Δεν αρκούν τα κρατικά χρήματα για τον κυπριακό αθλητισμό

ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Δημοσιεύθηκε 21.3.2023
Δεν αρκούν τα κρατικά χρήματα για τον κυπριακό αθλητισμό

Τις προάλλες σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Πολίτη 107.6 & 97.6 η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, ανέλυε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, εξηγώντας πως στο αθλητικό/ αγωνιστικό κομμάτι καταλήγει περίπου το 1/3 δηλαδή κάπου 11 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα είναι λίγα και σε συνάρτηση με την μηδαμινή στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, πλείστες Ομοσπονδίες, Σωματεία, Αθλητές αλλά και Διοργανωτές Αγώνων είναι διαρκώς στην αναζήτηση πόρων αφού οι διαθέσιμοι δεν αρκούν ούτε για τα βασικά.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΑ που αφορά στο 2019, οι Χορηγίες που έδωσε ο Οργανισμός ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1.9 εκατ. αφορούσαν ποδοσφαιρικά σωματεία (ΚΟΠ, Προσφυγικά, ΣΤΟΚ), ενώ από τα εναπόμεινα 12.1 εκατ. τα μεγαλύτερα ποσά κατέληξαν:

- 1.5 εκατ. στον Στίβο (ΚΟΕΑΣ)

- 1.2 εκατ. στο ΕΣΥΑΑ (Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού)

- 800.000 στην Σκοποβολή (ΣΚΟΚ)

- 700.000 σε Αθλητές Υψηλής Επίδοσης

- 600.000 σε Αθλητές ως Χαριστικές παροχές (μπόνους επιτυχιών)

- 200.000 για στήριξη ταλέντων

Δηλαδή, ολόκληρος ο Κυπριακός αθλητισμός, πλην του ποδοσφαίρου, για το έτος 2019 έλαβε από το Κράτος 12.1 εκατ. ευρώ!

Περίπου όσα (ίσως και λιγότερα απ’ όσα) ο προϋπολογισμός κάθε μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης 6αδας του πρωταθλήματος.

Μαζικός Αθλητισμός

Στα 12.1 εκατ. δεν περιλαμβάνεται ο Μαζικός Αθλητισμός, δηλαδή τα προγράμματα «Αθλητισμός Για Όλους – ΑΓΟ» και άθλησης στην Εθνική Φρουρά, που κοστίζουν καθαρά 1.6 εκατ. ευρώ (το ΑΓΟ έχει έξοδα 2.5 εκατ. και έσοδα 1.5 εκατ.).

Στο σύνολο, δηλαδή, για το 2019, τελευταίο έτος πριν την πανδημία, ολόκληρος ο αθλητισμός, μαζί με τον μαζικό -πλην του ποδοσφαίρου- επιδοτήθηκαν από το Κράτος με 13.7 εκατ.

Με αυτά τα χρήματα λειτουργούν 70+ αθλητικές ομοσπονδίες, o αθλητισμός υψηλής επίδοσης, ο μαζικός αθλητισμός, ο αναπτυξιακός αθλητισμός και διεξάγονται διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις!

Τα άλλα έσοδα

Στα πιο πάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι χορηγίες της ΟΠΑΠ Κύπρου, που για όλη την κοινωνία ανέρχονται στο 2% επί του τζίρου στα αριθμοπαιχνίδια, βάσει της διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα και που στον αθλητισμό αναλογούν περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως, πλείστα εκ των οποίων πάνε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (κάποια, πολύ λίγα στο ποδόσφαιρο).

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το 2022, οι ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων (πλην του ποδοσφαίρου), έλαβαν περίπου 600.000 ευρώ ως δικαιώματα από το στοίχημα.

Σύνολο, δηλαδή, περίπου 16 εκατ. από το Κράτος, την ΟΠΑΠ Κύπρου και τις άλλες στοιχηματικές εταιρείες.

Δυστυχώς, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν. Οι πιο πολλοί εκ των εμπλεκόμενων στον αθλητισμό κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια – πολλοί βάζουν και πολλά από την τσέπη – για να έχουμε αθλητισμό στην Κύπρο.

Ναι, υπάρχουν υποθέσεις κακοδιαχείρισης που ασφαλώς είναι καταδικαστέες και πρέπει να τιμωρηθούν. Ωστόσο, είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα διαθέσιμα χρήματα είναι λίγα και πως σύντομα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς και ο ΚΟΑ, μαζί με την Κυβέρνηση, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να λάβουν αποφάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθεί αποτελεσματικότερα ο αθλητισμός, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην Ελλάδα…

Στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης επέφερε προ τριετίας μια μικρή επανάσταση φορολογώντας τα κέρδη των παικτών του στοιχήματος, από τα οποία το κράτος έχει πλέον έσοδα πέραν των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 60% επιστρέφεται στον αθλητισμό και διαμοιράζεται εξ ίσου ανάμεσα στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (50%-50%).

Για το 2023 θα δοθούν 66 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 62.7εκ θα μπουν στη μοιρασιά του 50%-50% ενώ 3.3εκ θα μοιραστούν εξ ίσου στις Οργανωτικές Επιτροπές των μεγάλων, διεθνών αθλητικών γεγονότων που είναι το Ράλλυ Ακρόπολις, Ο διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας και οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες «Ηράκλειο 2023», που θα πάρουν από 1.1εκ ευρώ.

Και ενώ στην Ελλάδα ο αθλητισμός έχει σοβαρά έσοδα από τα κέρδη των παικτών του στοιχήματος, στην Κύπρο τα κέρδη των παικτών είναι αφορολόγητα!

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα η φορολογία επί των κερδών των στοιχηματικών εταιριών είναι 20%, ενώ στην Κύπρο 13%.

Στην Κύπρο οι στοιχηματικές εταιρείες πληρώνουν φόρο επί των κερδών του (GGR - Gross Gaming Revenue/Μεικτά κέρδη ) ύψους 13% που κατανέμεται ως ακολούθως:

  • 10% στο Κράτος
  • 2% στον ΚΟΑ (1.5% πάει στο ποδόσφαιρο και 0.5% στα άλλα ομαδικά σπορ)
  • 1% στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Για το 2022 η ΚΟΠ θα πάρει 1.7625 εκ και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες 587.500, περίπου.

ΥΓ – Επειδή κάποιος ίσως σκεφτεί ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ είναι υπερδιπλάσιος των ποσών που αναλύονται. Ναι είναι, αλλά αποστολή του ΚΟΑ δεν είναι μόνο να επιδοτεί τον αθλητισμό. Το υπόλοιπο μέρος του προϋπολογισμού αφορά σε λειτουργικά/ διαχειριστικά έξοδα, συντήρηση και ανέγερση αθλητικών χώρων, αποπληρωμή δανείων κ.α. Είναι και αυτά έξοδα.

* Ο Μικαέλο Παπαδάκης είναι διευθυντής της Total Sports Marketing και Γ. Γραμματέας Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πολλά τα εκατομμύρια στο ποδόσφαιρό μας...

Πολλά τα εκατομμύρια στο ποδόσφαιρό μας...

Πολλά τα εκατομμύρια στο ποδόσφαιρό μας...

Ο Μπεν Σιμόν που έφερε... ανάσταση και το κενό που θα αφήσει στην ΑΕΚ

Ο Μπεν Σιμόν που έφερε... ανάσταση και το κενό που θα αφήσει στην ΑΕΚ

Ο Μπεν Σιμόν που έφερε... ανάσταση και το κενό που θα αφήσει στην ΑΕΚ

Το ποδόσφαιρο είναι απλό...

Το ποδόσφαιρο είναι απλό...

Το ποδόσφαιρο είναι απλό...