BINTEO: Επτάψυχη Ιταλία, τέζαρε τους Κροάτες στο 90+7' και πέρασε στους «16»!

Δημοσιεύθηκε 25.6.2024
BINTEO: Επτάψυχη Ιταλία, τέζαρε τους Κροάτες στο 90+7

Με το πρώτο του γκολ με την φανέλα της «Σκουάντρα ατζούρα» ο Ματία Τζακάνι έστειλε στο 97ο λεπτο την Ιταλία στους «16» και την Κροατία σπίτι της!

Μπήκε στο γήπεδο σε ηλικία 38 ετών, 9 μηνών και 15 ημερών και πίστευε ότι τα είχε ζήσει όλα. Κι όμως, το ποδόσφαιρο ήρθε να τον διαψεύσει, να του υπενθυμίσει πως όσο μεγάλος κι αν είσαι, πάντα υπάρχει κάτι πιο ακραίο σε επίπεδο ανατροπής, συναισθήματος.

Η Κροατία έπαιζε για την ζωή της, ώστε να μην επιστρέψει πρόωρα σπίτι της και σπατάλησε ένα ολόκληρο ημίχρονο παίζοντας… άθλια.

Το μάννα εξ’ ουρανού που έμοιαζε το πέναλτι που κέρδισαν αποδείχθηκε σαν εφιάλτης, όταν ο Ντοναρούμα απέκρουσε την εκτέλεση του Λούκα Μόντριτς.

Κι όμως, ο «Θεός» του κροατικού ποδοσφαίρου βρήκε τον τρόπο να εξιλεωθεί. Στην επόμενη κιόλας φάση πήρε το αίμα του πίσω, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Euro και πίστεψε ότι έστελνε την χώρα του στους «16» του Euro.

Όχι, όμως. Ο Θεός του ποδοσφαίρου είχε άλλη άποψη. Στην τελευταία φάση του ματς, στο 97ο λεπτό, δευτερόλεπτα πριν το τελευταίο σφύριγμα ο Ματία Τζακάνι έκανε το απίθανο.

Με το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Ιταλίας, η χρυσή αλλαγή του Σπαλέτι έκανε το 1-1 και έστειλε την Ιταλία στους «16» και πάνω στην Ελβετία, την ώρα που οι Κροάτες επιστρέφουν με τον πιο σκληρό τρόπο στο σπίτι τους.

Σαν… νοκ-άουτ

Δεν έμοιαζε με αγώνα ομίλων. Ήταν αγώνας νοκ-άουτ. Καμία σχέση με παιχνίδι ομίλων φαινόταν αυτό κι από την τακτική προσέγγιση των δύο προπονητών.

Σφιχτό 4-5-1, με πέντε παίκτες που θεωρητικά μπορούν να παίξουν ως κεντρικοί μέσοι για τους Κροάτες, ένα 3-5-2 α λα Ίντερ για τους Ιταλούς που στην πραγματικότητα έπαιζαν για δύο αποτελέσματα.

Κι αυτό έπαιξε ρόλο στο πως εξελίχθηκε το πρώτο μέρος. Η «σκουάντρα ατζούρα» έδωσε μέτρα και μπάλα (μόλις 41% κατοχής), ήταν απολύτως συμπαγής και περίμενε τις στιγμές της.

Η Κροατία δεν κατάφερε καν να πατήσει στην περιοχή της, η μοναδική φορά που απειλήθηκε ήταν μία σουτάρα του Σούτσιτς από τα 30 μέτρα, την οποία έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Ντοναρούμα (4’).

Το επιθετικό πλάνο των Ιταλών ήταν πολύ συγκεκριμένο. Έψαχναν με υπομονή τις απομονώσεις των δύο ακραίων μπακ (Ντι Λορέντζο, Ντιμάρκο) και εκείνοι προσπαθούσαν με γεμίσματα να βρουν την «τρύπα» στην καρδιά της περιοχής.

Κάπως έτσι, στο 20ό λεπτό, ο Ρετέγκι βρέθηκε σε θέση βολής, ωστόσο η κεφαλιά του από το ύψος της μικρής περιοχής εξοστρακίστηκε από τον Γκβάρντιολ, ενώ λίγο αργότερα (27’) χρειάστηκε μία εντυπωσιακή επέμβαση του Λιβάκοβιτς.

Ο αμαρκάριστος Μπαστόνι βρέθηκε με ιδανικές συνθήκες σε θέση βολής, όμως η κεφαλιά του σταμάτησε από τον Κροάτη τερματοφύλακα, ο οποίος κράτησε με απίθανο τρόπο το 0-0.

Κορύφωση του δράματος

Το σκηνικό του πρώτου μέρους, δεν μπορούσε να συνεχιστεί -τουλάχιστον για τους Κροάτες. Ο Ντάλιτς έδωσε όγκο, υπόσταση, ύψος στην γραμμή κρούσης με τον Μπούντιμιρ και η κίνηση του αποδείχθηκε σοφή.

Ο Κροάτης φορ κράτησε μία φάση στην περιοχή και από το σουτ του Κράμαριτς, η μπάλα βρήκε το χέρι του Φρατέζι, που κι αυτός είχε μπει στην ανάπαυλα.

Το πέναλτι υποδείχθηκε με την βοήθεια του VAR, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ακόμα πιο ακραίο. Ο Ντοναρούμα «ψάρεψε» τον Λούκα Μόντριτς και έσωσε την Ιταλία (54’), μα η μεταξύ τους μάχη δεν είχε τελειώσει.

Στην επόμενη φάση ο Μπούντιμιρ με προβολή από την μικρή περιοχή είδε τον Ντοναρούμα να υψώνει και πάλι ανάστημα, όμως ο Μόντριτς που πήρε το ριμπάουντ, έστειλε ανενόχλητος την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 (55’) σε μία εξέλιξη που έκανε τον πολύπειρο Κροάτη να «σπάσει» και να δακρύσει.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μία πολιορκία χωρίς… ουσία. Οι Ιταλοί εγκαταστάθηκαν γύρω από την αντίπαλη περιοχή, ο Σπαλέτι άδειασε τον πάγκο του από ότι πιο δημιουργικό είχε, αλλά στην πραγματικότητα η σκουάντρα ατζούρα δεν μπορούσε να φτιάξει καθαρή φάση.

Μέχρι την τελευταία φάση του αγώνα. Ο Καλαφιόρι με κάθετη μπούκα, έφτασε μέχρι λίγο έξω απί την περιοχή, πάσαρε αριστερά στον Τζακάνι κι εκείνος με τέλειο πλασέ στο πλαϊνό δίχτυ έκανε το 1-1 (97’) και έστειλε την πρωταθλήτρια Ευρώπης πάνω στην Ελβετία στην φάση των «16» και την Κροατία στο σπίτι της.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς, Γκβάρντιολ, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (80’ Μάγερ), Κόβατσιτς (70’ Ιβάνουσετς), Σούτσιτς (70’ Πέρισιτς), Πάσαλιτς (46’ Μπούντιμιρ), Κράμαριτς (90’ Γιουράνοβιτς).

Ιταλία (Λουτσιάνι Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντάρμιαν (81’ Τζακάνι), Ντιμάρκο (57’ Κιέζα), Μπαρέλα, Ζορζίνιο (81’ Φατζιόλι), Πελεγκρίνι (46’ Φρατέζι), Ρασπαντόρι (75’ Σκαμάκα), Ρετέγκι.

sdna.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Για πρώτη φορά «άσφαιρος» ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Για πρώτη φορά «άσφαιρος» ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Για πρώτη φορά «άσφαιρος» ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Χωρίς τo γκολ του Τζακάνι, η Ιταλία θα είχε αποκλειστεί από το Euro!

Χωρίς τo γκολ του Τζακάνι, η Ιταλία θα είχε αποκλειστεί από το Euro!

Χωρίς τo γκολ του Τζακάνι, η Ιταλία θα είχε αποκλειστεί από το Euro!

Οι υπολογισμοί της τεχνητής νοημοσύνης στο δρόμο για το τρόπαιο

Οι υπολογισμοί της τεχνητής νοημοσύνης στο δρόμο για το τρόπαιο

Οι υπολογισμοί της τεχνητής νοημοσύνης στο δρόμο για το τρόπαιο

H Premier League και τα Big-5 πρωταθλήματα παίζουν... μπάλα με 267 παίκτες στους «16» του Euro

H Premier League και τα Big-5 πρωταθλήματα παίζουν... μπάλα με 267 παίκτες στους «16» του Euro

H Premier League και τα Big-5 πρωταθλήματα παίζουν... μπάλα με 267 παίκτες στους «16» του Euro