2 Μαΐου 1953. Στο Γουέμπλεϊ διεξάγεται ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας. Η Μπλάκπουλ επικρατεί της Μπόλτον με 4-3, σε ένα δραματικό φινάλε, με το θρυλικό Στάνλεϊ Μάθιους να ξεχωρίζει με την εμφάνισή του. Μία άλλη εμφάνιση, στις εξέδρες, όμως, έκλεψε την παράσταση. Ακριβώς ένα μήνα πριν τη στέψη της, η νέα Βασίλισσα της Αγγλίας βρέθηκε στο γήπεδο, μαζί με το σύζυγό της, Φίλιππο. Ο τελευταίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, πριν την έναρξη του ματς, για να χαιρετήσει έναν-έναν τους ποδοσφαιριστές, ενώ η Ελισάβετ ήταν αυτή που έδωσε το τρόπαιο στον αρχηγό της Μπλάκπουλ, Χάρι Τζόνστον, κατά τη διάρκεια της απονομής. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο αθλητικό γεγονός, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, εκείνη την εποχή, οι Βρετανοί είχαν αγοράσει μαζικά χιλιάδες τηλεοράσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν ζωντανά τη στέψη της Βασίλισσας, στις 2 Ιουνίου του 1953.
Από εκείνο το παιχνίδι και μετά, η παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας έγινε κάτι σαν θεσμός, αφού η ίδια συνήθιζε να είναι παρούσα στο Γουέμπλεϊ και να απονέμει το τρόπαιο στη νικήτρια ομάδα. Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 1976. Την Πρωτομαγιά εκείνης της χρονιάς, η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη γιορτή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για την ιστορία, η Σαουθάμπτον, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας τότε, νίκησε με 1-0 το μεγάλο φαβορί, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στέφθηκε κυπελλούχος Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Στο μεσοδιάστημα, η Ελισάβετ ήταν παρούσα στη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στον τελικό του Μουντιάλ του 1966, που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, η ίδια παρέδωσε το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» στον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ, μετά τη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της απονομής ήταν το γεγονός πως ο Μουρ σκούπισε τα χέρια του πριν την καθιερωμένη χειραψία με τη Βασίλισσα. «Κοίταξα τα χέρια μου και ήταν βρώμικα από λάσπες και ιδρώτα», δήλωσε αργότερα ο ίδιος. Τι είχε κάνει, λοιπόν, προκειμένου να μη λερώσει τα λευκά γάντια που φορούσε η Ελισάβετ; Σκούπισε τα χέρια του στα πανιά μπροστά από τις θέσεις των επισήμων, που βρίσκονταν πριν τη Βασίλισσα!
Ο Μπόμπι Μουρ, αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και τη Γουέστ Χαμ, λέγεται πως ήταν ο κύριος λόγος που η Βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε να υποστηρίζει τα «σφυριά» τη δεκαετία του ’60. Αν και η ίδια δεν έκρυψε τη συμπάθειά της στην Άρσεναλ, πολλά χρόνια μετά, καθώς οι «κανονιέρηδες» έγιναν η μοναδική ομάδα που επισκέφθηκε το παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2007. Τα «λιοντάρια», όμως, ήταν πάντα μέσα στην καρδιά της. Την παραμονή του τελικού του Euro 2020, η ίδια είχε στείλει επιστολή στον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, γράφοντας: «Πριν από 55 χρόνια είχα την τύχη να παραδώσω το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Μπόμπι Μουρ και είδα τι σήμαινε για τους παίκτες, τη διοίκηση και το υπόλοιπο επιτελείο να φτάσουν και να κερδίσουν τον τελικό ενός μεγάλου διεθνούς τουρνουά. Θέλω να στείλω τα συγχαρητήρια τα δικά μου και της οικογένειάς μου για την πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τις ευχές μου για αύριο, με την ελπίδα ότι η ιστορία θα καταγράψει, όχι μόνο την επιτυχία σας, αλλά το πνεύμα και την περηφάνια με την οποία έχετε αγωνιστεί». Ωστόσο, η Αγγλία ηττήθηκε στο Γουέμπλεϊ από την Ιταλία...
gazzetta.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.