Φόρτσα Ολυμπιακέ!

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 11.2.2024
Φόρτσα Ολυμπιακέ!

Οι νοκ άουτ φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα και παρότι η Κύπρος δεν έχει εκπρόσωπο μετά τον αποκλεισμό του Άρη από το Europa League, υπάρχει ένα ζευγάρι το οποίο ενδιαφέρει τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού Πειραιώς με τη Φερεντσβάρος για τα πλέι οφ (ή αλλιώς ενδιάμεση φάση) του Conference League θα καθορίσουν την τελική θέση της Κύπρου στην κατάταξη της UEFA για την πενταετία 2019/2020-2023/24, η οποία καθορίζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2025/26 (αυτά που θα κερδηθούν, δηλαδή, την επόμενη περίοδο 2024/25).

Θυμίζουμε ότι η Κύπρος, χάρη στα δύο θετικά αποτελέσματα του Άρη επί της Ρέιντζερς (νίκη και ισοπαλία) κατάφερε να κλείσει τη φάση των ομίλων στην 22η θέση, η οποία είναι η τελευταία που στέλνει τον πρωταθλητή της χώρας που την κατέχει στον β' γύρο του Champions League, ενώ οι πρωταθλητές των χωρών από την 23η θέση και κάτω ξεκινούν από τον α' γύρο. Ωστόσο, η διαφορά μας από την 23η Ουγγαρία είναι ελάχιστη, καθώς είμαστε μόλις 225 βαθμούς πιο πάνω.

Η εν λόγω απόσταση καλύπτεται με μία ισοπαλία (πριμοδοτείται με 250 βαθμούς), έτσι το μοναδικό σενάριο να κρατήσουμε την 22η θέση είναι ο Ολυμπιακός να αποκλείσει τη Φερεντσβάρος νικώντας την και στα δύο παιχνίδια. Δεν είναι και το πιο εύκολο (οι Ούγγροι έκλεισαν αήττητοι και με 10 βαθμούς τον όμιλο με Φιορεντίνα, Γκενκ και Τσουκαρίτσκι), όχι όμως και ανέφικτο... Σημειώνεται ότι το πρώτο ματς θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη (15/2, 19:45) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ο επαναληπτικός μία βδομάδα αργότερα (22/2, 22:00) στην «Groupama Arena» της Βουδαπέστης.

Για την τριπλή ευκαιρία

Ο ενδεχόμενος «τερματισμός» στην 22η θέση μπορεί να έχει μοναδικό όφελος έναν κερδισμένο γύρο για μία μόνο ομάδα μας, όμως το έπαθλο είναι μεγάλο από τη στιγμή που πρόκειται για τον πρωταθλητή και τη συμμετοχή του στο Champions League. Κι αυτό γιατί η πρωταθλήτρια της σεζόν 2024/25, αρχίζοντας από τον β' γύρο της σεζόν 2025/26, θα θέλει μόνο μία πρόκριση για να εξασφαλίσει θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο, έχοντας μάλιστα τρεις ευκαιρίες για να την πάρει. Θυμίζουμε πως αποκλεισμός στον β' γύρο του Champions League οδηγεί στον τρίτο του Europa League και νέος αποκλεισμός εκεί στα πλέι οφ του Conference League. Αντιθέτως, ομάδα η οποία ξεκινά από τον πρώτο γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης χρειάζεται δύο προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.

Όπως τα φετινά εισιτήρια

Αναφορικά με τα υπόλοιπα εισιτήρια, είτε τερματίσουμε 22οι είτε 23οι, δεν θα υπάρχει διαφορά και θα είναι όπως αυτά που έχουμε για την προσεχή σεζόν (2024/25). Ο φετινός πρωταθλητής μας θα ξεκινήσει από τον β' γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος από τον α' γύρο του Europa League και ο δεύτερος και τρίτος του πρωταθλήματος από τον β' γύρο του Conference League.

Ξεχνάμε το πέμπτο

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της 15ης θέσης, την οποία καταλάβαμε για δεύτερη και τελευταία φορά την πενταετία 2016/17-2020/21 και είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη σεζόν 2022/23, πέραν του ότι δεν τον πετύχαμε ούτε πέρσι ούτε φέτος (εξ αρχής δεν είχαμε πιθανότητες), θα πρέπει γενικότερα να τον ξεχάσουμε και για τα επόμενα (τουλάχιστον δύο-τρία) χρόνια, καθώς είμαστε τόσο κάτω στη βαθμολογία που δεν έχουμε ελπίδες να επιστρέψουμε σύντομα στη 15η θέση.

Είναι ενδεικτικό πως στην κατάταξη της πενταετίας 2020/21-2024/25, η οποία θα καθορίσει τα εισιτήρια της σεζόν 2026/27, είμαστε (με σχεδόν τέσσερις από τις πέντε σεζόν συμπληρωμένες) στην 23η θέση με 16.975 βαθμούς και απέχουμε 9.000 βαθμούς από τη 15άδα, ενώ για την πενταετία 2021/22-2025/26, η οποία καθορίζει τα εισιτήρια για την περίοδο 2027/28, είμαστε (με σχεδόν τρεις από τις πέντε σεζόν συμπληρωμένες) 26οι με διαφορά περίπου 6.500 βαθμών από τη 15η χώρα. Έτσι, ακόμα και αν την επόμενη διετία κάνουμε εξαιρετικές χρονιές, το σενάριο να ξεπεράσουμε 11 χώρες είναι εκτός πραγματικότητας.

Η λογική λέει πως το συντομότερο που μπορούμε να έχουμε ελπίδες για τη 15η θέση και τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι τη σεζόν 2028/29, με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο να κάνουμε τρεις διαδοχικές πολύ καλές σεζόν, όχι μόνο με δύο-τρεις ομάδες σε όμιλο κάθε χρόνο αλλά και με καλή πορεία από όλες...

4768871451552117 ffft

  • Κλείσε… δωρεάν εισιτήριο διαρκείας στο δικό μας ΓΗΠΕΔΟ, ακολουθώντας μας σε FACEBOOK και X/TWITTER
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου