Ξεκίνημα με κύριο στόχο... τις βάσεις για την αντεπίθεση

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 23.7.2023
Ξεκίνημα με κύριο στόχο... τις βάσεις για την αντεπίθεση

Έρχεται… εβδομάδα Ευρώπης. Οι τέσσερις εκπρόσωποί μας, Άρης, Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, ρίχνονται το επόμενο τετραήμερο στη μάχη των διοργανώσεων της UEFA, όλοι με τον ίδιο στόχο: την πρόκρισή τους σε ευρωπαϊκό όμιλο. Κι όσες περισσότερες ομάδες μας τα καταφέρουν, τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες της χώρας μας για μια καλή συγκομιδή βαθμών, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την αντεπίθεση που καλείται να κάνει η Κύπρος, εάν θέλει, μετά από λίγα χρόνια (γιατί άμεσα είναι ανέφικτο να συμβεί), να επιστρέψει σε ψηλότερες θέσεις της κατάταξης, οι οποίες προσφέρουν προνόμια, όπως η πενταπλή εκπροσώπηση (15η θέση και πάνω) καθώς και οι… κερδισμένοι γύροι όταν προκύπτουν ανακατατάξεις, με αποκορύφωμα το φαινόμενο του 2022, όταν ο πρωταθλητής (Απόλλων) και η κυπελλούχος (Ομόνοια) είχαν εξασφαλισμένη θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Θυμίζουμε ότι στη φετινή σεζόν η χώρα μας μπαίνει ως 21η της κατάταξης, θέση η οποία καθορίστηκε από την προπέρσινη περίοδο (πενταετία 2017/18 – 2021/22), με αποτέλεσμα να πάρουμε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που πήραμε (με την επισήμανση πως ο Άρης θα άρχιζε από τον πρώτο προκριματικό, αλλά κέρδισε γύρο λόγω των ανακατατάξεων («rebalancing»). Η σεζόν που ολοκληρώθηκε (2022/23), ή καλύτερα η πενταετία 2018/19 – 2022/23, καθόρισε τις θέσεις και τα εισιτήρια για τη μεθεπόμενη (2024/25), με την Κύπρο να έχει πάρει την 22η θέση, η οποία, σύμφωνα με το νέο πλάνο της UEFA για την τριετία 2024-27, μας δίνει για το καλοκαίρι του 2024 τα εξής εισιτήρια: ο πρωταθλητής στον δεύτερο γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος στον πρώτο του Europa League (η μεγάλη διαφορά με τα φετινά), ο δεύτερος και ο τρίτος στον δεύτερο γύρο του Conference League.

Περνάμε, λοιπόν, στα τωρινά. Η φετινή σεζόν, η οποία θα κλείσει την πενταετία 2019/20 – 2023/24, θα καθορίσει τα εισιτήρια της σεζόν 2025/26 και τα πράγματα δεν είναι… καθόλου καλά για την Κύπρο, η οποία δεν πρόκειται να επιστρέψει καθόλου σύντομα στα… περσινά μεγαλεία (πέντε εισιτήρια, απευθείας όμιλοι). Με βάση τους βαθμούς των προηγούμενων τεσσάρων σεζόν της πενταετίας (18.350), ξεκινήσαμε από την 24η θέση, ενώ η Ρουμανία μάς έριξε στην 25η με τους βαθμούς που πήρε (μέσω της Φαρούλ) στον πρώτο προκριματικό γύρο. Και ναι μεν έχουμε προοπτική, εφόσον κάνουμε ικανοποιητική πορεία, να ξεπεράσουμε κάποιες χώρες (έχουμε τρεις σε απόσταση μικρότερη των 1.000 βαθμών), όμως η 15άδα που προσφέρει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο εννοείται πως είναι… όνειρο απατηλό. Αφενός επειδή υπάρχουν μπροστά μας δέκα χώρες, αφετέρου επειδή είμαστε 5.275 βαθμούς πίσω, κάτι που σημαίνει πως, ακόμη κι αν όλες οι ομάδες μας μπουν σε όμιλο, ακόμη κι αν όλες τους… πάνε ακόμη παραπέρα και βρεθούν στα νοκ-άουτ, οι πιθανότητές μας είναι μηδαμινές. Η λογική λέει πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «ταβάνι» μας είναι η 19η θέση, από την οποία απέχουμε 1.775 βαθμούς, καθώς ακολούθως υπάρχει απόσταση ακόμη 2.425 βαθμών μέχρι τη 18η θέση (απέχουμε δηλαδή 4.200β. από αυτήν).

Αρχικός στόχος για την Κύπρο σε αυτή την ευρωπαϊκή σεζόν θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην 22η θέση, καθώς σύμφωνα με το νέο πλάνο τριετίας της UEFA, είναι η τελευταία της οποίας ο πρωταθλητής αρχίζει από τον 2ο γύρο του Champions League – από την 23η και κάτω θα ξεκινούν από τον πρώτο. Από εκεί και πέρα, λίγη διαφορά κάνει αν τερματίσουμε 22οι ή λ.χ. 19οι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα… αδιαφορήσουμε και ότι δεν πρέπει να κυνηγήσουμε κάθε διεκδικήσιμο βαθμό. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να πετύχουμε φέτος κάτι σημαντικό, όμως μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για την αντεπίθεση. Όσους περισσότερους βαθμούς παίρνουμε σε κάθε σεζόν, τόσο πιθανότερο θα είναι να έρθει η στιγμή, σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, που θα βρεθούμε ξανά σε θέση όπου θα μαχόμαστε για την επιστροφή μας στη 15άδα. Φαντάζει δύσκολο, με βάση την απότομη πτώση μας στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μπορεί να καταστεί εφικτό, εάν κάνουμε δυο-τρεις συνεχόμενες καλές χρονιές, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να «ροκανίσουμε» σταδιακά την απόσταση ώστε κάποια στιγμή να ανακτήσουμε το στάτους που είχαμε προηγούμενα χρόνια, όταν κάθε σεζόν δίναμε μάχη (κάποτε με περισσότερες, κάποτε με λιγότερες πιθανότητες) για εξασφάλιση πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

4593628967852759 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 στο φιλικό με την ΕΝΠ

Η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 στο φιλικό με την ΕΝΠ

Η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 στο φιλικό με την ΕΝΠ

Οι έντεκα εκλεκτοί του Μπεργκ στο ΑΕΚ-ΕΝΠ

Οι έντεκα εκλεκτοί του Μπεργκ στο ΑΕΚ-ΕΝΠ

Οι έντεκα εκλεκτοί του Μπεργκ στο ΑΕΚ-ΕΝΠ

Φιλικό τεστ για την ΑΕΚ ώστε να μπουν στο κλίμα οι... νέοι και να βρουν πατήματα οι «παλιοί»

Φιλικό τεστ για την ΑΕΚ ώστε να μπουν στο κλίμα οι... νέοι και να βρουν πατήματα οι «παλιοί»

Φιλικό τεστ για την ΑΕΚ ώστε να μπουν στο κλίμα οι... νέοι και να βρουν πατήματα οι «παλιοί»

Τέλος με μια ντουζίνα

Τέλος με μια ντουζίνα

Τέλος με μια ντουζίνα