Έγιναν συνήθειο: Ντέρμπι κορυφής Νο8!

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 31.3.2024
Έγιναν συνήθειο: Ντέρμπι κορυφής Νο8!

Για άλλη μία φορά στη φετινή σεζόν διεξάγεται ντέρμπι, ο νικητής του οποίου θα βρίσκεται στην κορυφή. Το μεγάλο ματς στην «Αρένα» (17:00) μεταξύ ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ είναι συγκεκριμένα το όγδοο ντέρμπι κορυφής του τρέχοντος πρωταθλήματος, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, σε βαθμό που πιθανότατα να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο. Μάλιστα, τα έξι από τα επτά που προηγήθηκαν έχουν διεξαχθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ το σημερινό θα είναι το τέταρτο εντός του 2024.

Στη σχετική λίστα εντάξαμε τόσο τα παιχνίδια στα οποία αναμετρούνταν ο πρώτος με τον δεύτερο (έστω σε ισοβαθμία με άλλους), τόσο και ματς που συμμετείχε ο πρώτος και ο τρίτος, ο οποίος όμως λόγω απωλειών της δεύτερης ομάδας που είχαν προηγηθεί είχε κι αυτός την ευκαιρία να ανέβει πρώτος, κάτι που καθιστούσε τον αγώνα... ντέρμπι κορυφής.

Η ομάδα η οποία έχει δώσει τα περισσότερα ντέρμπι κορυφής είναι ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος συμμετείχε σε έξι από τα επτά (τα έξι τελευταία), μετρώντας τέσσερις νίκες και δύο ήττες, αμφότερες από τον Άρη και απόψε δίνει το έβδομό του. Ακολουθεί η «ελαφρά ταξιαρχία» με τέσσερα ντέρμπι κορυφής (τα τρία κόντρα στους γαλαζοκίτρινους), η Ομόνοια με δύο, ενώ Πάφος και Ανόρθωση έχουν από ένα (αμφότερες απέναντι στον ΑΠΟΕΛ).

Για την ΑΕΚ το σημερινό είναι το πρώτο της και θα γίνει η έκτη ομάδα η οποία θα παίξει ντέρμπι κορυφής. Σημειώνεται πως ο Απόλλωνας είναι η μοναδική ομάδα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας (7η-8η αγωνιστική) και δεν έπαιξε κανένα ντέρμπι κορυφής, ούτε ως πρώτος ούτε ως δεύτερος.

Τα μέχρι τώρα ντέρμπι κορυφής:

5η (25/09): Ομόνοια - Άρης 2-2

Το πρώτο χρονικά ντέρμπι κορυφής ήταν και το μοναδικό στο οποίο μία από τις δύο ομάδες δεν βρισκόταν στις δύο πρώτες θέσεις. Η 5η αγωνιστική ξεκίνησε με τον Άρη να ισοβαθμεί με την Ανόρθωση στην κορυφή έχοντας από 10 βαθμούς, ενώ η τρίτη Ομόνοια είχε οκτώ, όμως δύο μέρες πριν το ντέρμπι των πρασίνων η Ανόρθωση έφερε ισοπαλία (1-1 με ΑΠΟΕΛ), έτσι εκτός από τον Άρη είχε και το «τριφύλλι» την ευκαιρία με νίκη να ανέβει στην κορυφή. Το τελικό 2-2, από δύο γκολ του Σεμέδο (ισοφάρισε στο 90'+1') και δύο του Αρειανού, τότε, Στεπίνσκι, έστειλε τον Άρη μόνο πρώτο και κράτησε εν τέλει την Ομόνοια στην 3η θέση.

12η (25/11): Άρης - ΑΠΟΕΛ 1-0

Ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ (26 β.) αντιμετώπιζε τον δεύτερο (ισόβαθμο με την Πάφο στους 23) Άρη στο πρώτο χρονικά παιχνίδι στη σεζόν μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Οι Λεμεσιανοί πήραν την εντός έδρας νίκη με γκολ του Σουμάνσκι στο 80' και έπιασαν τους γαλαζοκίτρινους στην κορυφή σε τριπλή ισοβαθμία καθώς εκεί ανέβηκε και η Πάφος (μετά το 3-0 επί του Οθέλλου).

15η (17/12): Πάφος - ΑΠΟΕΛ 0-1

Δεύτερο ντέρμπι κορυφής για τον ΑΠΟΕΛ και πρώτο νικηφόρο, πρώτο και τελευταίο για την Πάφο, με την ομάδα της Λευκωσίας να κάνει διπλό στο «Στέλιος Κυριακίδης» χάρη σε γκολ του Τσεμπάκ στο 54ο λεπτό. Πριν το ξεκίνημα της αγωνιστικής οι γαλαζοκίτρινοι προπορεύονταν με 32 βαθμούς, ενώ η παφιακή ομάδα ήταν στη 2η θέση και στο -3, σε τριπλή ισοβαθμία με Άρη και Ομόνοια. Το «τριφύλλι» ήταν η μοναδική ομάδα που κρατήθηκε στο -3 (2-1 την Καρμιώτισσα) καθώς εκτός από την Πάφο ηττήθηκε και ο Άρης (2-0 από Δόξα) και βρέθηκαν μαζί στο -6 και την 4η θέση (τους πέρασε η Ανόρθωση).

16η (23/12): ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια 3-0

«Αιώνιο» ντέρμπι κορυφής δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με τον ΑΠΟΕΛ να κάνει δώρο στους οπαδούς του το ευρύ 3-0 επί της Ομόνοιας χάρη στα γκολ των Μαρκίνιος, Γαβριήλ και Τσεμπάκ. Οι πρωτοπόροι γαλαζοκίτρινοι βρέθηκαν στους 38 βαθμούς και άφησαν στους 32 τη μέχρι εκείνη τη μέρα δεύτερη Ομόνοια, την οποία προσπέρασε η Ανόρθωση, η οποία χάρη στο 3-0 επί της Νέας Σαλαμίνας ανέβηκε δεύτερη διατηρώντας το -4.

18η (06/01): ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση 1-0

Το τέταρτο διαδοχικό ντέρμπι κορυφής με συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ με τέταρτο διαφορετικό αντίπαλο. Η Ανόρθωση δύο αγωνιστικές μετά την άνοδό της στη δεύτερη θέση είχε την ευκαιρία να βρεθεί πρώτη (προηγήθηκε ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ με τον Απόλλωνα που μείωσε στους δύο βαθμούς τη διαφορά), όμως οι γαλαζοκίτρινοι χάρη σε γκολ του Τομανέ στο φινάλε (89') νίκησαν σε τρίτο σερί ντέρμπι κορυφής, πηγαίνοντας στο +5 από την «Κυρία» και στο +7 από Άρη, Ομόνοια, Πάφο.

25η (15/02): ΑΠΟΕΛ - Άρης 1-0

Λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφ είχαμε το… απόλυτο ντέρμπι κορυφής, καθώς οι δύο πρωτοπόροι ισοβαθμούσαν (στους 53) έχοντας και μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους (+7) και ο νικητής θα έπαιρνε την πρωτιά ενόψει β' φάσης. Αυτός ήταν ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος κέρδισε με 1-0 τον Άρη χάρη σε γκολ του Εντονγκαλά και βρέθηκε στο +3 από την «ελαφρά ταξιαρχία», νικώντας σε τέταρτο διαδοχικό ντέρμπι κορυφής.

29η (10/03): Άρης - ΑΠΟΕΛ 2-1

Στο τελευταίο μέχρι σήμερα ντέρμπι κορυφής συμμετείχαν οι ίδιες ομάδες με το προηγούμενο, αλλά σε άλλη έδρα και με άλλον νικητή. Για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ, ο Άρης, ο οποίος ήταν δεύτερος και στο -6 πλέον, αυτή τη φορά επικράτησε με 2-1 του ΑΠΟΕΛ με γκολ των Γκομίς και Μαγιαμπέλα στο πρώτο μέρος (μείωσε ο Κβιλιτάια στην επανάληψη) και μετά από τρεις αγωνιστικές επανέφερε τη διαφορά τους στους τρεις βαθμούς. Ήταν το τρίτο ντέρμπι κορυφής μεταξύ των δύο ομάδων (κανένα άλλο ζευγάρι ομάδων δεν έπαιξε περισσότερα από ένα) και η δεύτερη νίκη των πρασίνων.

4810232519936558 image
  • Παίξε κι εσύ μπάλα στο ΓΗΠΕΔΟ μας ακολουθώντας μας σε FACEBOOK και X/TWITTER
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

Σωφρόνης; Κανένα δεν θα χάλαγε

Σωφρόνης; Κανένα δεν θα χάλαγε

Σωφρόνης; Κανένα δεν θα χάλαγε

Με νύχια και με δόντια, αλλά... επιβίωσαν

Με νύχια και με δόντια, αλλά... επιβίωσαν

Με νύχια και με δόντια, αλλά... επιβίωσαν

Το ποδόσφαιρο μας θέλει αποφάσεις για το καλό του, όχι για το συμφέρον...

Το ποδόσφαιρο μας θέλει αποφάσεις για το καλό του, όχι για το συμφέρον...

Το ποδόσφαιρο μας θέλει αποφάσεις για το καλό του, όχι για το συμφέρον...