Γι' αυτό γίνονται τα εργομετρικά - Η διαδικασία και η χρησιμότητά τους

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 16.7.2023
Γι

«Η προετοιμασία θα αρχίσει με τις εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις», «το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή θα ενεργοποιηθεί αφού περάσει από τις απαραίτητες εξετάσεις».

Ατάκες χιλιοειπωμένες στην έναρξη της προετοιμασίας και σε κάθε ανακοίνωση συμφωνίας με κάποιον ποδοσφαιριστή. Πόσο σημαντική είναι, όμως, αυτή η διαδικασία και τι ακριβώς περιλαμβάνει; Την απάντηση μάς τη δίνει ο δρ Μάρκος Μιχαηλίδης, καθηγητής της Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus με ειδικότητα στην εργοφυσιολογία, ο οποίος πολλές φορές στην κουβέντα μάς τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η σωστή συνεργασία του εργοφυσιολόγου με τον γυμναστή μιας ομάδας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΣΤΕΛΙΟΥ

«Στην ουσία, ο εργοφυσιολόγος πρέπει να στηρίξει τον γυμναστή να κάνει τη δουλειά του σωστά, δηλαδή να του δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να μπορέσει να δουλέψει. Για εμένα, ο γυμναστής έχει πιο δύσκολη δουλειά από ό,τι ο εργοφυσιολόγος, γιατί έχει να διαχειριστεί ένα γκρουπ με αθλητές που διαφέρουν σε χαρακτηριστικά, άρα εκείνος πρέπει να προσαρμόσει τις προπονητικές τους εντάσεις».

Στη φετινή περίοδο, Ανόρθωση, Ομόνοια, ΑΕΚ, Άρης, Πάφος, Eθνικός, Apollon Ladies και διάφορες ακαδημίες εμπιστεύθηκαν τα εργομετρικά τους στο εργαστήριο του UCLan Cyprus, με τον δρα Μάρκο Μιχαηλίδη να μας αναφέρει σχετικά με τις αναπτυξιακές ηλικίες (κυρίως πηγαίνουν τα μεγάλα κλιμάκια): «Το κομμάτι της ανάπτυξης του ταλέντου περιλαμβάνει και το κομμάτι των εργομετρικών. Σίγουρα το να είναι καλός αθλητής δεν σημαίνει ότι είσαι και καλός ποδοσφαιριστής, αλλά το να είσαι καλός αθλητής και καλός ποδοσφαιριστής είναι ένα συν». Όπως μας ανάφερε, στο πλαίσιο της πιο κάτω συνέντευξης, οι εξετάσεις έχουν διάρκεια περίπου μίας ώρας και στην Κύπρο στοιχίζουν, ανάλογα και με ποια τεστ θα περιλαμβάνουν, γύρω στα 100-150 ευρώ για κάθε αθλητή».

Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία των εργομετρικών;

«Τα εργομετρικά χρησιμοποιούνται για να φανεί κατά πόσο τηρούν τα κριτήρια ως αθλητές να εξελιχθούν και ως επαγγελματίες. Είναι ένα κομμάτι του παζλ το οποίο είναι καλό να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Σίγουρα από τα εργομετρικά δεν μπορούν να εξηγηθούν τα πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνονται στο εργαστήριο, οι παίκτες δεν είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο γήπεδο υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες, είτε καιρικές, είτε το παιχνίδι των αντιπάλων, είτε οτιδήποτε άλλο. Με τα τεστ είναι περιορισμένοι, ενώ εκεί είναι ελεύθεροι να κάνουν τα δικά τους. Μπορεί να σου δείξει έως έναν βαθμό πόσο καλός αθλητής είναι, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν τα γηπεδικά τεστ, τα οποία είναι καλό να γίνονται μερικές φορές, όπως για παράδειγμα τα τεστ για ταχύτητα».

4586607221005625 image

Πότε γίνονται τα εργομετρικά;

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι οι ιατρικές και άλλο τα εργομετρικά. Στις ιατρικές γίνεται καρδιογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα για να δουν αν είναι όλα καλά με την υγεία του παίκτη, θα τον δει ορθοπεδικός αν μεταφέρει κάποιον τραυματισμό. Μετά μπαίνει το κομμάτι της εργοφυσιολογίας. Εμείς βλέπουμε την ετοιμότητά τους, πόσο καλοί αθλητές είναι. Πριν να ξεκινήσει η προετοιμασία το κάνουν για όλη την ομάδα προκειμένου να δει ο γυμναστής σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Να τους δώσουμε εμείς κάποια στοιχεία για να προσαρμόσουν τις προπονητικές εντάσεις ανάλογα με το γκρουπ που έχουν. Έρχονται οι αθλητές από μια περίοδο ξεκούρασης, που είναι οι καλοκαιρινές διακοπές, κατά τη διάρκεια των οποίων κάποιοι αθλητές δουλεύουν μόνοι τους, άλλοι ίσως να τους δόθηκε πρόγραμμα από τον γυμναστή μόλις τέλειωσε η σεζόν. Σε μερικές περιπτώσεις, κάποιοι γυμναστές μπορεί να τους φέρουν και μετά την προετοιμασία για να δουν πώς εξελίχθηκαν, αλλά είναι δύσκολο να έρθουν πίσω δεύτερη φορά, γιατί όταν αρχίσει η σεζόν είναι αρκετά πιεσμένο το πρόγραμμά τους και δεν μπορούν να χάνουν χρόνο για εργομετρικά. Το σωστό είναι να γίνεται. Υπάρχουν ομάδες που μπορεί να κάμουν 4-5 φορές μέσα στη χρονιά».

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

«Tα πιο βασικά τεστ που γίνονται είναι τα τεστ ανθρωπομετρίας. Υπάρχουν κάποια στάνταρ που πρέπει να τηρούν οι ποδοσφαιριστές. Όταν κάποιοι είναι σε διακοπές μπορεί να ξεφύγουν. Πολλές φορές είναι παρών και ο διαιτολόγος για να τρέξει εκείνος τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, ποσοστό λίπους, δείκτης σωματικής μάζας). Μετά θα ξεκινήσουμε κάποια τεστ στα οποία ο αθλητής θα πιεστεί να μας δείξει σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Για παράδειγμα, θα δούμε την εκρηκτικότητά του με άλματα. Θα γίνει το τεστ δύναμης στο κάτω μέρος των ποδιών για να δούμε μυϊκά πώς τα πάει. Και εδώ υπάρχουν κάποια στάνταρ που όταν ξεφεύγεις από αυτά μπορεί, βάσει της βιβλιογραφίας, να κινδυνεύσει ο αθλητής να βγάλει κάποιον τραυματισμό. Μετά θα πάμε στο τεστ αντοχής που είναι πολύ σημαντικό για το ποδόσφαιρο. Σε μια έρευνα που κάναμε πριν μερικά χρόνια και δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό, βρήκαμε ότι η διαφορά της πρώτης με τις πιο μικρές κατηγορίες συνήθως είναι σε αυτό το τεστ της αντοχής. Από εκεί και πέρα, είναι το τεστ ευλυγισίας και κάποια πιο εξειδικευμένα τεστ σε περίπτωση που τα ζητήσουν οι γυμναστές».

«Η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ»

Σε ένα άλλο σκέλος της συνέντευξης, ο δρ Μάρκος Μιχαηλίδης απαντά τι συμβαίνει όταν τα εργομετρικά δεν είναι καλά, αλλά και αν παίζει ρόλο η θέση που αγωνίζεται ο κάθε ποδοσφαιριστής.

4586607480953173 image

Σας έτυχε πολλές φορές να χαλάσουν μεταγραφές λόγω των εργομετρικών;

«Την τελική απόφαση την παίρνει η ομάδα. Εμείς θα δώσουμε την έκθεσή μας. Έτυχε, ναι, να κόψουν κάποιους αθλητές λόγω του ότι είτε είχαν πολύ κακή ετοιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο γυμναστής δεν θα μπορούσε να τους ετοιμάσει στον χρόνο που είχε για να είναι έτοιμοι αγωνιστικά, είτε κάποιες φορές επειδή φάνηκαν κάποιοι τραυματισμοί που μπορεί ο αθλητής να τους έκρυβε».

Ανάλογα με τη θέση του κάθε παίκτη, προκύπτουν διαφορετικά αποτελέσματα;

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που έχει διαφορετικά είδη αθλητών λόγω του χαρακτήρα του. Δηλαδή, οι θέσεις που παίζουν οι ποδοσφαιριστές διαφέρουν και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Ο κεντρώος συνήθως έχει πιο καλή αντοχή, ενώ ο επιθετικός είναι πιο εκρηκτικός αλλά με πιο λίγες αντοχές. Ο εξτρέμ έχει και τα δυο, καλή αντοχή και έκρηξη».

Υπάρχει διαφορά στις εξετάσεις για κάθε άθλημα;

«Σε κάποια σημεία διαφέρει η διαδικασία. Για παράδειγμα, στο μπάσκετ και το βόλεϊ, όπου έχει παραπάνω χρήση το άνω σώμα, υπάρχουν κάποια τεστ που γίνονται στο πάνω μέρος. Αλλά είναι κάποια που είναι κοινά, όπως το τεστ της αντοχής που συνήθως γίνεται σε όλους τους αθλητές. Μπορεί να μην έχει άμεση επιρροή στην απόδοσή τους, αλλά έχει σημασία σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα το τένις, ένα αερόβιο άθλημα, που όμως ένας αγώνας μπορεί να πάει και 3-4 ώρες, άρα όσοι έχουν μειωμένη αντοχή στο συγκεκριμένο τεστ, βάσει βιβλιογραφίας συσχετίστηκε με αυξημένο αριθμό λαθών προς το τέλος του παιχνιδιού λόγω του παράγοντα κούρασης».

«Σκοπός η εκπαίδευση των φοιτητών»

Ο δρ Μάρκος Μιχαηλίδης ξεκίνησε ως ιδιώτης και από το 2014 ανέλαβε στο UCLan Cyprus το πρόγραμμα Αθλητικής Επιστήμης, μέρους του οποίου είναι το εργαστήριο των εργομετρικών.

Όπως μας ανάφερε, «σκοπός του εργαστηρίου δεν είναι να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες για να βγάλει λεφτά, αλλά για εκπαίδευση των φοιτητών. Τα εργομετρικά είναι ένα έξτρα κομμάτι που προσφέρουμε στην κοινότητα σαν πανεπιστήμιο».

Σημειώνεται ότι βοηθοί του είναι φοιτητές του πανεπιστημίου, πολλοί εκ των οποίων εργοδοτήθηκαν μετέπειτα σε ομάδες.

4586606807696054 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Β

Β' Κατηγορία: Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής

Β' Κατηγορία: Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής

Β

Β' Κατηγορία: Τέρματα από τους αγώνες της 11ης αγωνιστικής

Β' Κατηγορία: Τέρματα από τους αγώνες της 11ης αγωνιστικής