ΑΕΛ - Ομόνοια: Η ώρα της στέψης πλησιάζει!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ Δημοσιεύθηκε 23.5.2023
ΑΕΛ - Ομόνοια: Η ώρα της στέψης πλησιάζει!
Πως έφτασαν οι δύο ομάδες στον τελικό, η παράδοση, η εκτίμηση και πιθανές ενδεκάδες

Σε λίγες ώρες, ΑΕΛ και Ομόνοια θα τεθούν αντιμέτωπες (19:00) στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Κύπρου, θέλοντας να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, έτσι ώστε να σώσουν την χρονιά τους!

Από την μια πλευρά, οι «λέοντες» που ψάχνουν το 8ο τους τρόπαιο στον θεσμό του κυπέλλου που θα τους χαρίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, μετά από ένα χρόνο απουσίας. Οι γαλαζοκίτρινοι επιστρέφουν ξανά σε τελικό μετά το 2019 όταν επικράτησαν απέναντι στον ΑΠΟΕΛ (2-0), ενώ αυτή θα είναι συνολικά η 19η παρουσία τους σε τελικό.

Για να φτάσει μέχρι τον τελικό, η ομάδα της Λεμεσού απέκλεισε αρχικά τον Ερμή (1-0) στις 6 Οκτωβρίου, μετά από τέρμα του Σις. Ακολούθως είχαμε το ντέρμπι της Λεμεσού, όπου σε μονή αναμέτρηση, ΑΕΛ και Απόλλωνας έμειναν στο 0-0 τόσο στον ενενηντάλεπτο αλλά και στην παράταση με τους γαλαζοκίτρινους να κερδίζουν στα πέναλτι με 5-4. Στα προημιτελικά αντίπαλος ήταν η Νέα Σαλαμίνα, όταν στο «AlpgaMega» η ΑΕΛ επικράτησε με 1-0 χάρις στο πέναλτι του Ρομό, τέρμα που εν τέλει έκρινε και την πρόκριση αφού στον επαναληπτικό οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες (1-1), για τους γαλαζοκίτρινους σκόραρε ο Ντεγόεστ, ενώ οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με τον Τσίκο. Ένα βήμα πριν τον τελικό, στα ημιτελικά οι «λέοντες» αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό με τις δύο ομάδες να μένουν «άσφαιρες» (0-0) στο πρώτο ραντεβού και ο επαναληπτικός να κρίνεται στο 89' όταν ο Μεντόσα με απευθείας εκτέλεση φάουλ έγραψε το 1-0 και έστειλε την ΑΕΛ στον τελικό.

Από την άλλη οι πράσινοι, έχουν την ευκαιρία να κάνουν το back-to-back στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του νησιού, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο για τέταρτη συναπτή χρονιά. Στον 23ο τελικό της ιστορίας έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν το 16ο κύπελλο.

Η πορεία της Ομόνοιας σημαδεύτηκε από τις ανατροπές καθώς στους «16» απέκλεισε σε μονό αγώνα στο ΓΣΠ την Καρμιώτισσα με 2-1. Παρότι οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ντούμπια, δύο πρώην τριφυλλοφόροι (Χούπερ, Μπρούνο) έφεραν... τούμπα το παιχνίδι και έστειλαν τους πράσινους στα προημιτελικά. Εκεί η Ομόνοια είχε το ντέρμπι αιωνίων, το οποίο έμελλε να αλλάξει την... σεζόν του συνόλου του Σωφρόνη Αυγουστή. Στο πρώτο παιχνίδι ως τυπικά γηπεδούχοι η Ομόνοια ηττήθηκε με 2-1. Οι πράσινοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Ανσαριφάρντ, με τους γαλαζοκίτρινους να κάνουν την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο με τους Καρώ και Ντάλσιο. Στον επαναληπτικό (και με την Ομόνοια να έχει ως μοναδική επιλογή την πρόκριση για να σώσει την χρονιά) οι πράσινοι κατάφεραν να ανατρέψουν ξανά τα δεδομένα. Κέρδισαν με 2-0 τον ΑΠΟΕΛ και με το συνολικό 3-2 πέρασαν στα προημιτελικά, σκόρερ για το «τριφύλλι» ο Καρίμ Ανσφαριφάρντ και Ρομάν Μπεζούς με «buzzer beater» στο 90+7'. Στα ημιτελικά, η Ομόνοια αντιμετώπισε την Πάφο, με το πρώτο παιχνίδι στο «Στέλιος Κυριακίδης» να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες (1-1). Οι πράσινοι είχαν τη νίκη στα χέρια τους καθώς προηγήθηκαν με τον Λοΐζου νωρίς, όμως οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ζάιρο στις καθυστερήσεις. Η ρεβάνς είχε και πάλι... ανατροπή με τους πράσινους να πανηγυρίζουν στο τέλος τη νίκη (3-1) και την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Η Πάφος προηγήθηκε με τον Βαλακάρι (13'), η Ομόνοια «απάντησε» με τον Μιξ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο Κασάμα και Χαραλάμπους διαμόρφωσαν το τελικό σκορ.

Η παράδοση

Μικρό το δείγμα, αφού μόλις δύο φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες σε τελικούς κυπέλλου. Μάλιστα οι δύο προηγούμενες φορές είχαν την ίδια νικήτρια, με τα τρόπαια να βάφονται... πράσινα Την περίοδο 1987-88, το «τριφύλλι» επικράτησε 2-1 στο Τσίρειο. 24 χρόνια μετά, στο ΓΣΠ τη σεζόν 2011-12 το «τριφύλλι» επικράτησε με 1-0 απέναντι στην τότε πρωταθλήτρια ΑΕΛ.

Εκτίμηση

Δεδομένα, σε τέτοια παιχνίδια κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη. Κάθε αποτέλεσμα φαντάζει πολύ πιθανό, ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης ή και πέναλτι. Η Ομόνοια θεωρητικά μπαίνει στον αγώνα με ελαφρύ προβάδισμα, αφού έχει σημειώσει μια καλύτερη πορεία φέτος, ενώ και η αγωνιστική της εικόνα είναι πιο θετική. Πάντως σε τέτοια παιχνίδια, τον... τελευταίο λόγο τον έχουν οι ποδοσφαιριστές και η δίψα για το τρόπαιο. Οπότε μετά το σφύριγμα του διαιτητή ακολουθεί ένας τελικός 50-50.

Η... σύνδεση της Καρμιώτισσας

Σωφρόνης Αυγουστή και Χρίστος Χαραλάμπους θα αναμετρηθούν στον τελικό κυπέλλου ως οι προπονητές της Ομόνοιας και της ΑΕΛ αντίστοιχα. Πάντως ο νυν τεχνικός των γαλαζοκιτρίνων είχε αποκλειστεί πριν από ένα τρίμηνο από τη συνέχεια του κυπέλλου από τους πράσινους, όντας προπονητής της Καρμιώτισσας. Αποχώρησε στα μέσα Δεκεμβρίου και τον διαδέχθηκε ο Αυγουστή που εν τέλει αποχώρησε και αυτός από την ομάδα των Πολεμιδιών. Είναι για να δεις κάποτε πως τα φέρνει η μοίρα. Ουσιαστικά λοιπόν, είναι μεγάλη η «σύνδεση» της Καρμιώτισσας με αυτόν τον τελικό κυπέλλου.

Πιθανές ενδεκάδες

ΑΕΛ (Χρίστος Χαραλάμπους): Μουριέλ, Ντεγοέστ, Τεϊσέιρα, Παντελή, Τζάλμα, Τσιμπόλα, Νταβόρ, Μεντόσα, Τσέρνιχ, Μιραλάς, Ρομό.

Ομόνοια (Σωφρόνης Αυγουστή): Φαμπιάνο, Μάθιους, Γιούστε, Παναγίωτου, Λέτσιακς, Μπασιρού, Κούσουλος, Λοίζου, Σράντι, Ανσαριφάρντ, Κακουλλής.

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιαν (Πολωνία)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η άμεση προτεραιότητα στην ΑΕΛ και το χρονικό περιθώριο

Η άμεση προτεραιότητα στην ΑΕΛ και το χρονικό περιθώριο

Η άμεση προτεραιότητα στην ΑΕΛ και το χρονικό περιθώριο

12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

12η στροφή στο β΄ γκρουπ με τα βλέμματα στη μάχη των... σκόρερ και το τελευταίο «αντίο»

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Γιοβάνοβιτς στο «αιώνιο» - Οι ορισμοί διαιτητών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών

Β΄Γκρουπ: Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών