη δική του κουλτούρα και νοοτροπία».

Κετσπάγια

«Πρέπει να έχεις αποτελέσματα. Αν δεν έχεις είναι δύσκολο να ζητήσεις από τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο αλλά εγώ πιστεύω πως είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι χωρίς τον κόσμο. Όταν μπορεί να μαζέψει 18.000 μια ομάδα πιστεύω ότι η εθνική πρέπει να έχει τουλάχιστον 10-15 χιλιάδες. Θέλουμε να αποφύγουμε τα μπαράζ, δεν είναι εύκολα τα παιχνίδια που μας περιμένουν αλλά θα κάνουμε το παν και για να αποφύγουμε τα μπαράζ και για να δείξουμε στον κόσμο ότι αξίζουμε την προσοχή του και να γεμίζει το γήπεδο».

Για Ρομπέρζ και Κορέα: «Ναι για Ρομπέρζ ξέρουμε πως έχει γίνει Κύπριος, πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, έμπειρος και θα μας βοηθήσει στα παιχνίδια της εθνικής. Ο Ρομπέρζ δεν το κάνει για το διαβατήριο, είναι Γάλλος και δεν χρειάζεται, θέλει να παίξει στην εθνική κι είναι ευχάριστο. Για Κορέα δεν ξέρω, δεν έχω κάτι νέο, ξέρουμε σίγουρα για Ρομπέρζ ότι έχει δικαίωμα να παίξει».

Για το ότι σε κάθε ομάδα τον χαρακτήριζε το πάθος του κι αν αυτό θα βοηθήσει στην εθνική: «Εντάξει τώρα δεν χρειάζομαι καθημερινά να σπαταλώ το πάθος (σ.σ. γέλια), μόνο όταν είναι η εθνική. Μακάρι να ήταν μόνο το πάθος που μας λείπει. Εγώ από τη δική μου πλευρά δεν θα πάω πίσω. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και τους παίκτες. Εγώ θέλω να έρχονται παίκτες που πράγματι θέλουν να έρθουν και να βοηθήσουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεν θα παρακαλέσουμε κανέναν. Ούτε να αναγκάσουμε παίκτες τραυματίες ή που έχουν πρόβλημα να έρθουν να παίξουν. Σίγουρα θα έχουμε συνεργασία με τις ομάδες. Έχει φορές που το περισσότερο πρόβλημα το δημιουργούν οι ομάδες, όχι οι παίκτες».

Για πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση: «Δεν είναι εύκολο αλλά η UEFA έκανε το Nations League που δίνει δικαίωμα για το όνειρο σε κάθε χώρα, για παράδειγμα η Γεωργία στην προηγούμενη διοργάνωση είχε την ευκαιρία αλλά έχασε από τα Σκόπια. Σε αυτή τη διοργάνωση έχει περισσότερο την ευκαιρία η εθνική παρότι αν δούμε τους ομίλους ο πιο δύσκολος είναι της Κύπρου γιατί είναι Ελλάδα, Ιρλανδία, Κόσοβο που είναι καλή ομάδα με πολύ καλούς παίκτες σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι μόνο ότι πρέπει να έχουμε βλέψεις, θέλουμε, αλλά σημασία έχει βήμα-βήμα, πρώτα πρώτα να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε, έχει πολύ καιρό. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια να πάρουμε το αποτέλεσμα ώστε να μην πάμε διαβάθμιση. Είναι πολύ νωρίς να λέμε για προκρίσεις σε μεγάλη διοργάνωση. Κι όταν ήμουν στην Ανόρθωση ονειρευόμουν Champions League, τότε ήταν κάτι μοναδικό, γιατί όχι και με την εθνική;»

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά αν κοιτάξουμε τι πέτυχε σε σωματειακό επίπεδο η Κύπρος είναι απίστευτο, να έχει τρεις ομάδες σε ομίλους, δύο στο Europa, πιο μεγάλες χώρες δεν έχουν, και με περισσότερα λεφτά. Άλλο το σωματείο κι άλλο η εθνική, εκεί δουλεύεις κάθε μέρα με τους παίκτες, εδώ κάθε δυο-τρεις μήνες, δεν μπορείς να κάνεις προετοιμασία έχεις τρεις-τέσσερις μέρες να τους πεις αυτά που πρέπει να τους πεις. Πιστεύουμε, όπως είπα πριν πάντα πίστευα τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, το έδειξα με πράξεις στις ομάδες μου, είχα Κύπριους που ήταν οι καλύτεροι στην ομάδα. Όπως είπα έχουμε κάποιους παίκτες στο εξωτερικό κι είναι καλό, η εμπειρία τους μαζί με τα παιδιά που έχουμε στην Κύπρο να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα, έναν κορμό με λίγες προσθέσεις, όχι όπως είπα πριν με παίκτη που έπαιξε 90 λεπτά και ήρθε εθνική. Θέλουμε πρώτα πρώτα να φτιάξουμε την ομάδα, να φέρουμε τα αποτελέσματα, θα υπάρχουν παιχνίδια που θα πρέπει να παίξουμε αμυντικά, σε άλλα να παίξουμε στα ίσα και σε κάποια θα είμαστε φαβορί αλλά όταν είσαι φαβορί είναι πιο δύσκολο γιατί με τις μεγάλες ομάδες κανείς δεν περιμένει αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι σιγά σιγά θα έρθουν τα αποτελέσματα».

Για τη συνεργασία του με προπονητές των μικρότερων εθνικών: «Ναι, μιλήσαμε με τους προπονητές των μικρότερων εθνικών. Θα δούμε πώς πρέπει να δουλέψουμε. Δεν θα επιβάλω επειδή είμαι προπονητής της εθνικής και να κάνουν ό,τι λέω, όχι, προς Θεού, ο καθένας έχει το δικό του μοντέλο και το πώς θα παίζει για να πάρει το αποτέλεσμα. Όταν θα έχω τον χρόνο σίγουρα θα είμαι δίπλα τους. Αν έχουμε τη δυνατότητα να τους παρακολουθήσουμε από κοντά θα το κάνουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που από τη μέρα που ανέλαβα έχω ανθρώπους δίπλα μου, προσφέρουν ό,τι χρειάζομαι κι ελπίζω αυτό να συνεχιστεί».

Για το ότι στο παρελθόν άσκησε κριτική στην ΚΟΠ και πώς αισθάνεται τώρα: «Κάθε φορά όταν έβγαινα και έλεγα κάποια πράγματα το έκανα για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου, δεν σημαίνει ότι... μπορεί κάποιος να μην του αρέσει. Δεν ζήτησα ποτέ πράγματα για μένα. Είναι για να πάει το κυπριακό ποδόσφαιρο μπροστά και πολλές κουβέντες που είπα έχουν γίνει πράγματα και πιστεύω από αυτό δεν έχει χάσει το κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν είχα κακές σχέσεις με κανέναν απλώς έλεγα τι πρέπει να γίνει για να πάει το κυπριακό ποδόσφαιρο μπροστά. Πάντα θα λέω τη γνώμη μου».

Κούμας

«Η καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Ο Τιμούρ έλεγε τα πράγματα όπως τα έβλεπε, δημόσια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε ήταν καλοπροαίρετα. Σε προσωπικό επίπεδο τσακωθήκαμε όταν ήμουν στο Παραλίμνι. Έτυχε να ταξιδέψουμε δίπλα δίπλα και να μην μιλήσουμε. Σήμερα έχουμε έναν στόχο, την εθνική. Η επιλογή Τιμούρ ήταν η πιο κατάλληλη για να βοηθήσει την πατρίδα μας και σαν Κύπριος ελπίζω ότι θα το κάνει. Έκανα τα λάθη μου. Είναι όμως εύκολο να κρίνεις μετά το αποτέλεσμα. Την ώρα που τα έκανα ονειρευόμουν. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Τιμούρ σαν καλός καραβοκύρης να οδηγήσει την εθνική σε καλά λιμάνια».

Κετσπάγια

«Θέληση όλων μας είναι να παίζουν όσο πιο πολλοί Κύπριοι στις ομάδες. Μιλήσαμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί να μην κάνουμε ζημιά σε αυτά που πετύχαμε σαν κυπριακό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Δεν είναι να αναγκάζουμε τις ομάδες να βάζουν Κύπριους αλλά σίγουρα μας προβληματίζει πολύ ότι και οι ομάδες που ανέβαιναν κατηγορία είχαν πολλούς Κύπριους, τώρα δεν έχουν τόσους».

Για το ότι δεν αγωνίζονται στις ομάδες Κύπριοι τερματοφύλακες και ότι δεν έχει επιλογές: «Διαφωνώ πως δεν έχουμε επιλογή. Θα συμφωνήσω ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή δεν παίζουν. Δυστυχώς δεν έχουμε τερματοφύλακα που να παίζει στην πρώτη κατηγορία. Κάποιες ομάδες δεν έχουν ούτε για δεύτερο τερματοφύλακα Κύπριο».

Το βίντεο της παρουσίασης:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)