Με «θρίλερ» και... χιλιάρη Μέσι στα προημιτελικά η Αργεντινή - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε 3.12.2022
Με «θρίλερ» και... χιλιάρη Μέσι στα προημιτελικά η Αργεντινή - ΒΙΝΤΕΟ
Τα εύκολα… δύσκολα έκανε στο φινάλε η Αργεντινή η οποία, με γκολ του Λιονέλ Μέσι στο χιλιοστό του ματς και ένα ακόμα του Χουλιάν Άλβαρες από δώρο του Μάθιου Ράιαν, λύγισε την μαχητική Αυστραλία (2-1) και έδωσε ραντεβού με την Ολλανδία στα προημιτελικά (Παρασκευή 09/12, 21:00) – Απόκρουση σαν… γκολ του Εμιλιάνο Μαρτίνες στο 90’+7’.

Ήταν το φαβορί και είχε ενδεχομένως το άγχος που συνοδεύει αυτή η ταμπέλα. Φαίνεται όμως ότι, μετά το σοκ της πρεμιέρας από τη Σαουδική Αραβία και τη νίκη – λύτρωση επί του Μεξικό, η Αργεντινή έχει απελευθερωθεί για τα (πολύ) καλά.

Η Αυστραλία ήταν ανταγωνιστική για 35 λεπτά, αλλά μετά το γκολ του χιλιάρη Λιονέλ Μέσι και το τραγικό λάθος του Μάθιου Ράιαν στο τέρμα του Χουλιάν Άλβαρες, είχε ένα βουνό να ανέβει μπροστά της.

Μείωσε με απίστευτα άτυχο αυτογκόλ του Έντσο Φερνάντες, αλλά η αντίδρασή της δεν είχε συνέχεια χάρη στις καθοριστικές επεμβάσεις δύο Μαρτίνες (Λισάντρο και Εμιλιάνο), με την Αλμπισελέστε να παίρνει με θρίλερ τη νίκη – πρόκριση (2-1) και να δίνει ραντεβού στα προημιτελικά με την Ολλανδία του Λουίς Φαν Χάαλ (Παρασκευή 09/12, 21:00).

Ο Λιονέλ Σκαλόνι ξεκίνησε τον Πάπου Γκόμες αντί του ελαφρώς τραυματία Άνχελ Ντι Μαρία, αλλά και τον Άλβαρες ως βασικό, αντί του Λαουτάρο Μαρτίνες, επιβραβεύοντας τη δουλειά και την γκολάρα του επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Πολωνία.

Ο Γκρέιαμ Άρνολντ, από την πλευρά του, δεν έκανε σημαντικές αλλαγές σε μια ενδεκάδα που οπισθοχωρούσε σε τριπλή ζώνη σε φάση άμυνας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Αλμπισελέστε, η οποία στο πρώτο ημίωρο δεν κατάφερε να κάνει ούτε μια φάση άξια αναφοράς.

Γκολ ο Μέσι στα «γενέθλιά» του

Σταδιακά, τα Καγκουρό ανέβασαν γραμμές, χωρίς πάντως να απειλήσουν την εστία του Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος έβαψε τη σημαία της Αργεντινής στα μαλλιά πάνω από τα αυτιά, για να μπει ακόμα περισσότερο στο πνεύμα του αγώνα.

Αυτός που πάντα είναι… online, ανεξαρτήτως αν σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται εκτός αγώνα, είναι ο Μέσι. Στο χιλιοστό ματς της καριέρας του, ο Λέο εκμεταλλεύτηκε ασίστ… κατά λάθος του Νικολάς Οταμέντι μέσα στην περιοχή ύστερα από κάθετη πάσα του (πολύτιμου και πάλι) Αλέξις ΜακΆλιστερ και, με πλασέ – σπεσιαλιτέ, νίκησε τον Μάθιου Ράιαν για το (πάντα) λυτρωτικό γκολ που άνοιξε το σκορ (35’).

Με αυτό το γκολ, ο Μέσι έφτασε τα εννέα σε Μουντιάλ και ξεπέρασε τους Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και Γκιγιέρμο Στάμπιλε (από οκτώ γκολ έκαστος), όντας μόλις ένα μακριά από τον αρχί – σκόρερ της Αργεντινής στη διοργάνωση, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (10).

Αυτό, όμως, ήταν και το πρώτο γκολ του σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν σε αγώνα νοκ άουτ φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (!), φτάνοντας αισίως τα 789 (έχει και 346 ασίστ) στην καριέρα του. Όχι και άσχημα, έτσι;

Το γκολ δεν απέδιδε απαραίτητα δικαιοσύνη για την εμφάνιση της Αργεντινής, η οποία όμως είχε την κατοχή της μπάλας (61% στο πρώτο 45λεπτο) και ήταν αυτή που περισσότερο κυνήγησε τις ευκαιρίες και το γκολ, σε αντίθεση με την (αναμενόμενα) παθητική Αυστραλία.

Γκάφα Ράιαν, σφραγίδα Άλβαρες

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Σκαλόνι έβγαλε τον (δραστήριο, αλλά χωρίς μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι) Πάπου Γκόμες και πέρασε στην θέση του τον Λισάντρο Μαρτίνες, αλλάζοντας την διάταξη από το 4-3-3 στο (πιο safe;) 3-5-2.

Το ματς κυλούσε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, μέχρι που ο Μάθιου Ράιαν… ένιωσε… Μάνουελ Νόιερ στην τοποθεσία «Αχμέντ μπιν Αλί». Ο τερματοφύλακας της Αυστραλίας προσπάθησε να ντριμπλάρει Ροντρίγκο ντε Πολ και Άλβαρες στη μικρή περιοχή, ο δεύτερος του έκλεψε την μπάλα και την πλάσαρε στην κενή εστία, βάζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, σφραγίδα πρόκρισης για την Αργεντινή (57’).

Ο Άλβαρες, όλο και πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του, έγινε ο πέμπτος νεαρότερος Αργεντινός που σκοράρει σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ, σε ηλικία 22 ετών και 306 ημερών. Νεαρότερος παραμένει ο Αλμπέρτο Γκαλατέο, ο οποίος το 1934 σκόραρε σε ηλικία 21 ετών και 84 ημερών.

Το πάρτι έγινε… θρίλερ

Οι Αργεντινοί είχαν στήσει πάρτι στις εξέδρες, ο Σκαλόνι άρχισε να σκέφτεται πως θα σταματήσει τον Ντένζελ Ντούμφρις και τον Μέμφις Ντεπάι, αλλά η μαχητική Αυστραλία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Ο Άρνολντ, μην έχοντας και τίποτε άλλο να κάνει, εξάντλησε τις αλλαγές του. Η πρώτη από αυτές, ο Κρεγκ Γκούντγουϊν, δοκίμασε ένα σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα έδειχνε να έχει κατεύθυνση τη… γεννέτειρά του, την Αδελαΐδα, αλλά κόντραρε στο πόδι του Έντσο Φερνάντες, άλλαξε εντελώς πορεία και κατέληξε στη γωνία του ανήμπορού να αντιδράσει Μαρτίνες (77’).

Από το πουθενά, τα Καγκουρό έμπαιναν και πάλι στο ματς και, βεβαίως, δεν ήθελαν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έπαιξαν με το άγχος που ξαφνικά κυρίευσε την Αργεντινή και, τέσσερα λεπτά μετά το 2-1, βρέθηκαν μια ανάσα από την ισοφάριση.

Ο Αζίζ Μπέχιτς έκανε ατομική ενέργεια α λα… Μέσι, αλλά προτού εκτελέσει εξ’ επαφής τον Μαρτίνες, ένας άλλος Λισάντρο, ο Μαρτίνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έστειλε την μπάλα κόρνερ με σωτήριο για την Αργεντινή τάκλιν.

Ο τρίτος Μαρτίνες της παρέας, ο Λαουτάρο, επέμεινε να… σπάει τα νεύρα του πασέρ Μέσι και των φιλάθλων της ομάδας του, χάνοντας τρεις κλασικές ευκαιρίες για να δώσει οριστικό τέλος στην υπόθεση πρόκριση.

Και ο Εμιλιάνο (Μαρτίνες ντε!), ο οποίος μέχρι το 90’+7’ δεν έκανε ούτε μια επέμβαση, σταμάτησε σε εξ’ επαφής τετ – α – τετ τον 18χρονο Γκάρανγκ Κουόλ, κρατώντας το εισιτήριο για την Αργεντινή και τις καρδιές συμπαικτών και συμπατριωτών στις θέσεις τους!

MVP: Ο Λιονέλ Μέσι. Γιόρτασε το χιλιοστό ματς της θρυλικής καριέρας του με το (πάντα πολύτιμο) γκολ που άνοιξε το σκορ, ζητούσε συνεχώς την μπάλα και φώναζε «παρών» όποτε τον χρειάστηκε η ομάδα του. Και, αν δεν ήταν ο… χασογκόλης Λαουτάρο Μαρτίνες, θα είχε προσθέσει και τουλάχιστον μια ασίστ στο ενεργητικό του.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Χουλιάν Άλβαρες. Κέρδισε με το σπαθί του θέση βασικού, εκμεταλλεύτηκε το απίθανο δώρο του Μάθιου Ράιαν και πέτυχε το δεύτερο γκολ, το οποίο έδειχνε να τελειώνει οριστικά το ματς.

Η ΓΚΑΦΑ: Θέλει και ερώτημα; Ένας τόσο έμπειρος τερματοφύλακας όπως ο Μάθιου Ράιαν δεν επιτρέπεται να κάνει τέτοια λάθη. Πήγε να κάνει build up υπό την πίεση δύο παικτών, έχασε την μπάλα στη μικρή περιοχή και «κρέμασε» την ομάδα του.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Λαουτάρο Μαρτίνες. Δεν ήταν μοιραίος για την ομάδα του, αλλά όταν η Αυστραλία βγήκε όλη μπροστά και άφησε… αεροδιαδρόμους πίσω, έχασε τρεις κλασικές ευκαιρίες για να δώσει οριστική ανάσα στην ομάδα του, στο φινάλε – θρίλερ. Τα… κέρατα του «Ταυρούλη» αγνοούνται προς το παρόν στο Μουντιάλ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Από τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαιτητές ο Πολωνός Σιμόν Μαρτσίνιακ, έβγαλε με μόλις δύο κίτρινες κάρτες και λίγα σφυρίγματα ένα δύσκολο παιχνίδι. Στο ύψος του.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Νίκη – περίπατος έγινε νίκη – θρίλερ για την Αργεντινή, η οποία ήταν ανώτερη. Εδώ, όμως, είναι το Μουντιάλ. Λέο (Μέσι), το Άγιο Δισκοπότηρο απέχει πλέον τρία βήματα...

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες – Μολίνα (80’ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (72’ Ταλιαφίκο) – Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ (80’ Παλάσιος) – Άλβαρες (71’ Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι, Γκόμες (50’ Λισάντρο Μαρτίνες).

Αυστραλία (Γκρέιαμ Άρνολντ): Ράιαν – Ντέγκενεκ (72’ Κάρατσιτς), Σούταρ, Ρόουλς, Μπέχιτς – Λέκι (72’ Κουόλ), Μούι, Ιρβάιν, Μπάκους (58’ Χρούστιτς) – ΜακΓκρι (58’ Γκούντγουϊν), Ντιούκ (72’ ΜακΛάρεν).

gazzetta.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γουόκερ: «Πονάει ο αποκλεισμός, αλλά να μην πετάξουμε όλη την προσπάθεια»

Γουόκερ: «Πονάει ο αποκλεισμός, αλλά να μην πετάξουμε όλη την προσπάθεια»

Γουόκερ: «Πονάει ο αποκλεισμός, αλλά να μην πετάξουμε όλη την προσπάθεια»

Ανανέωσε με τον Τζακάνι μέχρι το 2029 η Λάτσιο

Ανανέωσε με τον Τζακάνι μέχρι το 2029 η Λάτσιο

Ανανέωσε με τον Τζακάνι μέχρι το 2029 η Λάτσιο

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Με πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League η Ιταλία!

Κλοπ: «Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη Λίβερπουλ να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα»

Κλοπ: «Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη Λίβερπουλ να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα»

Κλοπ: «Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη Λίβερπουλ να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα»