Από τον Άρη στον Νάσο, τον Άλκη και τον Μιχάλη: Τα 13 θύματα οπαδικής βίας στην Ελλάδα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 13.8.2023
Από τον Άρη στον Νάσο, τον Άλκη και τον Μιχάλη: Τα 13 θύματα οπαδικής βίας στην Ελλάδα
Ο κύκλος του αίματος ξεκίνησε το 1983 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα - Μέσα σε 40 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι

O 29χρονος Μιχάλης δεν είναι δυστυχώς το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα και φαίνεται πως πυροδότησε ένα νέο κύμα έκρηξης με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει και να έχει χαθεί πλέον οριστικά ο έλεγχος. Ο κύκλος αίματος ξεκινά το 1983 με τον 18χρονο Άρη Δημητριάδη έξω από το γήπεδο Χαριλάου. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνικό αθλητισμό την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Το βράδυ της Δευτέρας (7/8), επιβεβαιώθηκε ότι η πληγή της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό, είναι ακόμη ανοιχτή. Μια πληγή που δεν φαίνεται κανείς μέχρι στιγμής ικανός να την κλείσει, απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς όσα περιστατικά και αν συνέβαιναν, ουδέποτε τα μέτρα που υποτίθεται πως πάρθηκαν δεν ήταν ικανά για να αλλάξουν και να ελέγξουν τους Χούλιγκανς στη χώρα. Και δεν διαφέρει και πολύ από το δικό μας στην Κύπρο, αφού δεν πέρασαν πολλές ώρες για να ζήσουμε ένα περιστατικό οπαδικής βίας, δείχνοντας πως και στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχει άμεση εξάρτηση της πολιτικής με το ποδόσφαιρο. Η οποία φαίνεται να φρενάρει τις προθέσεις για ουσιαστικά μέτρα.

Το δράμα του Μιχάλη

Η τελευταία πράξη του δράματος πάντως για τη δολοφονία του Μιχάλη παίχτηκε την Παρασκευή στην Ελευσίνα. Με κίτρινα λουλούδια στα χέρια οι φίλοι της ΑΕΚ αποχαιρέτησαν την Παρασκευή τον 29χρονο Μιχάλη στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ελευσίνα. Το φέρετρο ήταν στολισμένο με κίτρινα τριαντάφυλλα και ένα κασκόλ της ΑΕΚ που γράφει Original. Στο μήνυμά της, η οικογένεια του Μιχάλη ανέφερε: «Ο Μιχάλης μας ήταν παιδί ευαίσθητο, καλόκαρδο που βοήθησε με αυτοθυσία στις φωτιες, βοηθούσε άστεγους και είχε μεγάλη πίστη στο Θεό. Γι' αυτό η οικογένεια του, αποφασίσαμε αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές για μικρά παιδιά, υπέρ του Σωματείου Ελπίδα στη μνήμη του αδικοχαμένου μας». Η μαύρη Δευτέρα φαίνεται πως διήρκησε μόλις 13 λεπτά μέχρι να δολοφονηθεί ακόμη ένας άνθρωπος εξαιτίας των χούλιγκανς. Και σε αυτά τα 13 λεπτά υπολογίζεται πως μεσολάβησαν από το δολοφονικό χτύπημα των χούλιγκαν στον 29χρονο Μιχάλη το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, μέχρι να καταρρεύσει αιμόφυρτος στο περίπτερο στο οποίο προσπάθησε να βρει καταφύγιο. Η αποκάλυψη της ώρας της δολοφονίας του ήρθε με ένα νέο βίντεο – ντοκουμέντο που βρίσκεται στα χέρια των αρχών στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το βίντεο, που κατά την Αστυνομία αποτελεί στοιχείο για το σημείο και την ώρα θανάτου του 29χρονου, δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση του δολοφόνου ή των δολοφόνων του.

Η επιδρομή

Τρία λεπτά πριν στις 23:05 είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια με τάγμα εφόδου των οπλισμένων χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ελλήνων οργανωμένων οπαδών. Μέσα σε αυτό το πλήθος, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι και ο Μιχάλης. Κατέληξαν στην ώρα της επίθεσης εναντίον του αναλύοντας τα βίντεο αλλά και τη διαδρομή που έκανε αιμόφυρτος μέχρι το περίπτερο. Βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αρχές ο Μιχάλης φτάνει περπατώντας στην πόρτα του περιπτέρου στις 23:08:14, περίπου 13 δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα και 2,5 λεπτά μετά, στις 23:10:47 έχει πέσει και δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Στη διαδρομή από το σημείο της επίθεσης έως το περίπτερο οι αστυνομικοί βρήκαν κηλίδες αίματος στα πασαλάκια του πεζόδρομου. «Ένα τελευταίο ντοκουμέντο που είναι από κωδικοποίηση από εικόνες βίντεο μίας κάμερας ειδικής προκύπτει ότι τον αείμνηστο Μιχάλη τον μαχαίρωσε ένα πρόσωπο. Η δικιά μου εικόνα είναι από πίσω. Ήταν ένα ύπουλο χτύπημα» λέει ο δικηγόρος του Έλληνα κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει και βιντεοληπτικό υλικό στα εγκληματολογικά εργαστήρια από τα επεισόδια, το οποίο μπορεί να αναλυθεί και να καθαριστεί. Όταν γίνει αυτό, θα συσχετίσουν τα ρούχα, ή τυχόν διακριτικά – ακόμα και παπούτσια, αλλά και τον σωματότυπο των συλληφθέντων, ούτως ώστε να οδηγηθούν σε πρώτη φάση στην αναγνώριση όσων πήραν μέρος στα επεισόδια. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως μακροχρόνια διαδικασία. Οι 30 χούλιγκαν πάντως που απολογήθηκαν προχθές Παρασκευή κρίθηκαν προφυλακιστέοι: 28 Κροάτες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός. Αρχικά είχε ανακοινωθεί προφυλάκιση σε έναν 22χρονο Αλβανό και έναν Έλληνα 27 ετών. Οι υπόλοιποι δέκα είναι κροατικής καταγωγής. Κατά τη διαδικασία της απολογίας των κατηγορουμένων ως μια άτυχη σύμπτωση δικαιολόγησε την παρουσία του στο σημείο των επεισοδίων ο Έλληνας ιδιοκτήτης καφέ ενώπιον του ανακριτή. Γνώριμος της Αστυνομίας από το 2018, έχει κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, επιδρομές, κλοπές, επιθέσεις σε συνδέσμους. Ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, ο 22χρονος Αλβανός κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι ο σουγιάς που βρέθηκε πάνω του αποτελεί εργαλείο της δουλειάς του. Ο υπερασπιστικός ισχυρισμός όλων των Κροατών είναι ότι βρέθηκαν στη Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την προπόνηση και να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία. Ένας ακόμα Κροάτης κατηγορούμενος ουσιαστικά «καρφώθηκε» μόνος του και συνελήφθη. Όπως περιγράφει αστυνομικός στην κατάθεση του, πήγε τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου λίγες ώρες μετά το φονικό, σε σταθμό ηλεκτρικού τρένου για να αναζητήσει το αυτοκίνητο του και έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών. Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, Κυριακή.

Πολιτικές προεκτάσεις

Και όσο οι καταθέσεις συνεχίζονται, το θέμα παίρνει φυσικά και πολιτικές διαστάσεις, καθώς στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων, ο Πρωθυπουργός της χώρας Kυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin. Αποφασίστηκε να συναντηθούν την Τετάρτη στις 16 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά τη συνάντηση των δύο, θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, καθώς επανήλθε με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της οπαδικής βίας. μένει να δούμε αν θα ανταποκριθούν όλοι και θα κάτσουν τελικά στο ίδιο τραπέζι. Οι οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου να μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνών όλες οι πτυχές της τραγικής αυτής υπόθεσης καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων είναι σαφείς και καταδεικνύουν τη βούληση του πρωθυπουργού για νέες παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αυτό που τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάγκη για χάραξη κοινού μετώπου δράσης απέναντι στον φανατισμό. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εξαφανισμένο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει βρει μια λέξη να πει για την άγρια δολοφονία στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Το παράδειγμα της Αγγλίας

Στο μυαλό, κάθε φορά που μια δολοφονία συγκλονίζει την Ελλάδα σε σχέση με την οπαδική βία έρχεται πάντα η περίπτωση της Αγγλίας μετά τα γεγονότα του 1985, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα σε αγώνα για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, αλλά και τα γεγονότα κυρίως του 1989. Αν και στη δεύτερη περίπτωση οι ευθύνες αποδόθηκαν στο στάδιο, εντούτοις ξεκάθαρα τα μέτρα που πάρθηκαν για τη σωστή χρήση των γηπέδων έγιναν η αφορμή, ώστε η Αγγλία να βλέπει το ποδόσφαιρο ως μια επικερδή επιχείρηση που είναι… σύμμαχος στο ΑΕΠ της, παρά ως έναν μπελά που κάποιοι Χούλιγκανς θέλουν να καταστρέψουν. Με τις παρεμβάσεις του δικαστή Taylor και τον καταμερισμό ευθυνών η χώρα κατάφερε να λύσει το θέμα της οπαδικής βίας διά της πλαγίας οδούς. Έδωσε ευθύνες και είδε το ποδόσφαιρο ως ένα σοβαρό επαγγελματικό χώρο, στον οποίο πρέπει να υπάρχει τάξη. Και έτσι η χώρα μπήκε στη λογική της σωστής οπαδικής συμπεριφοράς. Θάτσερ και δικαστής έκαναν την αρχή και μετά συνεργάστηκαν οι πάντες, με την αντίληψη της ασφάλειας να τίθεται σε πρώτο πλάνο.

Η αστυνόμευση

Το πρώτο βήμα που έγινε σχετιζόταν με την αστυνόμευση, κάτι που όπως λέει στο news247 o ποινικολόγος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, είναι εκ των κύριων ελλείψεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όχι σε επίπεδο αριθμών, αλλά αποτελεσματικότητας. Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε εξάρει την Αστυνομία, λέγοντας πως κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη φαίνεται να είναι συνέπεια του μηδενικού ελέγχου από πλευράς της Αστυνομίας. Κατά παράδοση, υπήρχαν μετά τη δολοφονία του Άλκη και άλλες εξαγγελίες στην Ελλάδα για ακόμα περισσότερα μέτρα και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα. Πληροφορίες από αθηναϊκά Μέσα αναφέρουν πως οι κυβερνώντες σκέφτονται να κάνουν ρύθμιση, ώστε και οι πλημμελητικού βαθμού διώξεις που αφορούν τα περί οπαδικής βίας να επισύρουν κάθειρξη -και να εκτελούνται ποινές. Επανήλθε στο προσκήνιο το πλαίσιο αυστηροποίησης των ποινών, οι διώξεις είτε είναι πλημμελήματα, είτε κακουργήματα, να επισύρουν κάθειρξη.

Ακόμα όμως, και αν αλλάξει όλος ο ποινικός κώδικας, προκειμένου να προσαρμοστεί σε ό,τι κάνουν οι οπαδοί, πρακτικά πάλι δεν θα αλλάξει τίποτα. Όπως εξηγεί ο κύριος Μπαλακτάρης «όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα έχουν προαναγγελθεί έχουν αποτύχει. Όταν έρχεται ο χούλιγκαν από την Κροατία για να σκοτώσει, δεν τον νοιάζει τι προβλέπει ο ελληνικός ποινικός κώδικας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι αν θα βρει μπροστά του Αστυνομία. Δεν τον ενδιαφέρει αν έχουν επεκταθεί τα όρια χρονικής ισχύος της ποινής. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες χούλιγκαν. Ο τρόπος αντιμετώπισης της οπαδικής βίας δεν επαφίεται στην αλλαγή των κανονισμών. Μια λύση θα ήταν ο απόλυτος έλεγχος φιλάθλων από την Πολιτεία, ακόμα και αν χρειαστεί για αυτό η διάλυση των συνδέσμων».

Η ευθύνη των αξιωματικών

Όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια “είναι σοβαρά επεισόδια που βάσει των αποκαλύψεων που έγιναν με έγγραφα που είχαν αποσταλεί στις ελληνικές αρχές από το Μαυροβούνιο γνώριζαν για το ταξίδι των χούλιγκαν δεκάδες άτομα”. Μόνο που όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ενήργησαν. Σαν να αδιαφόρησαν. “Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των κυβερνώντων πρώτα και μετά η δική μας. Να δείξουν πως όταν κάποιος έχει την ευθύνη για ένα αποτέλεσμα, αν δεν το επιτυγχάνει πρέπει να φεύγει. Και αν έχει ποινική ευθύνη, να διώκεται”. Προκύπτει αλήθεια, ποινική ευθύνη για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ; «Δια νόμου έχουν την υποχρέωση να αποτρέπουν το έγκλημα. Για την ακρίβεια, όταν έχουν ενδείξεις και δεν ενεργούν αποτρεπτικά, ο εισαγγελέας οφείλει να διατάξει προκαταρκτική έρευνα, με υπόπτους όλους τους αξιωματικούς, τους υπηρεσιακούς και τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται».

Θυμίζεται πως στην Αγγλία, η τελική έκθεση του Λόρδου Taylor παραδόθηκε τον Γενάρη του ‘90. Εκείνη την ημέρα, η Θάτσερ καθαίρεσε τους πάντες -μέχρι και το γραμματέα της κυβέρνησης-, διότι είχαν παραδεχθεί την «αντιπαθητική αλήθεια» -κατά της ιδίας το ρηθέν. Έγινε ποινικό αδίκημα η πλαστογράφηση εισιτηρίων και προέκυψε νέο νομοθετικό πλαίσιο, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας, ρατσιστικών συνθημάτων, ρίψεις φωτοβολίδων και γενικά ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ο δικαστής ανέφερε πως όλα παίζουν το ρόλο τους «ακόμα και η απρεπής συμπεριφορά των παικτών, μέσα στο γήπεδο», αλλά και «η συμπεριφορά των εφημερίδων και της τηλεόρασης, που ενισχύουν τον χουλιγκανισμό».

Το παιχνίδι των τηλεοπτικών

Στο μεταξύ στο παιχνίδι της αλλαγής στάσης στην Αγγλία είχε μπει και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρούμπερτ Μέρντοχ, ο οποίος το 1992 μετέτρεψε το αγγλικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο τηλεοπτικό προϊόν όταν το 1992 εξέφρασε το ενδιαφέρον του να κάνει τη λίγκα το βασικό προϊόν των καναλιών του, με το αζημίωτο (344.094.900 ευρώ, από το 1992 έως το 1997), για αποκλειστική χρήση. Φυσικά είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να καθίσουν όλοι οι συλλόγοι μαζί στο τραπέζι, ώστε να δημιουργηθεί σωστά η ποδοσφαιρική διοργάνωση. Αφότου πέρασαν το σκόπελο της Football League, βρήκαν απέναντι τους τους παίκτες, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει με απεργία. Διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Τα εξασφάλισαν και τότε ήταν που προέκυψε το θέμα με τα τηλεοπτικά. Όπως αναφερόταν στη συμφωνία των ιδρυτών «η Premier League δημιουργήθηκε από τους κορυφαίους συλλόγους, ώστε να εμποδίσει την εκροή εισοδημάτων στις χαμηλότερες λίγκες». Με λίγα λόγια η οργάνωση επικεντρώθηκε αρχικά στις ομάδες που είχαν τα περισσότερα κέρδη, ώστε να στηθεί σωστά και με την αύξηση των κερδών με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τότε κατάφεραν να πάρουν μερίδιο και μικρότερες ομάδες με αποτέλεσμα να μετατραπεί η διοργάνωση στο απόλυτο τηλεοπτικό γεγονός. «Όταν κερδίζουν οι λίγοι και με σωστές διαδικασίες, τότε θα επωφεληθούν οι πάντες», είχε πει ο λόρδος στην έκθεση που παρέδωσε, αφού δεν θα διασπείρονταν τα χρήματα στους πολλούς ώστε η ομάδα του Brighton και της Arsenal να έχουν την ίδια διαπραγματευτική δυνατότητα. Κάτι που δεν γίνεται φυσικά ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Κύπρο.

«Ο εισαγγελέας οφείλει να δώσει ρητή και σαφή παραγγελία, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στρεφόμενη κατά παντός. Ακόμα και κατά των αρμόδιων αστυνομικών αξιωματικών και μη, οι οποίοι -επαναλαμβάνω- έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για να αποτρέψουν τέτοιου είδους εγκλήματα», αναφέρει ο ποινικολόγος Παναγιώτης Μπαλακτάρης στο news247.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

4611667077198016 image

9/9/1983 Άρης Δημητριάδης - 18 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο αθλητής ποδηλασίας Άρης Δημητριάδης έγινε πριν από 39 χρόνια ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Δέχτηκε επίθεση με μαχαιριές έξω από το γήπεδο Χαριλάου όταν ρώτησε το σκορ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

26/10/1986 Χαράλαμπος Μπλιώνας - 29 ετών, Λάρισα

Ο πρώτος νεκρός στο γήπεδο. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου πριν από 36 χρόνια ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας πέφτει νεκρός στις εξέδρες του γηπέδου Αλκαζάρ χτυπημένος στο λαιμό από φωτοβολίδα λίγες μέρες πριν από το γάμο του. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο γήπεδο, τυχαία, γιατί είχε χάσει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.

13/1/1991 Γιώργος Παναγιώτου – 17 ετών, Αττική

Ο πρώτος ανήλικος νεκρός. Ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου δέχεται φωτοβολίδα στην κοιλιά κατά διάρκεια συμπλοκής οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέφτει νεκρός

10/4/1991 Ευθύμιος Λιάκας 21 ετών – Κώστας Ντόλιας 25 ετών, Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Οι δύο φίλοι καίγονται ζωντανοί επιστρέφοντας από την Αθήνα μετά το τέλος του αγώνα κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ – Πανιωνίου. Στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ένα αυτοκίνητο πλησιάζει στο δικό τους και κάποιος πετά μια βόμβα μολότοφ. Το όχημα γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

12/5/1993 Γιώργος Καρνέζης – 25 ετών, Αττική

Ο Γιώργος Καρνέζης πέφτει νεκρός από θανάσιμη μαχαιριά λίγο μετά τη λήξη αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού .

29/3/2007 Μιχάλης Φιλόπουλος – 22 ετών, Αττική

Έπειτα από 14 χρόνια κι άλλος νεκρός. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ραντεβού θανάτου για συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

5/9/2011 Γιάννης Ρουσάκης – 21 ετών, Ηράκλειο Κρήτης

Νέο ραντεβού θανάτου αυτή τη φορά στην Κρήτη μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού – ΟΦΗ. Ο Γιάννης Ρουσάκης δέχεται διαδοχικές μαχαιριές κατά τη διάρκεια συμπλοκής και καταλήγει

14/9/2014 Kώστας Κατσούλης – 46 ετών Αλικαρνασσός Κρήτης

Ο Κώστας Κατσούλης πέφτει νεκρός, τραυματισμένος στο κεφάλι, έπειτα από συμπλοκές μετά τον Αγώνα Εθνικού Πειραιώς και Ηροδότου.

4/5/2017 Νάσος Κωνσταντίνου – 24 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο Νάσος Κωνσταντίνου προσπαθεί να ξεφύγει από κουκουλοφόρους που του επιτίθενται στην οδό Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος του ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού. Παρασύρεται από αυτοκίνητο και λίγες μέρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή.

5/1/2020 Tόσκο Μποζατζίσκι – 28 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο Βούλγαρος Τόσο Μποζατζίσκι παρασύρεται θανάσιμα από αυτοκίνητο στην οδό Μαρίας Κάλας όταν προσπαθεί να ξεφύγει από επίθεση ομάδας οπαδών.

1/2/2022 Άλκης Καμπανός – 19 ετών, Θεσσαλονίκη

Το πιο πρόσφατο θύμα πριν από τον Μιχάλη, ο Άλκης Καμπανός πέφτει νεκρός από θανάσιμες μαχαιριές ομάδας ατόμων λίγο έξω από το γήπεδο Χαριλάου, σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώτος νεκρός οπαδικής βίας.

4611667353407198 image

Πηγές: ΕΡΤ, ethnos, BBC

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Ελ Κααμπί μπορεί να γίνει ο απόλυτος σκόρερ του Ολυμπιακού

Ο Ελ Κααμπί μπορεί να γίνει ο απόλυτος σκόρερ του Ολυμπιακού

Ο Ελ Κααμπί μπορεί να γίνει ο απόλυτος σκόρερ του Ολυμπιακού

«Ο Ιωαννίδης είναι κοντά στην ανανέωση με τον Παναθηναϊκό»

«Ο Ιωαννίδης είναι κοντά στην ανανέωση με τον Παναθηναϊκό»

«Ο Ιωαννίδης είναι κοντά στην ανανέωση με τον Παναθηναϊκό»

Εν αναμονή της επιστροφής Μουκουντί στην ΑΕΚ

Εν αναμονή της επιστροφής Μουκουντί στην ΑΕΚ

Εν αναμονή της επιστροφής Μουκουντί στην ΑΕΚ

Ολοταχώς για τελικό ο Oλυμπιακός, απίστευτη απόδραση και τεσσάρα επί της Άστον Βίλα!

Ολοταχώς για τελικό ο Oλυμπιακός, απίστευτη απόδραση και τεσσάρα επί της Άστον Βίλα!

Ολοταχώς για τελικό ο Oλυμπιακός, απίστευτη απόδραση και τεσσάρα επί της Άστον Βίλα!